Honnan szerezhetők be a gyógynövények?

Honnan szerezhetők be a gyógynövények?

Honnan szerezhetők be a gyógynövények?

A régi mondás szerint: fűben-fában orvosság van. Ez pedig szó szerint igaz is, hiszen az egyes gyógynövények levele, virága, gyökere, hajtása, kérge, termése és más része olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek sok bajra jelentenek gyógyírt. A kutatók a mai napig vizsgálják a bennük rejlő lehetőségeket.Eleink évszázadok, sőt, évezredek óta használták a különböző gyógynövényeket egészségügyi problémáik kezelésére, tüneteik enyhítésére. Egy időben ez a fajta gyógyászat háttérbe szorult a gyógyszeripari fejlesztések mellett, de mára reneszánszát éli a természetes alapokon nyugvó gyógyítás. A leggyakrabban használt gyógynövénykészítmények a különféle teák, melyek elkészítése a filteres vagy kimérős, előre csomagolt fajtákból könnyű és egyszerű.

Honnan szerezhetők be a gyógynövények?
Honnan szerezhetők be a gyógynövények?Hol juthatunk hozzá gyógynövényekhez?

Ahogy korábban említettük, manapság egyre többen fordulnak ismét a természetes gyógymódok felé a mindennapok során. Nem mindegy azonban, hogy melyik gyógynövényt mikor gyűjtik be, hiszen életciklusuk során változik a bennük lévő hatóanyag mennyisége is. Ha azonban nem ért a gyógynövények ehhez, vagy nem tudja, hogy pontosan melyik részét hogyan kell hasznosítani egy-egy fajtának, a legjobb, ha gyógynövényboltban vásárol be.

A már megfelelő módon feldolgozott és csomagolt készítményeket – legyen szó teáról vagy az adott növényi rész szárítmányáról – biztonságos körülmények között készítik el a gyártók. Emellett pedig a gyógynövényboltokban dolgozó eladók további segítséget is tudnak nyújtani az adagolással, felhasználással kapcsolatban. Ez nagyon fontos, hogy mert a közhiedelemmel ellentétben, a gyógynövényeket is túl lehet adagolni!

Amennyiben – a megfelelő tudás birtokában – valaki maga gyűjtené be kedvenc gyógynövényeit a természetes élőhelyükről, azt is megteheti, de csak 2kg/nap mennyiségig! Ha a termőhely magánterületen található, a tulajdonostól is engedélyt kell kérni.

A harmadik módszer az, ha saját termést használunk, a gyógynövények jelentős része egy megfelelő méretű virágcserépben is jól érzi magát az erkélyen, teraszon, de akár a kertben is nevelhetőek.

Honnan szerezhetők be a gyógynövények?
Honnan szerezhetők be a gyógynövények?Mindig egyeztetni kell az orvossal, gyógyszerésszel, ha gyógynövényeket használunk!

Ugyan a természetes gyógymódok kíméletesek, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy sok gyógyszer gyógynövények hatóanyagaiból készül! Éppen ezért, ha bármilyen gyógynövénykúrába kezdünk vagy csak az apróbb problémák esetében áttérnénk a gyógyteákra, mindig konzultálni kell az orvossal. Egyes gyógynövények ugyanis befolyásolhatják az esetenként vagy épp rendszeresen szedendő gyógyszerek hatásmechanizmusát, legyen szó vérnyomáscsökkentőről, antibiotikumról, allergia elleni szerről vagy – hölgyek esetében – fogamzásgátló tablettáról.

Közönséges aggófű (Senecio vulgaris)
Alpesi aggófűMindegyik gyógynövény hat, de nem mindegyik gyógyít valójában!

Ugyan a legtöbb gyógynövényt betegségek kezelésére használjuk, némelyik hatóanyagának működése mégis inkább az enyhe mérgezésre hajaz, ilyenek a hashajtó hatású főzetek, keverékek. A szervezet ugyanis az egyes vegyületektől igyekszik minél hamarabb megszabadulni, ez okozza a felfokozott bélmozgást is. Ezek használatakor kiemelten kell figyelni az adagolásra!

További érdekességek a gyógynövényekről