Babér (Laurus nobilis) nem csak a krumplifőzelékbe

Babér (Laurus nobilis)

Nem csak a krumplifőzeléket teszi még jobbá, a babér tele van gyógyító erővel is

Valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol ne találnánk legalább egy tasak szárított babért, de ez a különleges fűszer sokkal többet tud az ételek ízesítésénél. Már az ókorban is szent növényként ismerték. Babér (Laurus nobilis).Bár hagyományos magyar fűszernek tartjuk, a babér bizony messziről érkezett hozzánk. Kis-Ázsiában és a Mediterraneumban őshonos, de már itthon is egyre több kertben, erkélyen vészeli át az enyhe teleket.

Az ókori Görögországban Apollónak, a gyógyítás istenének szent növényeként tisztelték a babércserjét és sok egészségügyi problémát kezeltek fűszeres aromájú illóolajával, melynek tudományos neve Lauri aetheroleum. (Érdekes kis csavar a történetben, hogy a legenda szerint az első babérfa nem más, mint egy nimfa, Daphne, akit Apolló sokáig üldözött szerelmével. Mivel a nimfa nem vágyott az isten közelségére, a többi istenhez imádkozott, akik elvarázsolták.)

A babér levelei jellegzetesek, formájuk lándzsaszerű, felső részük fényes, alul matt a felületük, illetve bőrszerű a tapintásuk.

Babér (Laurus nobilis)
Babér (Laurus nobilis)Ezekre a problémákra nyújt megoldást a babér (Laurus nobilis) olaja

A Babér (Laurus nobilis) illata jellegzetes, ami nem meglepő, hiszen a növény 2-8%-ban tartalmaz eugenolt, metil-eugenolt, linaloolt és pinéneket, valamint az eukaliptuszolajban is megtalálható 1,8-cineolt vagy eukaliptolt 30-60%-os mennyiségben. Éppen emiatt gyógyhatását tekintve is hasonlít az eukaliptuszéra.

Gomba- és vírusölő, nyákoldó, légzéskönnyítő és köptető hatása segít légúti megbetegedések esetén, de gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is bír. Leggyakrabban hurutos megbetegedések – például hörgőgyulladás -, illetve homloküreg-gyulladás, valamint gyomor és bélgyörcsök esetén ajánlják a szakértők a használatát.Rovarriasztónak is tökéletes!

Manapság a társasházakban szervezett rovarirtás tartanak évente többször is, de a családi házakban és az elhanyagolt otthonokban ettől függetlenül megjelenhetnek a csótányok. A babér egyik hatóanyaga, a cineol azonban ebben az esetben is segít, néhány friss babérlevél szétmorzsolt darabjait szét kell szórni a csótányjárta területen és az utált rovarok máris szedik a sátorfájukat!

A babér magjából is olajat sajtolnak

Bár minden olajat, amit a babérból nyernek, babérolajnak nevezünk, nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk. A babér illóolaját ugyanis a levelekből, míg a zsírosolaját a terméséből vonják ki! Mivel nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal bír, szépségápolási szerekben használják, a világ egyik legrégebbi szappanját, a Szíriából származó aleppói szappan összetevője az olívaolaj mellett. Ezen kívül ezt a zsírosolajat fájdalomcsillapító kenőcsökbe keverik, a hagyomány szerint igen hatékony zúzódások, ficamok, illetve reumatikus fájdalmak esetén.Forrázatként is használható a babérlevél!

Mivel a babérolaj allergén összetevőket is tartalmaz, mely egyéni érzékenység esetén gondot okozhat – főleg gyermekek és érzékeny bőrűek esetében eshet meg ilyesmi – forrázatként, vagyis tea formájában is használható a babérlevél. Nyugtató hatása miatt, ha egy jó adagnyi főzetet a fürdővízbe keverünk, ellazítja az idegeket és segít az elalvásban is esténként.

Babér (Laurus nobilis)
Babér (Laurus nobilis)

További érdekességek a gyógynövényekről