Bíbor kasvirág (Echinacea)

Bíbor kasvirág (Echinacea)

Bíbor kasvirág: a gyógynövény, amit szinte mindenki használ ősszel, csak nem biztos, hogy tudja

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógynövények használata csak azokra jellemző, akik bemennek az ilyen termékeket árusító boltokban, de a bíbor kasvirág esetében ez nem így van. Ennek a növénynek a kivonata ugyanis akár a drogériákban is megvásárolható, csak éppen a latin nevén ismert, ami nem más, mint az Echinacea!Ősszel és télen igen gyakoriak a megfázásos megbetegedések. Ezek legfőbb tünetei az orrfolyás, láz és a köhögés. Éppen ezért – és mivel általában egy hét alatt el is múlik – csupán tüneti kezelést javasolnak az orvosok. Erre pedig az Echinacea, vagyis a bíbor kasvirág tökéletes választás!

Bíbor kasvirág (Echinacea)
Bíbor kasvirág (Echinacea)

Nemcsak gyógyerejű, de gyönyörű is a bíbor kasvirág

Észak-Amerikából származik ez a pompás gyógynövény, ami manapság már a kertekben is megtalálható. A bíbor kasvirág szirmairól és a kúp alakú fészekről kapta a nevét. Latin neve, az Echinacea azonban a görög echinosz szóból származik, ami sündisznót jelent.Hogyan használható a bíbor kasvirág?

Az amerikai őslakos népi gyógyászat már régóta alkalmazza a kasvirágot, tőlük vették át az ott letelepedő fehérek, majd onnan került Európába. Először az őshonos növényekből szállítottak az európai kontinensre, de az 1930-as évek óta már itt is termesztik, elsőként az Echinacea purpurea volt az, amit nagyobb mennyiségben tudtak szüretelni. Ennek a gyógynövénynek a gyökerét és a föld feletti részét (herba) is felhasználják a gyógynövényes termékek készítői. Mindkettőből készíthető tea, de a herbából préselt nedvet is nyernek. Az orvostudomány a növény kivonatát használja a különféle, megfázás elleni szerekben, de étrendkiegészítőkben, sőt cukorkákban is megtalálható.

Bíbor kasvirág (Echinacea)
Bíbor kasvirág (Echinacea)

Milyen esetekben használható az Echinacea?

A bíbor kasvirág hatása az immunrendszer működésének javításán és fokozásán alapul. A növény kivonata tartalmaz poiszacharidokat és alkamidokat, valamint cikória- és kaftársavat is, sőt, melanint is. A felsőlégúti megbetegedések esetében már a tünetek első megjelenésekor érdemes elkezdeni szedni a gyógynövény készítményeket, mivel így fejtik ki a legjobb hatás, ezáltal jelentősen lerövidíthetik a betegség idejét, felgyorsíthatják a gyógyulást. Mindemellett a tüneteket is enyhítik, ami igencsak jól jön egy dolgozó ember számára. A gyökér kivonata az aknés, pattanásos bőrre is jó hatással van, míg a herbáé a húgyúti fertőzések elleni küzdelemben is hatékonyan használható.Vannak azonban esetek, ellenjavallatok, amikor nem ajánlott a bíbor kasvirág használata

Ugyan az évszázados alkalmazás során komolyabb mellékhatásokat nem jegyeztek fel, és a kutatók sem találtak olyan vegyületet benne, ami bajt okozhat, mégis van néhány ellenjavallat a bíbor kasvirággal kapcsolatban. Terhesség, szervátültetés és egyes betegségek – például HIV, TBC – használata nem javallott, ahogy a gyermekek számára is a csak és kizárólag kifejezetten nekik készült termékek alkalmazása ajánlott.

További érdekességek a gyógynövényekről