Bodza (Sambucus)

Bodza (Sambucus)

Megvéd és meggyógyít a fekete bodza

A népi gyógyászatban már több száz – ha nem több ezer – éve használják a bodzát, de a babona úgy tartja, hogy ez a gyógynövény egyben megvédi a házat a rossz szellemektől és minden bajtól.

Ezek után nem meglepő, hogy a mai kor emberének is megtalálható a konyhájában legalább a bodza filteres teája.A nem ritkán 10 méter magasra is megnövő fekete bodza – latin nevén a Sambucus nigra – igazi csodaszer, hiszen minden porcikája hasznos az egészségünk számára.

Hatalmas, ernyős virágzata sok apró virágból áll össze és májustól június végéig nyílik. Ilyenkor sokan elindulnak bodzavirágot gyűjteni. Fontos, hogy csak olyan helyen szedjünk virágzatot, ahol nincs autóforgalom és komolyabb légszennyezés, mert a virágokat nem szabad megmosni.

Csak egészséges, erős, kártevőktől mentes növényekről szüreteljünk! Szedés után egy sötét helyen egymás mellé helyezve kell megszárítani a virágzatot, naponta megforgatva. Mikor teljesen kiszárad, könnyedén lemorzsolhatóak a virágok a szárról.A bodza (Sambucus) szinte minden része gyógyító

Bár sokan csak a virágzatából készült gyógyteát ismerik, a bodza érett bogyója, kérge is tartalmaz gyógyerejű hatóanyagokat, melyeket különféle egészségügyi problémák ellen lehet bevetni!

Sőt, kozmetikai alapanyagként is számon tartják, mivel segíti a bőr tisztulását, fertőtlenítő hatása révén csökkenti a pattanások számát.

Bodza (Sambucus)
Bodza (Sambucus negra)Milyen betegségek ellen hatásos a bodza?

A népi gyógyítók a bodzateát főleg meghűléses megbetegedések esetében ajánlották, hiszen erősen izzasztó hatású, így enyhíti az influenza, megfázás, légúti megbetegedések tüneteit, de gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki, illetve régen a gennykeltő baktériumok ellen is használták.

Ezen kívül gyomorfájdalom és székrekedés idején is előkerült a kamrából a szárított bodzavirág. A kéreg főzete vizelethajtó hatású, míg az érett bogyókból készült ízletes lekvár a bélműködést javítja.

A vékonyabb gallyak kérgének főzetét annak idején az elhízás ellen is bevetették, bár valószínűleg a has- és vizelethajtó hatás miatt tűntek vékonyabbnak a használata után az emberek.

A jelenkorban a bodzateát immunerősítésre használják, illetve más – hasonló hatású – gyógyteákba keverik ízesítőként.

Bodza (Sambucus)
Bodza (Sambucus) virága.Vigyázat a gyalogbodzával!

A fekete bodza és a gyalogbodza – más néven földi bodza – megjelenése hasonlít, de a gyakorlott gyógynövénygyűjtők azonnal meglátják a különbségeket.

Azok számára azonban, akik kezdők ezen a téren, az orruk után kell menniük. A fekete bodza virágzatának ugyanis édes-mézes az illata, míg a gyalogbodzának nem.

Fontos szimatolni a szedés közben, mert, míg a fekete bodzának a virágát, termését és kérgét gyűjhetjük, addig a gyalogbodzának a gyökere és a termése gyógyhatású.

Szerencsére a virágzás ideje eltérő, hiszen a fekete bodza tavasz végétől nyár elejéig, a gyalogbodza pedig július-augusztus hónapokban borul virágba, így annak esélye, hogy összekeveredjenek, meglehetősen kicsi.

További érdekességek a gyógynövényekről