Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)

Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)

A tavasz egyik legnagyobb kincse a gyógyító piros bazsarózsa

Kevés olyan bájos virág van a magyar kertekben, mint a piros bazsarózsa, ami nemcsak őshonos, de szépsége mellett gyógyhatással is bír. Emellett szépségápolásra is használták, sőt szerelmi varázslatok összetevőként is nagy híre volt annak idején!Tavasszal, Pünkösd idején nyílik a kertekben a piros bazsarózsa, megközelítőleg egy hónapon át. Ragyogóan vibráló színű virágait szinte a világ minden táján szeretik.  Kezdve Angliától, Csehországon és az arab világon át, egészen Kínáig és Japánig.

Az ókorban a bazsarózsát vallási ünnepek díszének használták, de a magyar tavaszi hagyományok számára is igen fontos növény.

Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)
Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)Ekcéma, gyulladás, hasmenés, női bajok? A bazsarózsa segíthet!

Bár sokan csak a szépsége miatt nevelik kertjükben, a bazsarózsa gyökeres és virágai különféle betegségek elleni hatóanyagot tartalmaznak.

Latinul Paeonia officinalis ennek a növénynek a neve, amit a görög hitvilág isteneinek orvosa, Páion nevéből eredeztetnek, a legendák szerint már ő is a bazsarózsával gyógyította meg Olümposz lakóit.

A bazsarózsa gyökere igen közkedvelt drog, hiszen a belőle készült kivonat sárgaság, hólyaghurut és veseproblémák esetében segíti elő a gyógyulást.

Az arab orvosok a cukorbetegség ellen ajánlották pácienseiknek, de a középkorban Európában is gyakran használták a gyógyítók.

A hagyományos, népi gyógyászatban is sok problémára tartották gyógymódnak a bazsarózsa gyökerének és virágának kivonatát, főzetét.

Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)
Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)A gyökeret a kiásás és a lemosás után árnyékos, szellős helyen kell megszárítani, de a leszedett, piros virágszirmokkal is így kell tenni, hogy ne veszítsék el ragyogó színüket.

A legnagyobb hatóanyagtartalma a virágoknak délidőben van, érdemes akkor szedni.

A virágszirmokban nyálka, glükóz és egy vörös festékanyag, az antocián található meg. A gyökérzet pedig szerves savakat, keményítőst, cserzőanyagokat, és szacharózt tartalmaznak a különféle alkaloidok mellett.

A virágforrázatot, illetve a gyökérből készült főzetet emésztési panaszok ellen ajánlották eleink, de a fájdalmas, valamint rendszertelen menstruációt is kezelték vele.

Emellett görcsoldó hatása miatt is kedvelték, ahogy gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként is alkalmazták.

A vese- és epekövek eltávolításában is segíthet a bazsarózsa, de akár epilepszia esetén is itatták a teát a betegekkel. Mivel lassítja a belek perisztaltikus mozgását, hasmenés és hányás ellen is használatos.

Külsőleg alkalmazva a kivonat és a főzet borogatásként használható. Főleg a reumatikus fájdalom ellen, de a hagyomány szerint a gyermekkori ekcéma ellen is hatékony segítség.Van, akinek inkább árt a bazsarózsa

A sokféle gyógyhatás mellett a bazsarózsa nem mindenkinek jó. Mivel vérhígító hatással rendelkezik, gyermeket váró és szoptató kismamák számára tiltott szer, ahogy azoknak is, akik véralvadási problémákkal küzdenek.

A bazsarózsa alkalmazása esetén oda kell figyelni a megfelelő mennyiség elfogyasztására, túladagolás esetén a gyomor- és bélnyugtató hatás a visszájára fordulhat!

Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)
Piros bazsarózsa (Paeonia officinalis)További érdekességek a gyógynövényekről