Boróka (Juniperus communis L.)

Boróka (Juniperus communis L.)

Boróka: Távolt tartja a gonoszt és még a lekvárja is gyógyít

Boróka (Juniperus communis L.)
Boróka (Juniperus communis L.)

Már a borókabogyó C-vitamin tartalma is elég lenne ahhoz, hogy imádjuk ezt a termést, de gyógynövényként számos egészségügyi probléma ellen vehetjük fel vele a harcot!

Gyalogfenyő, borovicska, borókafenyő, ilyen neveken ismerik sok helyen a borókát, amelynek termése sok bajra nyújt gyógyírt.

Nem egyszerű dolog a borókabogyó begyűjtése, mivel ez a termés három év alatt érik be.

A borókacserjén – ami néha inkább fácskának tűnik a mérete miatt – első évben halványzöld színben pompáznak a tobozbogyók. Ez után majd bordóra váltanak a második évben, a harmadikban pedig elérik végső állapotukat, és kékes-barnás-szürkés színben ragyognak.

Ezeket a terméseket kell leszedni, hogy hozzájuthassunk értékes tartalmukhoz. De a legjobb az egészben, hogy mindezt egy nagyobb nyár végi vagy őszi kiránduláson is megtehetjük, mivel a boróka bőségesen terem vadon, a természetben!Így használható a borókabogyó

A borókabogyó 1-3%-nyi terpinén-4-ol, alfa- és béta-pinén, borneol és szabinén tartalmú illóolajat (Juniperi aetheroleum), valamint flavonoidokat, cseranyagokat és cukrokat is tartalmaz. Frissen szedve pedig rengeteg C-vitamin is található benne.

Ez utóbbi sajnos a szárítás során lebomlik. A hatóanyagok belsőleg forrázatban vagy tinktúrában alkalmazva vízhajtó, enyhe fertőtlenítő és görcsoldó hatással bírnak, emellett segíthetnek az epe- és vesekövek feloldásában, légúti megbetegedések kezelésében.

Ha bedörzsölésre használjuk a borókabogyó tinktúrát, a fájó ízületek megnyugszanak, a köszvényes és reumát tünetek, valamint az izomgörcsök enyhülnek, de mivel a faggyúmirigyek működését is szabályozza, a gyulladt, zsíros bőr számára is igazi áldás. Sokak szerint a cellulit ellen is hatásos a boróka illóolaja, de a seprű- és visszereket is segít kezelni.

Ha lekvárt készítünk a borókabogyóból, nemcsak ínycsiklandó finomságot kapunk, hanem egy enyhe epe- és veseműködést serkentő, gyógyhatású készítményt is.

Van még egy része a borókának, aminek gyógyhatását kiaknázhatjuk, ez pedig a borókakátrány, amit a növény fás részeiből, lepárlással nyernek ki, és amit gyógykenőcsökhöz, szappanokhoz adnak hozzá, ezzel kezelve egyes bőrproblémákat.

Boróka (Juniperus communis L.)
Boróka (Juniperus communis L.)Óvatosan kell bánni a borókával!

A borókabogyó illóolaját várandósság és vesebetegség esetén nem szabad használni veseműködést fokozó hatása miatt.

Nemcsak gyógynövényként közismert a boróka

Régen, a népi babonák úgy tartották, hogy a boróka segít távol tartani a gonoszt a háztól. Emellett a vadhúsok egyik legjobb ízesítője, különleges ízhatást nyújt az ilyen ételeknek frissen és szárítva egyaránt.

Boróka (Juniperus communis L.)
Boróka (Juniperus communis L.)Tudtad? A borókabogyót tartalmazó Gin is gyógyhatású készítménynek indult!

Az köztudott, hogy a borókából pálinka is készül, de az 1500-as években egy holland gyógyszerész elkezdett vele kísérletezni, hogy olyan vízhajtót állítson elő, amit az emberek szívesen használnak. Ez lett az első Gin, amit azóta továbbfejlesztettek és a borókán kívül más növényeket is hozzáadtak a régireceptúrához.További érdekességek a gyógynövényekről