Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs (Pimpinella anisum)

Már az ókorban is ismert fűszer és gyógyszer volt az ánizs

Az ánizs egy megosztó növény, sokan rajonganak érte, de épp ugyanannyi ember számára kellemetlen erőteljes aromája. Mégis, függetlenül attól, hogy használjuk-e a mindennapi konyhaművészet során, gyógyhatása vitathatatlan. Ezt már az egyiptomiak is tudták az ókorban!Az ánizs – latin nevén Pimpinella anisum – aromáját semmivel sem lehet összekeverni, a legkisebb mennyiségben is könnyen felismerhető. Nem csoda, hogy az indiai és a mediterrán konyha receptjeiben is csak keveset kell felhasználni ebből a fűszerből.

A nyugati konyha főleg péksüteményekben alkalmazza. A legismertebb használati módja a mediterrán vidékek likőrjeinek az ánizsmagokkal való ízesítése, ilyen a híres-hírhedt abszint, a görök ouzo, a török raki és a pernod is.

Érdekes módon, az ánizsmagok íze édes, így mindenképpen érdemes akkor is megkóstolni, ha az illatát nem kedveljük. Már csak azért is, mert sok egészségügyi panaszra lehet gyógyír!

Ánizs (Pimpinella anisum) magvak
Ánizs (Pimpinella anisum) magvakSokoldalú gyógynövény

Az ánizs hatóanyagai között megtalálható az ánizsaldehid, az ánizsketon, az ánizssav, de az anetol és a metil-kavikol is a cukor, a különböző fehérjék és zsírolajok mellett. Ezek a vegyületek javítják az emésztőrendszer működését, javítják az étvágyat, de a légutak egészségét is támogatja tinktúraként vagy szirupként, segítve a felgyűlt váladék kiürülését.

Élénkíti a máj működését és mérsékli a puffadást, fertőtleníti a vizeletkiválasztó szerveket, csökkenti a vese- és hólyaggyulladás tüneteit. . A különböző problémák esetében az előregyártott teakeverékekben más, egymás hatását erősítő gyógynövénnyel keverik össze az ánizst, mint például az apróbojtorján, fekete áfonya levél és az édeskömény.

Külsőleg, a bőrbe dörzsölve enyhíti a reumatikus és izomfájdalmakat, ellazítva a görcsös, feszült izmokat.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum)A szoptatós anyák és gyermekek számára igazi áldás az ánizs

Az egyik legismertebb hatása azonban a kismamákhoz kötődik. Az ánizs porított magjaiból készült teát ugyanis már a középkorban is fogyasztották a szoptatós anyák azért, hogy több tejük legyen

Ez a gyógynövény kisbabáknak és gyermekeknek is hatékony segítséget nyújt, a gyermekgyógyászat is elismeri az ánizs gyógyhatását, mivel szélhajtó hatása kiemelkedő, így a hasfájás és szélgörcs remek ellenszere.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum) magvakEz a mellékhatása az ánizs túladagolásának

Mint minden gyógynövényt, így az ánizst is meghatározott kereteken belül lehet használni, tea formájában napi három csésze a megengedett mennyiség, ha 1 teáskanálnyi őrleménnyel számolunk. Ennél többet nem érdemes és nem is jó meginni, mivel az ánizsból felszabaduló vegyületek fejfájást okozhatnak.

Fontos tudni, hogy egyes országokban, vidékeken a csillagánizst használják inkább és ezt a növényt nevezik ánizsnak.

A csillagánizs hatása azonban egészen más! Szerencsére Magyarországon ez a veszély nem fenyeget, hiszen mi mindkét fűszert használjuk. Az ánizst főként Spanyolország, Törökország és Egyiptom területén termesztik, de a legjobb minőségű magokat a spanyol ültetvények adják.

Csillagánizs
CsillagánizsTovábbi érdekességek a gyógynövényekről