Amerikai szilva (Prunus americana)

Amerikai szilva (Prunus americana)

Amerikai szilva (Prunus americana)

Népies neve

Keleti cseresznyeszilva

Amerikai szilva (Prunus americana)  latin/tudományos neve

Prunus americanaÉlőhelye/hol honos

Az amerikai szilva az egyik leginkább elterjedt vadon élő csonthéjas fajta Észak-Amerikában. Általában bokros formában nő, de kis faként is előfordul.

Amerikai szilva (Prunus americana)
Amerikai szilva (Prunus americana) virágzata

Termőhelye

Az Egyesült Államok nagy részén a Nagy Préritől keletre, és Kanada legdélebbi részein.

Amerikai szilva (Prunus americana)
Amerikai szilva termőhelye

Amerikai szilva (Prunus americana) hatóanyaga

hidrogén-cianidGyógyhatása

A kéreg belső részét kikaparva, majd ebből teát főzve sokféle bőrbetegségre használható borogatásként, ezen kívül szájvízként használható a száj sebeinek kezelésére. A  belső részén ezen túlmenően fertőtlenítő szerként használják a sebek és vágások kezelésére. A kéreg vérzéscsillapító és vízhajtó. A kéregből köhögés elleni szirupot is készítenek. A főzete használható a hasmenés kezelésében, valamint egyes veseproblémák esetében. A gallyakból készült főzet jó az asztma kezelésére. A nemzetségbe tartozó minden faj amygdalin-t és prunasin-t tartalmaz, mely összetveők vízzel elegyedve hidrocianid-sav vegyületet képeznek. Kis mennyiségben ezek a rendkívül mérgező vegyületek stimulálják a légzőszerveket, kedvezően hatnak az emésztésre és az általános közérzetre.

Amerikai szilva (Prunus americana)
Amerikai szilva  ültetvény

Ellenjavaslat/Jó tudni

Az amerikai szilva – több más növénnyel együtt (Prunus amara, Prunus domestica) – abba a nemzetségbe tartozik, amely a hidrogén-cianid nevű mérget tartalmazza, mely a mandula jellegzetes ízét adja. Ez a toxin főleg a levelekben és a magban található és könnyen észrevehető a keserű íze miatt. Általában túl kis mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ténylegesen zavarokat okozhasson, de amennyiben a mag vagy a gyümölcs túlságosan keserű, nem szabad megenni. Kis mennyiségben a hidrogén-cianid stimulálja a légzőszerveket és javítja az emésztést, valamint egyes kutatások szerint hasznos a rák kezelésében. Nagyobb mennyiségben azonban légzési nehézségeket, végső esetben halált is okozhat.Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez