Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó

Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó

 

Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó

A csipkebogyó már évszázadok óta a magyar házi patikák részét képezi, hiszen hatóanyagainak segítségével több egészségügyi probléma ellen is hatékony gyógyír. Sőt, akkor is fogyaszthatjuk a belőle készült, ínycsiklandó finomságokat, ha nincs semmi bajunk!

A csipkebogyó tulajdonképpen egy áltermés, melyet a vadrózsa (Rosa canina) elvirágzása után szedhetünk Magyarország több részén is, dombok oldalán, erdők szélén, és még sok helyen.

A Bibliában is megjelenő csipkebogyót sok néven ismerhetjük, egyes tájegységek lakói hecsedlinek, bicskének, csipkének, csitkenyének, hecsepecsnek, de még a kissé meghökkentő seggvakaró néven is nevezik.Hívjuk akárhogy is, a csipkebogyó kiemelkedő vitamin – főleg B1-, B2-, E- és C-vitamin – és ásványi anyag tartalma igazi csodaszernek számít, már az időszámításunk előtti időben is gyógyászati célokra használták. A csipkebogyónak számos hatóanyaga van, beleértve a flavonoidokat, szaponinokat, cserzőanyagokat és tanninokat.

Emellett a növény C-vitamin, ásványi anyagok és nyomelemek forrása is. A csipkebogyóban található hatóanyagok közül a legfontosabbak a flavonoidok, különösen a kvercetin, amelynek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bír. A csipkebogyó alkalmazása számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve a megfázás kezelését, a légzőszervi problémák enyhítését, valamint a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentését.

Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó
Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó

Ezekre a problémákra nyújt hatékony segítséget a csipkebogyó

  • Védelem az oxidatív stressz ellen: A csipkebogyó magas antioxidáns-tartalma segíthet megvédeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.
  • Immunrendszer támogatása: A csipkebogyóban található vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek támogatni az immunrendszert, elősegítve a szervezet védekezőképességét.
  • Bélrendszeri egészség: A csipkebogyóban található rostok segíthetnek a bélrendszer egészségének fenntartásában, elősegítve a megfelelő emésztést és a széklet szabályosságát.
  • Vizelethajtás: A csipkebogyó kivonatai hatásosak lehetnek a vizelethajtásban, segíthetnek megszüntetni a vizeletürítési nehézségeket.
  • Szív-érrendszeri egészség: A csipkebogyó magas antioxidáns-tartalma segíthet a szív-érrendszer egészségének fenntartásában.
  • Légzőszervi megbetegedések: a változékony tavaszi-őszi, illetve a téli időszakban gyakran támadó náthás megbetegedések esetén is ajánlott a csipkebogyó fogyasztása, mivel felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

A csipkebogyó hatásait tovább erősítheti, ha gyümölcslé formájában fogyasztjuk, vagy kivonat formájában szedjük be. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a csipkebogyó allergiás reakciókat is kiválthat, ezért érdemes kikérni a háziorvosunk véleményét a használat előtt.

Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó
Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó

Legegyszerűbb alkalmazási formája: a tea

A csipkebogyó teája igazán finom önmagában is, de egy kis mézzel és citrommal ízesítve tökéletes frissítő, ráadásul erősíti az immunrendszert és roborálja a szervezetet is. Gyermekek számára lázas állapot esetén ajánlott a fogyasztása.A csipkebogyó olaja a szépség esszenciája

A csipkebogyóból sajtolt olaj nem az egészség, hanem a fiatalos megjelenés záloga. Néhány cseppet elég belőle a megtisztított arcbőrre simítani. Vitamintartalmának köszönhetően a bőr jól hidratált, telt lesz, csökkennek a ráncok is. Az olaj narancssárgás színű, de beszívódás után ez már nem feltűnő.

Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó
Egészséget és szépséget ad a csipkebogyó

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Viráginfó

Még több érdekesség a gyógynövényekről