Cickafark amelynek teája sok bajra gyógyír

Cickafark (Achillea millefolium)

Cickafark: egy közönséges növény, amelynek teája sok bajra gyógyír

Legyen szó Európa, Észak-Afrika vagy Ázsia rétjeiről, legelőiről vagy épp útmenti zöldterületeiről, szinte mindenhol találkozhatunk a közönséges cickafarkkal. Ennek, a jelentéktelennek tűnő, apró fészekvirágzatú növénynek azonban hatalmas ereje van, amit már évezredek óta ismernek a népi gyógyászatban.Már az ókorban is közkedvelt gyógynövénynek számított a közönséges cickafark, latin nevén az Achillea millefolium, a gyógyítással foglalkozók rendszeresen gyűjtötték, hogy segíteni tudjanak a betegeken.

A hazánkban is őshonos, vadon növő gyógynövény több elnevezést is kapott az idők során, ismerik cickafarkkóró, ezerlevelűfú, pulykafű, cickóró, egérfarkúfű, orvosi cickafark és patikai ezerlevelűfű néven is. A növény minden része aromás, ha megdörzsöljük, enyhe kamillás illatot áraszt. Gyógynövényként kizárólag a fehér virágú változatot ismerik el.

Cickafark (Achillea millefolium)
Cickafark (Achillea millefolium)Ettől hatékony gyógynövény a cickafark

A növény zsenge hajtásai és virágzata tartalmazza a gyógyító hatóanyagokat, teája külső és belső használatra egyaránt alkalmas. Főként a női problémák enyhítésére használták az évezredek során a cickafark főzetét, de sok már betegséget is gyógyíthatunk használatával.

Az erős menzesz okozta fájdalmas görcsök oldása mellett normalizálja a ciklust, ezen kívül a változókori panaszokat – fáradtságot, hőhullámokat – is mérsékli. Hüvely- és méhgyulladásra is kiváló gyógyír.

Sebet és betegséget is gyógyít a cickafark

A női bajok mellett sok más területen is hatásos a cickafark alkalmazása. Gyomorgörcsök enyhítésében kiemelkedő szerepe van, ahogy a húgyúti betegségek és az aranyér gyógyításában is. Ez utóbbi esetében ülőfürdőként való felhasználása a terápia.

Légúti megbetegedések kezeléséhez inhalálásként kell alkalmazni a cickafark teáját. Mindemellett a főzet javítja az étvágyat, serkenti az epetermelést, enyhíti a hasi fájdalmakat, illetve a puffadást is. Enyhíti a szájüregi és fogínyen megjelenő gyulladást is, de a migrén tüneteit is csökkenti.

Nagyobb sebek, sérülések esetén borogatásként használható a gyógytea, de a növény zsenge levelei, összemorzsolt formában a kisebb sérülésekre kenve, serkentik a gyógyulást. Az zsíros bőrképet is tisztábbá teszi.

Cickafark (Achillea millefolium)
Cickafark (Achillea millefolium)Így készül a cickafark teája

A megfelelően elkészített cickafark tea tartalmazza a növényben található illóolajat, melynek összetevői a prokamazulén, a béta-pinén, a sabinén, flavoniodok és keserű- valamint cserzőanyag is. Egy csésze gyógyteához 3 gramm szárított virágzatot le kell forrázni 2,5 dl vízzel, majd 15 perc után, leszűrve fogyasztható.

Érdekességeket rejt a cickafark

Ahhoz, hogy a legjobb hatást fejtse ki, a cickafarkat az egyes problémák esetében különféle gyógynövényekkel szükséges keverni.

Van néhány ellenjavallata is a cickafarkteának. Állapotos vagy szoptatós kismamák nem ihatják, ahogy 12 év alatti gyermekeknek sem ajánlott a fogyasztása.

Fontos tudni azt is a cickafark teájának fogyasztása esetén, hogy a vizeletet sötétbarnára színezi, így, ha ezzel a jelenséggel találkozunk, nem kell rögtön szervi problémákra gondolni!

Cickafark (Achillea millefolium)
Cickafark (Achillea millefolium)

Vissza a gyógynövényekhez

További érdekességek a gyógynővényekrőlKezdőknek kertészkedési ötletek