Avokádó (Persea americana) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása, termesztése

Avokádó (Persea americana)

Avokádó (Persea americana)

Avokádó (Persea americana) egy évelő fa vagy cserje, amely az avokádófélék (Lauraceae) családjába tartozik. Az avokádó gyümölcse egy zöldhéjú, magot tartalmazó gyümölcs, amelyet sokféleképpen lehet elkészíteni.

Az avokádó fa általában 6-12 méter magasra nő, de néhány fajtánál akár 20 méterre is megnőhet. A fa levelei zöldek, oválisak és simák. A virágok kicsik, fehérek vagy rózsaszínűek, és általában májusban vagy júniusban nyílnak.

A gyümölcs érése júliustól októberig tart. Az avokádó ökológiailag fontos, mert a madarak és a rovarok számára fontos táplálékforrás.Élőhelye/hol honos

Az avokádó (Persea americana) természetes élőhelye Dél-Amerika északi része, ahol a trópusi és szubtrópusi éghajlati övezetben található. Az avokádó főként Mexikóban, Guatemala és Hondurasban honos, de ma már széles körben termesztik világszerte trópusi és szubtrópusi régiókban, például Brazíliában, Kínában, Ázsiában és Afrikában. Az Egyesült Államokban Kaliforniában, Floridában és Hawaii-on is termesztik az avokádót.

Avokádó (Persea americana)
Avokádó (Persea americana)Gyűjtése

Az avokádó gyümölcsének gyűjtése fajtától és éghajlattól függ. A termesztett fajták esetében az érési időszakot általában a termesztők szabályozzák, hogy megfeleljenek a piaci igényeknek. A természetes élőhelyén élő avokádó esetében pedig az érési időszak a természetes éghajlattól függ, általában július és október között van.

A legtöbb avokádó fajta érése késő ősszel, és a gyümölcs akkor érik, ha már a fa levelei is lehullanak. A termesztők általában akkor szedik le az avokádót, amikor a héj még zöld, de már könnyen elválik a gyümölcsről. A gyümölcs általában még nem érett, de a termesztők így tudják elkerülni, hogy a gyümölcs a fán maradjon és elromoljon. Az érett avokádó gyümölcs héja zöld és rugalmas, a gyümölcs belseje pedig sárgás és krémes.

Avokádó (Persea americana)
Avokádó (Persea americana)Hatóanyaga

Az avokádó (Persea americana) gyümölcse számos tápanyagot tartalmaz, beleértve a koleszterint, a zsírt, a rostot, a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a fitonutrienseket.

A koleszterin és a zsír miatt, az avokádó magas kalória tartalmú, de jelentős része telítetlen zsírok ami segít csökkenteni a „rossz” LDL koleszterin szintet és növeli a „jó” HDL koleszterin szintet. Az avokádóban található rost segít a jó emésztésben, és segít a teltségérzet elérésében.

Az avokádóban jelentős mennyiségben található vitaminok közül a leggyakoribbak a B-vitaminok, a K-vitamin, és a E-vitamin. Az ásványi anyagok közül a legtöbbet a kálium, a magnézium, a vas és a kalcium található.

Az avokádóban található fitonutriensek, mint például a glutation, a lutein, és a kvercetin, amelyek segíthetnek az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában, valamint a rák elleni védelemben.

Az avokádóban található zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, és fitonutriensek együttesen segítik az egészséges emésztést, a szív- és érrendszer egészségét, valamint a jó látást és a jó közérzetet.

Avokádó (Persea americana)
Avokádó (Persea americana)Felhasználása

Az avokádó (Persea americana) gyümölcse nagyon sokféleképpen felhasználható. A legtöbben salátában, guacamoléban, vagy egyszerűen csak magában, sóval és citromlével megszórva fogyasztják.

Az avokádó gyümölcsét sokféle ételekbe is bele lehet keverni, például a krémsajtba, a majonézbe, a joghurtba, a smoothie-ba, a kenyérbe, a szendvicsbe és a salátába. Az avokádó gyümölcsét süteményekbe, például muffinokba, kekszekbe és krémekbe is bele lehet keverni.

Az avokádó gyümölcsét bőrápoló kozmetikumokban is használják, mivel a benne található zsírok és vitaminok segíthetnek a bőr hidratálásában és ápolásában.

Az avokádó magját is fel lehet használni, például aszalva és darálva, mint az ételek ízesítőjeként, vagy főzve és őrölve, mint a kávé helyettesítőjeként.

Összességében az avokádó gyümölcsét és magját is sokféleképpen fel lehet használni, étkezési és kozmetikai célra egyaránt.

Avokádó (Persea americana)
Avokádó (Persea americana)Ültetése, szaporítása

Az avokádó (Persea americana) ültetése és szaporítása néhány különböző módon lehetséges. Az egyik leggyakoribb módja a magról való ültetés, amely egyszerű, de időigényes folyamat.

 • Magról való ültetés: Az avokádó magját általában hideg vízben három napig áztatják, hogy megnövekedjen a kelés esélye. A magot egy kis cserépbe ültetik, és egy meleg, napos helyre teszik. A magot általában hetente egyszer locsolják, hogy a talaj nedves maradjon. A magból kikelő növényt általában két évig tartják cserépben, mielőtt ültetnék a kertbe.
 • Olvasztás: Az avokádót az olvasztással is szaporíthatják, ami azt jelenti, hogy a növényt a földbe ültetik, majd visszametszik. A visszametszett növényből új hajtások nőnek ki, amelyeket elkülöníthetnek és ültethetnek újra.
 • Végül, a csemetézés is lehetőség. A csemetézés azt jelenti, hogy egy fiatal, egészséges avokádó növényt választanak ki, és a róla levágott hajtásokat ültetik el. A csemetéknek sok időre van szükségük, hogy megerősödjenek és gyökeret eresszenek, de ez a módszer a legbiztosabb módja annak, hogy ugyanolyan fajtájú avokádót neveljenek.

Az ültetés és szaporítás fajtától és éghajlattól függ, így ajánlott a helyi körülményeknek megfelelően dönteni.

Avokádó (Persea americana)
Avokádó (Persea americana)Avokádó (Persea americana) begyűjtése és tárolása

Az avokádó (Persea americana) begyűjtése és tárolása között néhány dologra kell figyelni. Az avokádók akkor érik be, amikor a héjuk megpuhul, de még nem repedezik meg. Az érett avokádót óvatosan le kell venni a fáról, hogy ne sérüljön meg. Ha az avokádó még nem érett, akkor hűtőben tárolva, pár nap alatt érőre maturálódik. Az érett avokádót hűtőben legfeljebb egy hétig lehet tárolni. Ha az avokádó kinyitva van, akkor azt hűtőben, fedővel lezárva, legfeljebb egy napig lehet tárolni.

Avokádó (Persea americana)
Avokádó (Persea americana)

Avokádó betegségei, kártevői

Az avokádó (Persea americana) néhány leggyakoribb betegsége és kártevője a következő:

 1. Gyökérohadás: A gyökérrothadás olyan gomba okozta betegség, amely a talajban található. A tünetek közé tartozik a levelek sárgulása és a fák gyors lebomlása.
 2. Szárazságtűrés: Az avokádó fák szárazságtűrők, de ha hosszú ideig nincs elegendő nedvesség, a levelek sárgulni és lehullani kezdenek.
 3. Fonálférgek: Az avokádó fákon élő fonálférgek a levelek, a hajtások és a termések károsítását okozzák.
 4. Kérgeslepke: A kérgeslepke károsítja az avokádó fák leveleit, hajtásait és terméseit, és a termésekbe bele is ülhet.
 5. Szürkepenész: A szürkepenész olyan gomba, amely a leveleken és a terméseken jelenik meg, és a nedves környezet kedvez a fejlődésének.

Az avokádó fák megfelelő gondozása és a betegségek és kártevők időben történő észlelése és kezelése segíthet a fák egészségének megőrzésében.Avokádó (Persea americana) élettani hatása a szervezetre

Az avokádó (Persea americana) számos élettani hatással rendelkezik az emberi szervezetre. A következők a leggyakoribbak:

 1. Magas koleszterinszint csökkentése: Az avokádóban található monoszaturált zsírok és rostok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és javítani az általános szív-érrendszeri egészséget.
 2. Magas vérnyomás csökkentése: Az avokádóban található kálium segíthet csökkenteni a magas vérnyomást.
 3. Az egészséges szív működésének támogatása: Az avokádóban található omega-3 zsírsavak, folsav és B6-vitamin segíthetik a szív egészséges működését.
 4. Az emésztés javítása: Az avokádóban található rostok és enzimek segítenek a bélrendszer működésében, és javítják az emésztést.
 5. Az anyagcsere fokozása: Az avokádóban található monoszaturált zsírok, rostok és kálium segítenek fokozni az anyagcserét, és segítenek a fogyásban.

Az avokádóban található összes tápanyagot figyelembe véve, az avokádó egy nagyon hasznos és egészséges élelmiszer az emberi szervezet számára.

Avokadó: Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Az avokádó (Persea americana) számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A következők a leggyakoribbak:

 1. Vitaminok: Az avokádóban található B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6), C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin és folsav.
 2. Ásványi anyagok: Az avokádóban található kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, vas, réz, mangán és szelén.
 3. Nyomelemek: Az avokádóban található cink, vas, réz, mangán és szelén.

Az avokádóban található nyomelemek és ásványi anyagok fontosak a szervezet számára, mert segítenek a csontok, fogak, a vérkeringés, az anyagcsere és az immunrendszer egészségének fenntartásában.

Az avokádó magas kalória és zsírtartalmú, ezért ajánlott mértékkel fogyasztani. A napi ajánlott adag egy teljes avokádó, de a kalória bevitel számításának tudatában a rendszeres fogyasztása ajánlott.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek