Fekete nadálytő (Symphytum officinale) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) egy évelő növény, amely a körömvirágúak (Boraginaceae) családjába tartozik. A növény általában 60-100 cm magasra nő, és a levelei szélesek, oválisak és fonákjukon szőrösek.

A virágai fehérek, rózsaszínűek vagy lila színűek, és április-június között nyílnak. A növény gyakran megtalálható természetes élőhelyén, mint például árnyékos erdőkben és mezőkön.

A fekete nadálytő gyógyászati célokra használják, mivel a gyökereiben található anyagok segíthetnek a csontok és az ízületek egészségének fenntartásában.



Élőhelye/hol honos

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos. Elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, és számos országban megtalálható természetesen, vagy mezőgazdasági területeken, erdőkben, rétekben és mezőkön.

A növény jól tűri az árnyékot, így gyakran található erdőkben és árnyékos területeken is. A fekete nadálytő jól alkalmazkodik a száraz és nedves környezethez is, így megtalálható folyók mentén és dombvidéken is.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)



Népies neve

Népies neve magyarországon: forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyűjtése

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyökereinek gyűjtése általában május és június között történik, amikor a növény virágzik. A gyökereknek a legtöbb gyógyászati hatóanyaga ebben az időszakban található meg leginkább.

A gyökereket alaposan meg kell tisztítani, hogy eltávolítsák a földet és a kiszáradt részeket. A gyökereket szárítani kell, mielőtt felhasználják őket.  A szárítás után a gyökerek apróra vághatók, és őrölhetők, hogy készítsenek belőle porokat, tablettákat, kapszulákat, tea készítményeket, valamint kenőcsöket készítenek belőle.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)



Hatóanyagai

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyökereiben található hatóanyagok közé tartoznak a glikozidok, a flavonoidok, a nyálkaanyagok, a szaponinok, a cseranyagok, a kumarint és a taninok. Az allantoin és a rosmarinsav is megtalálható a növényben.

Az allantoin segít a sebgyógyulásban, míg a rosmarinsav gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. A fekete nadálytő gyökérben található alkaloidok is jelentős szerepet játszanak a gyógyászati célokra való használatban.

A hatóanyagok miatt a fekete nadálytő gyökér segíthet a csontok és az ízületek egészségének fenntartásában, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van.

Az orvosokkal vagy gyógyszerészekkel való konzultáció javasolt mielőtt bármilyen gyógynövény-készítményt alkalmaznánk.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)



Fekete nadálytő felhasználása

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyógyászati célokra használják fel, elsősorban a gyökereiben található anyagok miatt.

A gyökerekben lévő anyagok segíthetnek a csontok és az ízületek egészségének fenntartásában, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk is van.

A fekete nadálytő gyökér por formájában, tabletta formájában, kapszula formájában, tea formájában, valamint kenőcs formájában is alkalmazható.  A gyökerek főként belsőleg alkalmazva, de a gyökér kenőcsök is használhatók külsőleg.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a fekete nadálytő gyökér használata nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek, valamint gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdőknek.

Az orvosokkal vagy gyógyszerészekkel való konzultáció javasolt mielőtt bármilyen gyógynövény-készítményt alkalmaznánk.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)



Ültetése, szaporítása, gondozása

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) ültetése és gondozása egyszerű. A növény szereti a napos vagy félárnyékos helyeket, és jól tűri a szárazságot. A fekete nadálytő ültetéséhez jó minőségű, jó vízelvezetésű, humuszos talajra van szükség. A növényt április-május között lehet ültetni, vagy ősszel.

A fekete nadálytő szaporítása történhet magról, vagy szárított gyökerek elültetésével is. A magokat áprilisban vetjük el, és általában 2-3 hét alatt kelnek ki. A magokat a felszínre helyezzük és finoman megnyomjuk őket. A növényeket általában két éves korukban szükséges átültetni, mivel elég nagyra nőnek.

A fekete nadálytő gondozása egyszerű. A növénynek szüksége van rendszeres öntözésre, különösen a száraz időszakban. A növényeket rendszeresen le kell kaparni, hogy eltávolítsuk a kiszáradt részeket. A fekete nadálytőnek szüksége van rendszeres trágyázásra is, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyag-ellátást.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)



Fekete nadálytő betegségei, kártevői

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) ritkán szenved betegségektől vagy kártevőktől. A növénynek jó a természetes ellenállóképessége.

A fekete nadálytő leggyakrabban előforduló betegségei közé tartozik a fehér penész, ami a nedves környezetben jelentkezik. A fehér penész tünetei a levelek sárgulása és a fehér penészgombák jelenléte. A betegséget elsősorban a levegő áramlásának javításával és a nedvesség csökkentésével lehet kezelni.

A fekete nadálytő leggyakrabban előforduló kártevői közé tartozik a levéltetű, ami a növény leveleit táplálja. A levéltetű tünetei a levelek sárgulása, a foltok és a levéltetvek jelenléte. A kártevőt általában rovarirtószerekkel lehet kezelni.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)



Fekete nadálytő élettani hatása a szervezetre

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyógyászati célokra használt gyökereiben található anyagok segíthetnek a csontok és az ízületek egészségének fenntartásában.

A gyökerekben található alkaloidok és glikozidok segíthetnek a fájdalomcsillapításban és a gyulladás csökkentésében. A fekete nadálytőben található allantoin segíthet a sebgyógyulásban, míg a rosmarinsav gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) leveleinek forrázata bőrlágyító hatást képviselhet, ami a nyálkaanyagok és a flavonoidok miatt van. De úgy tűnik, hogy nincs elég hiteles kutatás, ami támasztja alá ezt a hatást.

2013-ban egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy a vélelmezett gyógyhatást bemutató kutatások nagyon megbízhatatlanok és nem igazolhatóak hitelesen a hatásossága és a biztonságossága miatt. Ennek ellenére egyes készítmények (például a lóbalzsam) a gyógyszertárakban is beszerezhetők.

Európában 2015-ben a fekete nadálytő belsőleg történő alkalmazása nem volt engedélyezett, mert a levelek és a gyökerek belsőleg történő alkalmazása során májmérgezés veszélye merült fel.

Fekete nadálytő (Symphytum officinale)



Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) gyökereiben található vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek közül fontosabbak a következők:

  • C vitamint
  • K vitamint
  • A és E vitamint
  • B komplex vitamint
  • vasat
  • kalciumot
  • magnéziumot
  • foszfort
  • káliumot.

A fekete nadálytő gyökér alkalmazása jelentős mennyiségben veszélyes lehet, mert mérgező lehet és mérgezést okozhat.

Vissza a gyógynövényekhez



Kezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről