Fokhagyma (Allium sativum) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Fokhagyma (Allium sativum)

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma (Allium sativum) egy évelő növény, amely a liliomfélék családjába tartozik. A növény alsó része a földben fejlődik, és az alsó levelek szára nélküliek. A felső részén pedig egy száron álló, keskeny levelekből álló rozettát találunk. A fokhagymának fehér virágai vannak, melyek általában júniusban nyílnak. A fokhagymát általában kis méretű fürtökben termesztik.

A fokhagyma gazdag összetételű, jelentős mennyiségű allicint, a jól ismert hatóanyagot tartalmaz. Ezen kívül jelentős mennyiségű szulfidot, aminosavakat, flavonoidokat, karotenoideket és ásványi anyagokat is tartalmaz. A fokhagymának számos jótékony hatása van, például elősegíti a koleszterinszint csökkentését, enyhíti a magas vérnyomást, és csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A fokhagymát széles körben használják a gasztronómiában, jellemzően fűszereként. A fokhagymát frissen, szárítva, például por formában, vagy konzervben is használják. A fokhagymát gyakran használják szószok, levesek, raguok, pizzák, tészták, saláták és sültek készítéséhez.

Rendszertani besorolása: Kingdom: Plantae Division: Tracheophyta Class: Liliopsida Order: Asparagales Family: Amaryllidaceae Genus: Allium Species: sativumÉlőhelye/hol honos

A fokhagyma (Allium sativum) eredetileg Ázsiában honos, de ma már széles körben termesztik világszerte. A fokhagymának szüksége van melegre és napfényre a növekedéshez, ezért a legjobb termesztési helyeken a trópusi és szubtrópusi területeken található.

A fokhagymát Európában, Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában is termesztik, és az USA-ban is népszerű a termesztése.

Már az ókori civilizációkban is ismerték és használták, mint ízjavító és gyógyászati célokra. Egyes ókori népek, mint például az egyiptomiak, varázserőt tulajdonítottak neki, és szent növényként tisztelték.

A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, és a gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktorok madárfejszerű álarcának csőrrészébe is tették, hogy védje őket a betegségtől.

Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni és azóta is jelentős része a magyar konyhának.

Fokhagyma (Allium sativum)
Fokhagyma (Allium sativum)Népies neve

Népies neve magyarországon  „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.

Gyűjtése

A fokhagymát általában a tavaszi időszakban ültetik el, és késő nyáron betakarítják. A gyűjtés időpontja a termesztési régiótól és az időjárástól függ, de általában július és augusztus között történik.

A fokhagymát betakarítás előtt általában két hétig száraz időben hagyni, hogy a levelek szára megszáradjon és könnyebben leszedhető legyen. A betakarítás előtt a fokhagymát általában kis csomagokban vagy fürtökben kötik össze és száraz helyen tárolják.

Fokhagyma (Allium sativum)
Fokhagyma (Allium sativum)Fokhagyma (Allium sativum)  hatóanyagai

A fokhagyma (Allium sativum) jelentős mennyiségű hatóanyagot tartalmaz, többek között:

 • Allicint: ez a fokhagymában található vegyület, ami a fokhagyma jellegzetes illatát és ízét adja, és ami számos jótékony hatásáért felelős. Az allicin gátolja a baktériumok, gombák és vírusok növekedését, és segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, enyhíteni a magas vérnyomást és csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
 • Szulfidok: észterek, aminek fokhagymában is jelentős mennyiségben található.Ezek a vegyületek a fokhagymában található alliinból alakulnak ki és a fokhagymát adja a jellegzetes aroma.
 • Aminosavak: a fokhagyma jelentős mennyiségű aminosavat tartalmaz, amelyek segíthetnek az izomfejlődésben és a sejtek regenerálódásában.
 • Flavonoidok: a fokhagyma jelentős mennyiségű flavonoidot tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek a káros hatások ellen védekezni, például a szabadgyökök ellen.
 • Karotenoidek: a fokhagyma jelentős mennyiségű karotenoideket tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetnek a szabadgyökök ellen védekezni és a látást is javítja.
 • Ásványi anyagok: a fokhagyma jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, foszfort és káliumot tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges csontokhoz, izmokhoz és az idegrendszerhez.
Fokhagyma (Allium sativum)
Fokhagyma (Allium sativum)Felhasználása

A fokhagymát széles körben használják fel a gasztronómiában, jellemzően fűszereként.

A fokhagymát frissen, szárítva, például por formában, vagy konzervben is használják. A fokhagymát gyakran használják szószok, levesek, raguok, pizzák, tészták, saláták és sültek készítéséhez.

A fokhagymát általában apróra vágva, reszelve, vagy összetörve használják fel. A fokhagymát általában a főzés elején adagolják hozzá, hogy az íze jól eloszoljon az ételben. A fokhagymát az ételek utolsó szakaszában is adagolhatjuk, hogy friss ízt kapjunk.

A fokhagymában található allicin a hő hatására alakul ki, ezért a fokhagymát általában nem szabad hosszú ideig sütni, hogy a hatóanyagai megmaradjanak.

A fokhagymát nem csak ételekhez használják, hanem gyógyászati célokra is. A fokhagymából készült kivonatokat, porokat és kapszulákat használnak különböző betegségek kezelésére.

A fokhagymából a gerezdeket használják a legtöbbet, de a levelei és a szárának szárított részeit is használják fűszerezéshez és gyógyászati célokra.

Fokhagyma (Allium sativum)
Fokhagyma (Allium sativum)Ültetése, szaporítása, gondozása

A fokhagymát általában a tavaszi időszakban ültetik el, április-május környékén. A fokhagymát a legjobban a jó vízelvezetésű, jól szellőző talajokon termesztik, és a növénynek szüksége van melegre és napfényre a növekedéshez.

A fokhagymát általában gerezdekből szaporítják, a gerezdeket előző évi fokhagymából szerezhetjük be. A gerezdeket a földbe 2-3 cm mélyen ültetjük, és 10-15 cm távolságra egymástól. A fokhagymát ültetés után általában nem kell locsolni, csak akkor ha a talaj száraz.

A gondozása könnyű, csak néhány hét múlva a növekedés elindulása után nyírjuk le a fokhagymának a felső részét, hogy a növény erősödjön. A fokhagymát általában két hétig száraz időben hagyni, hogy a levelek szára megszáradjon és könnyebben leszedhető legyen. A betakarítás előtt a fokhagymát általában kis csomagokban vagy fürtökben kötik össze és száraz helyen tárolják.

Fokhagyma (Allium sativum)
Fokhagyma (Allium sativum)Fokhagyma begyűjtése és tárolása

A fokhagymát általában késő nyáron, júliusban és augusztusban betakarítják, amikor a levelek már elszáradtak és a gerezdek megszilárdultak. A fokhagymát óvatosan szedjük ki a talajból, hogy ne sérüljön.

A fokhagymát száraz, jól szellőző helyen, hűvös és sötét helyen tároljuk. A tároló helynek száraznak és hűvösnek kell lennie, hogy a fokhagymának ne legyenek gondjai a penészesedéssel és a rothadással. A fokhagymát lehet fürtökben kötni össze, vagy kis tároló dobozokban tárolni. A fokhagymát ha száraz és jól tároltuk, akár egy évig is eltarthatjuk, anélkül, hogy az íze és a minősége romlana.

Az is fontos, hogy a fokhagymát ne tároljuk tovább hűtőszekrényben, mert ez gyorsítja az elromlás folyamatát. A fokhagymát tároljuk száraz helyen, hogy ne érintkezzen nedvességgel, mert ez is elősegíti a rothadást.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fokhagymát ne tároljuk élelmiszerekkel együtt, mert a fokhagymából kibocsátott illóolajok átterjedhetnek az élelmiszerekre, és megváltoztathatják azok ízét.

A fokhagymát tárolva is továbbra is folytatja a fejlődését, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a tároló helyet, és kivesszük a rothadt gerezdeket, hogy megakadályozzuk az összes tárolt fokhagymát elromlását.

Fokhagyma (Allium sativum)
Fokhagyma (Allium sativum)Fokhagyma (Allium sativum) betegségei, kártevői

A fokhagymának (Allium sativum) néhány betegsége és kártevője van, amelyek károsíthatják a növényt és csökkenthetik a termés minőségét.

 • Fokhagymamoly: egy apró, fekete színű rovar, amely a fokhagymát támadja. A lárvák a gerezdeket eszik, ami miatt a gerezdek rothadása és elhalása következik be.
 • Botritisz: egy gombabetegség, amely a fokhagymát érinti. A gomba a leveleken, a száron és a gerezdeken is megjelenik, és a növény fejlődését és termését is befolyásolhatja.
 • Fokhagymakór: egy vírusbetegség, amely a fokhagymát érinti. A tünetek a levelek sárgulását, a növény meggyengülését és a termés csökkenését jelentik.
 • Fokhagymamoly-lárva: ez a kártevő a fokhagymát támadja, a lárvák a gerezdeket eszik, ami miatt a gerezdek rothadása és elhalása következik be.
 • Fokhagymabogár: ez a kártevő a fokhagymát támadja, a bogarak a fokhagymát táplálkozási célokra használják, a bogár károsíthatja a leveleket, a szárakat és a gerezdeket is.Ezeknek a betegségeknek és kártevőknek a megelőzése érdekében fontos a megfelelő talaj előkészítése, a megfelelő táplálkozás és az egészséges növények ültetése. A beteg növényeket és a károsított részeket azonnal eltávolítjuk, és a növényeket rendszeresen ellenőrizzük, hogy időben felismerjük és kezeljük a problémákat.
Fokhagyma (Allium sativum)
Fokhagyma (Allium sativum)Fokhagyma élettani hatása a szervezetre

A fokhagymában található számos élettani hatása van a szervezetre. A fokhagymában található allicin nevű vegyület, amely baktericid, vírusölő, gombaellenes és rovarölő hatású. Az allicinnek köszönhetően a fokhagyma segíthet a megfázás, az influenza és a torokgyulladás kezelésében.

A fokhagymának vérnyomáscsökkentő hatása is van, ami segíthet a magas vérnyomás kezelésében. A fokhagymában található vegyületek segíthetnek a vérrögképződés megelőzésében is, ami segíthet a szívinfarktus és a stroke megelőzésében.

A fokhagyma segíthet a koleszterin csökkentésében is, ami segíthet a szívbetegségek megelőzésében. A fokhagymának jótékony hatása van az immunrendszerre is, ami segíthet a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növelésében.

A fokhagymának még vannak más jótékony hatásai is, mint például a rák megelőzése, a cukorbetegség kezelése, a bél egészségének javítása és az öregedés lassítása.

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A fokhagymában található számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.

 • Vitaminok: A fokhagymában található vitaminok között van B1, B2, B3, B5, B6, C és folsav.
 • Ásványi anyagok: A fokhagymában található ásványi anyagok között van kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink és szelén.
 • Nyomelemek: A fokhagymában található nyomelemek között van jód, kén, vas és szelén.

Ezek az anyagok segítenek a szervezet működésének optimalizálásában, segítenek az immunrendszer erősítésében, segítenek a betegségek megelőzésében, és segítenek az általános jó egészség fenntartásában.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről