Fehér fagyöngy (Viscum album) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Fehér fagyöngy (Viscum album)

Fehér fagyöngy (Viscum album)

A fehér fagyöngy (Viscum album) egy parazita növény, amely az ágakon lévő fa törzsén él, és a szantálfafélék (Santalaceae) családjába tartozik. Magyarországon jól ismert és egész

Európában elterjedt, örökzöld növény, melynek leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa és az akácfa. A fehér fagyöngy ágain gömbölyű, 60-100 cm átmérőjű bokrokat képez. A növény kis, zöld színű leveles hajtásokat hoz, amelyekben kicsi, fehér virágok és  bogyók találhatók.

A fehér fagyöngy rövid, szerteágazó ágai ismételt álvillás elágazásúak, a levelei átellenesek, zöldessárgák, bőrneműek, visszástojásdad vagy keskeny lándzsás alakúak.

A növény kétlaki, zöldessárga színű redukált virágai ülők, 3-4-5 tagú bogernyőt alkotnak, melyek március-áprilisban virágzik. A termés ragadós álbogyó, amely késő ősszel érik, és elterjesztésében a madaraknak van szerepük.Élőhelye/hol honos

A Fehér fagyöngy (Viscum album) Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában honos. Elterjedt az erdőkben, a ligetekben, a mezőkön és a kertekben is. A növény jól alkalmazkodik a különböző éghajlati viszonyokhoz és talajokhoz, így széles körben elterjedt.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)Fehér fagyöngy (Viscum album) gyűjtése

A fehér fagyöngy gyűjtése tavasszal történik, amikor a növény virágzik. A virágok és a termőrügyek gyűjtése a legjobb időszak, amikor a növényben a legtöbb hatóanyag található. A gyűjtés időpontja függ a növény élőhelyétől és az időjárástól is, de általában március-április hónapban történik. A gyűjtésnek óvatosnak kell lennie, hogy ne sérüljön a gazdanövény.

Hatóanyagai

A fehér fagyöngynek (Viscum album) számos hatóanyaga van, amelyek közül a leghatékonyabbak a viscotoxinek, viskotoxinek és viskotoxoidok. Az alvadékonyságot növelő, vérnyomáscsökkentő, vérbőséget fokozó, nyugtató, fájdalomcsillapító, immunrendszer-erősítő, rákellenes és antivirális hatásokat ismert. Emellett a növényben található flavonoidok, poliszacharidok, terpének, illóolajok, szaponinok, alkaloidok és ásványi anyagok is jelentős hatással vannak az emberi szervezetre.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)A fagyöngy felhasználása

A fehér fagyöngy (Viscum album) gyógyászatban és fitoterápiában használatos. A növény virágai és termőrügyei alkalmazhatók, de a legtöbbször a leveles hajtásokat használják fel. A fehér fagyöngy alkalmazható különböző betegségek kezelésére és megelőzésére.

Az egyik legismertebb alkalmazása az érelmeszesedés, magas vérnyomás és szívelégtelenség kezelésében, mivel vérkeringést javító és érfalat erősítő hatású.

A rák megelőzésére és kezelésére is alkalmazható, mivel rákellenes hatása van.

A fehér fagyöngy hasznos lehet a stressz, az álmatlanság, a depresszió és az általános fáradtság kezelésében is, mivel nyugtató hatása van.

A fehér fagyöngynek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és immunrendszer-erősítő hatása is van, ezért a reumatikus betegségek és az allergiás megbetegedések kezelésére is alkalmazható.

A fehér fagyöngynek és kivonatának használata orvosi felügyelet mellett javasolt, mert bizonyos esetekben mellékhatásokat okozhat.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)További felhasználási lehetőségek

A fehér fagyöngy (Viscum album) többféle módon is felhasználható.

 • Gyógynövényként: A fehér fagyöngy kivonatát gyógynövényként használják, amelynek számos élettani hatása van a szervezetre, mint például a vérkeringést javító hatás, a nyugtató hatás, az immunrendszer-erősítő hatás, a rákellenes hatás, a fájdalomcsillapító hatás, és az antivirális hatás.
 • Dísznövényként: A fehér fagyöngy dísznövényként is használható, mivel örökzöld és szép bokrokat képez.
 • Faiskolai növényként: A fehér fagyöngy használható faiskolai növényként is, mivel a gazdanövényeinek ágain jól fejlődik és könnyen nevelhető.
 • Aromaterápiaként: A fehér fagyöngy levélből készült illóolajat is használhatják aromaterápiában, amelynek nyugtató és stresszoldó hatása van.
 • Észak-Európában és a Brit-szigeteken a fehér fagyöngyből készült függődíszt, ami karácsonyfa díszítésre használható.
Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)Ültetése, szaporítása, gondozása

A fehér fagyöngy ültetése és szaporítása elég nehéz feladat, mert a növény egy parazita, amelynek szüksége van egy gazdanövényre, hogy életben maradjon.

A fehér fagyöngy ültetése:

 • A növényt általában már meglévő gazdanövényre ültetik, így a fagyöngy ágai a gazdanövény ágai közé fonódhatnak.
 • Új fagyöngyt ültetni úgy lehet, hogy egy ágát, amely már rajta van a fagyöngyrel, és a gazdanövénnyel együtt ültetjük el.

A fehér fagyöngy szaporítása:

 • A növényt általában szaporításra a termőrügyeket használják.
 • A termőrügyeket áprilisban szedik le, és ültetik el gazdanövényre, vagy egy edénybe, amelyben gazdanövény található.

A fehér fagyöngy gondozása:

 • A növény gondozása nem igényel sok munkát, mert a fagyöngy a gazdanövénytől kapja a tápanyagot.
 • A növényt rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj ne száradjon ki.
 • A növényt a tél folyamán védeni kell a hidegtől, hogy ne fagyd meg.
 • A növényt rendszeresen metszeni kell, hogy ne nőjön túl nagyra és ne sérüljön a gazdanövény.
Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)Fehér fagyöngy (Viscum album) begyűjtése és tárolása

A fehér fagyöngy (Viscum album) begyűjtése tavasszal történik, amikor a növény virágzik. A virágok és a termőrügyek gyűjtése a legjobb időszak, amikor a növényben a legtöbb hatóanyag található. A gyűjtésnek óvatosnak kell lennie, hogy ne sérüljön a gazdanövény.

A begyűjtött fehér fagyöngy természetesen szárítva, vagy szárítógépben szárítva tárolható. A szárított fehér fagyöngy hosszú ideig eltartható, ha a helyiségben száraz és hűvös, és a napfénytől védve van.

A fehér fagyöngyből készült kivonatokat sötét üvegben, hűvös helyen kell tárolni, hogy megőrizze hatóanyagait. A fehér fagyöngy kivonatot leggyakrabban alkoholban oldva, vagy vízben oldva tárolják.

Az érett terméseket, a termőrügyeket, vagy a leveleket tárolhatjuk a hűtőszekrényben szárítva, vagy szárítva, de a kivonatokat és tinktúrákat hűvös sötét helyen ajánlott tárolni.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)Fagyöngy betegségei, kártevői

A fehér fagyöngy (Viscum album) ritkán szenved betegségektől, de néhány kártevő okozhat gondot.

 • A fonálférgek és a rovarok, mint például a fonálféreg és a fagyöngybagoly, a növényt rágcsálhatják, ami a növekedését és a virágzást befolyásolhatja.
 • A fehér fagyöngy is érintheti a fusarium, egy gombás betegség, ami a növény gyökereit és a talajt támadja, és a növény halálát okozhatja.
 • A fehér fagyöngy is érintheti a Phytophthora-fertőzést, amely a gyökerek és a talajban fejlődő részeket érinti, és a talajban lévő pangó víz miatt alakul ki.
 • Az öntözés túlzásba vitele is okozhat problémát, mert a fagyöngynek nem szükséges nagyon magas páratartalmú környezet.

A fehér fagyöngy természetesen előforduló növény, és a legtöbb esetben természetes módon tudja küzdeni ezekkel a betegségekkel és kártevőkkel.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)Fehér fagyöngy élettani hatása a szervezetre

A fehér fagyöngy (Viscum album) számos élettani hatása van a szervezetre, amelyek közül a legjelentősebbek:

 • Vérkeringést javító hatás: A fehér fagyöngy hatóanyagai segíthetnek javítani a vérkeringést, erősíthetik az érfalakat és csökkenthetik az érelmeszesedést.
 • Nyugtató hatás: A fehér fagyöngy hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a stresszt, javítani az álmatlanságot és enyhíteni a depressziós tüneteket.
 • Immunrendszer-erősítő hatás: A fehér fagyöngy hatóanyagai segíthetnek erősíteni az immunrendszert, csökkenteni a gyulladást és javítani a szervezet védekezőképességét.
 • Rákellenes hatás: A fehér fagyöngy hatóanyagai segíthetnek megelőzni és kezelni a rákos megbetegedéseket. Az alkalmazott kutatások eredményei azt mutatják, hogy a fagyöngy kivonatok gátolhatják a rákos sejtek növekedését, és segíthetnek a rákos sejtek halálát előidézni.
 • Fájdalomcsillapító hatás: A fehér fagyöngy hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, enyhíteni az ízületi gyulladást és javítani a mozgásképességet.
 • Antivirális hatás: A fehér fagyöngy hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a vírusok által okozott megbetegedések tüneteit, és gátolhatják a vírusok terjedését a szervezetben.
Fehér fagyöngy (Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A fehér fagyöngy (Viscum album) egy részét használva többféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz.

Vitaminok: A fehér fagyöngyben található vitaminok közül a C-vitamin a legjelentősebb, de található benne A-vitamin, E-vitamin és néhány B-vitamin is.

Ásványi anyagok: A fehér fagyöngyben található ásványi anyagok közül a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor a legjelentősebbek.

Nyomelemek: A fehér fagyöngyben található nyomelemek közül a vas, a réz, a cink és a szelén a legjelentősebbek.

Azt javasoljuk, hogy a fehér fagyöngy használata orvosi felügyelet mellett történjen, mert bizonyos esetekben mellékhatásokat okozhat, és a szedett mennyiségét és a használat módját szakembernek kell meghatározni.

A fehér fagyöngy természetes forrásként tartalmazza ezeket a tápanyagokat, amelyek szükségesek az egészséges szervezet működéséhez. Azonban, a fehér fagyöngy önmagában nem pótolja az egészséges étrendet és életmódot, és nem helyettesítheti a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemeket tartalmazó élelmiszereket.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről