Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Fehér mályva (Althaea officinalis),  orvosi ziliz

A Fehér mályva (Althaea officinalis) egy évelő növény, amely a Mályvafélék családjába tartozik. Az Althaea officinalis magassága általában 0,5-2 méter között változik, és enyhén szétterülő, lágy hajtásokkal rendelkezik.

A növény levelei hosszúkásak, fonákjuk világoszöld, felső részük pedig sötétebb zöld színű. A virágai fehérek vagy halványsárga színűek, körülbelül 4-6 cm átmérőjűek, és kétoldalasan elálló sziromlevelekkel rendelkeznek. A virágok általában július és augusztus között nyílnak.

A Fehér mályva gyógynövényként is ismert, mivel gyulladáscsökkentő, nyugtató és köptető hatása van. A növény gyökerét, levelét és virágait használják gyógyászati célokra, de a magjai is főzetként fogyaszthatók.

Rendszertani besorolása: Kingdom: Plantae (Növények) Division: Magnoliophyta (Virágos növények) Class: Magnoliopsida (Álló virágos növények) Order: Malvales (Mályvafélék) Family: Malvaceae (Mályvacsalád) Genus: Althaea (Mályva) Species: Althaea officinalis (Fehér mályva)Élőhelye/hol honos

A Fehér mályva (Althaea officinalis) Európában őshonos, de elterjedt más földrészeken is, például Észak-Afrikában és Azsia nyugati részén. A növény szereti a nedves, árnyékos vagy félárnyékos helyeket, így gyakran megtalálható cserjésekben, réteken, partmenti zónákban, folyópartokon és árvízi területeken. Az Althaea officinalis képes alkalmazkodni a különböző talajokhoz, így megtalálható homokos, agyagos, iszapos vagy köves talajokon is.

Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Népies neve

orvosi zilizÜltetése, szaporítása, gondozása

A Fehér mályva (Althaea officinalis) ültetése és gondozása nagyon egyszerű. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a legfontosabb lépéseket:

Ültetés:

 • Az ültetést tavasszal vagy ősszel javasoljuk, amikor a föld nem fagy.
 • Válasszunk egy félárnyékos vagy árnyékos helyet, amely jó vízáteresztő képességű és tápanyagban gazdag földdel rendelkezik.
 • Ássunk egy gödröt, amelynek mérete a gyökérrendszer méretének megfelelően változik, majd tegyük bele a növényt és töltsük fel a földdel.
 • Áztassuk be alaposan a növényt, hogy a föld jól tapadjon a gyökerekhez.

Szaporítás:

 • A Fehér mályva szármagvetéssel is szaporítható, de a legegyszerűbb módszer a tőosztás.
 • Tavasszal vagy ősszel ajánlott a tőosztás, amikor a növény pihenőidőszakban van.
 • Vágjuk el a növényt a földből, és oszlassuk szét a töveit.
 • Ültessük be az új töveket a kívánt helyre, és áztassuk be őket alaposan.

Gondozás:

 • A Fehér mályva nem igényel nagyon sok gondozást, de időnként öntözni kell, különösen meleg, száraz időszakokban.
 • Ha a növény túl nagy, vágjuk vissza a hajtásait, hogy megőrizzük alakját.
 • Tavasszal vagy ősszel adagoljunk elő a növénynek alaposan tápanyagot.

Megjegyzés: A Fehér mályva természetesen védett növény, így csak megfelelő engedély birtokában lehet ültetni, szaporítani vagy felszedni.

Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaFehér mályva (Althaea officinalis), orvosi ziliz begyűjtése és tárolása

A Fehér mályva (Althaea officinalis) gyógynövényként is használatos, ezért a gyógyászati célokra való begyűjtése fontos. Az orvosi ziliz (gyökér, levél, virág) gyűjtése a növény virágzási időszakában, július-augusztus környékén történik.

A gyűjtést kézzel kell végezni, hogy ne sérüljön a növény. A virágokat óvatosan szedjük le, a leveleket pedig a növény törzséről vágjuk. A gyökereket ásás nélkül is kiemelhetjük, de így lehetőség nyílik a növény újbóli ültetésére.

A gyűjtött zilizt száraz, sötét helyen kell tárolni, hogy megőrizze hatóanyagait. A zilizt jól záródó tárolóedényekbe helyezzük, és évente egyszer ellenőrizzük a minőségét. Ha a ziliz elkezd romlani, vagy szagot kezd árasztani, azonnal dobjuk el.

Megjegyzés: Mindig ellenőrizzük a gyűjtött növények eredetét és minőségét, mivel a növényeket gyakran szennyezik vegyszerekkel vagy mérgező anyagokkal. A legjobb, ha saját kertünkből vagy megbízható forrásból szerezzük be a növényeket.

Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaFehér mályva (Althaea officinalis)  felhasználása

A Fehér mályva (Althaea officinalis) gyógynövényként ismert, és többféle módon használják fel a növény különböző részeit.

Gyökér: A gyökér a leginkább használt része a növénynek, mivel gyulladáscsökkentő, köptető és nyugtató hatása van. A gyökérből készült főzetet vagy teaformában, vagy külsőleg kenőcsként alkalmazzák.

Levél: A levelek is használhatók gyógyászati célokra, mivel fájdalomcsillapító és köptető hatásuk van. A levelekből készült főzetet vagy teaformában, vagy külsőleg kenőcsként alkalmazzák.

Virág: A virágok is használhatók gyógyászati célokra, mivel enyhe nyugtató és köptető hatásuk van. A virágokból készült főzetet vagy teaformában, vagy külsőleg kenőcsként alkalmazzák.

A Fehér mályva gyógynövényként használható torokgyulladás, köhögés, rekedtség, gyomorfájdalom, száraz köhögés, nyálkahártya-gyulladás és egyéb légúti megbetegedések kezelésére. Emellett a bőrgyógyászatban is alkalmazzák, például bőrkiütések, sebek és ekcéma kezelésére.

Megjegyzés: Mielőtt bármilyen gyógynövényt használunk, mindig konzultáljunk orvosunkkal, mivel a növények mellékhatásokat is okozhatnak, és befolyásolhatják a más gyógyszerek hatását.

Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaHatóanyagai

A Fehér mályva (Althaea officinalis) többféle hatóanyagot tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő, nyugtató, köptető és fájdalomcsillapító hatással bírnak. Az alábbiakban felsoroljuk néhány fontos hatóanyagot:

 • Mucilagók: A növény gyökerében és leveleiben megtalálhatók a mucilagók, amelyek segítenek a köhögés enyhítésében, mivel köptető hatásuk van.
 • Flavonoidok: A Fehér mályva virágaiban és leveleiben megtalálhatók a flavonoidok, amelyek gyulladáscsökkentő és védő hatással bírnak.
 • Szaponinok: A növény gyökerében és leveleiben megtalálhatók a szaponinok, amelyek köptető hatással bírnak, és segítenek a légúti megbetegedések kezelésében.
 • Alkalmakróm: A Fehér mályva gyökerében és leveleiben megtalálható az alkalmakróm, amely fájdalomcsillapító hatással bír.
 • Egyéb hatóanyagok: A Fehér mályva más hatóanyagokat is tartalmaz, például triterpéneket, tanninokat, cserzőanyagokat, sztérolokat és szaponozideket.

Megjegyzés: A Fehér mályva hatóanyagainak mennyisége és aránya függ a növény fajtájától, a termőhelytől, a gyűjtési időponttól és a feldolgozási módtól. Az orvosi ziliz hatóanyagainak pontos mennyisége és aránya ismeretlen lehet, így fontos, hogy orvosunkkal konzultáljunk a használatuk előtt.

Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaFehér mályva (Althaea officinalis) betegségei, kártevői

A Fehér mályva (Althaea officinalis) növénye általában jól ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek, de néha mégis megtámadhatják őket. Az alábbiakban felsoroljuk néhány leggyakoribb betegséget és kártevőt:

Betegségek:

 • Rostosodás: A rostosodás olyan betegség, amely a növény gyökerének romlását okozza. A betegség jellemzője a rothadt szag és a föld felszínén megjelenő fehér, penészes anyag.
 • Szürkepenész: A szürkepenész egy gombabetegség, amely a növény leveleit és virágait támadja meg. A betegség jellemzője a fehér, penészes bevonat a leveleken és virágokon.
 • Piros lisztharmat: A piros lisztharmat egy gombabetegség, amely a növény leveleit és virágait támadja meg. A betegség jellemzője a piros foltok a leveleken és a virágokon.

Kártevők:

 • Levéltetvek: A levéltetvek a növény leveleit támadják meg, ami a levélzet deformálódását okozza.
 • Molylepke lárvák: A molylepke lárvái a növény gyökerét támadják meg, ami a növekedés lelassulását okozza.
 • Rovarok: Egyes rovarok, például a kabócák és a bogarak, a növény virágait és leveleit támadják meg, ami csökkenti a virágzás erősségét.

A betegségek és kártevők elleni védekezéshez ajánlott a növények rendszeres megfigyelése és a betegség korai jeleinek megfigyelése. Ha betegség vagy kártevő jelenik meg, ajánlott a növényeket azonnal kezelni, hogy megelőzzük a súlyosabb károkat. A kezelést szakértő segítségével kell elvégezni, hogy biztosítsuk

a hatékony és biztonságos kezelést, és megvédjük a környezetet a lehetséges károsodástól. Az élőhely megfelelő ápolása és a növények megfelelő víz- és tápanyagellátása is segíthet a betegségek és kártevők elleni védekezésben.

Megjegyzés: Az élőhelyen előforduló betegségek és kártevők elleni védekezéshez ajánlott a vegyszeres kezelések helyett természetes megoldásokat használni, például a növények megfelelő ápolása és a betegség korai jeleinek megfigyelése. Ha szükséges, ajánlott szakértő segítségét kérni a megfelelő kezelési mód kiválasztásához.

Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Fehér mályva (Althaea officinalis) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaFehér mályva (Althaea officinalis) élettani hatása a szervezetre

A Fehér mályva (Althaea officinalis) a gyógynövények közé tartozik, és többféle élettani hatással bír a szervezetre. Az alábbiakban felsoroljuk néhány fontos élettani hatást:

 • Gyulladáscsökkentő hatás: A Fehér mályva gyulladáscsökkentő hatása van, amely segíthet a légúti megbetegedések kezelésében.
 • Köptető hatás: A Fehér mályva köptető hatása van, amely segíthet a légúti megbetegedések kezelésében, például a köhögés enyhítésében.
 • Fájdalomcsillapító hatás: A Fehér mályva fájdalomcsillapító hatása van, amely segíthet a fájdalmas állapotok kezelésében, például a torokfájdalom enyhítésében.
 • Nyugtató hatás: A Fehér mályva nyugtató hatása van, amely segíthet a stressz kezelésében és az alvás javításában.
 • Bőrgyógyászati hatás: A Fehér mályva bőrgyógyászati hatása van, amely segíthet a bőrkiütések, sebek és ekcéma kezelésében.

Megjegyzés: A Fehér mályva élettani hatásainak pontos mértéke és bizonyítottsága ismeretlen lehet, így fontos, hogy orvosunkkal konzultáljunk a használatuk előtt. Az orvosi ziliz használata előtt mindig ellenőrizzük a lehetséges mellékhatásokat és az esetleges interakciókat más gyógyszerekkel.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A Fehér mályva (Althaea officinalis) növénye többféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges szervezet működéséhez. Az alábbiakban felsoroljuk néhány fontos tápanyagot:

 • Vitaminok: A Fehér mályva virágaiban és leveleiben A-vitamint, C-vitamint és E-vitamint tartalmaz.
 • Ásványi anyagok: A Fehér mályva gyökerében és leveleiben kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és káliumot tartalmaz.
 • Nyomelemek: A Fehér mályva leveleiben és virágaiban megtalálhatók más nyomelemek is, például réz, vas, jód, szilícium és mangaán.

Megjegyzés: A Fehér mályva tápanyagainak pontos mennyisége és aránya függ a növény fajtájától, a termőhelytől, a gyűjtési időponttól és a feldolgozási módtól. Az orvosi ziliz tápanyagainak pontos mennyisége és aránya ismeretlen lehet, így fontos, hogy orvosunkkal konzultáljunk a használatuk előtt. Az orvosi ziliz használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást, amelyek alapvetőek az egészséges életmódhoz.Gyógyászati felhasználás

Belsőleg:
Leginkább felső légúti gyulladások esetén alkalmazzák, mert köhögéscsillapító, hututoldó, gyulladáscsökkentő,  immunerősítő hatással rendelkezik. Száraz köhögés, rekedtség ellen is hatásos.  Alkalmazzák még a gyomor illetve a belek nyálkahártyájának enyhe gyulladása esetén is.
Külsőleg:
A levelet bőrgyulladás kezelésére borogatás formájában használuk. A furunkulusokat pépesített zilizzel borogatjuk.
Rekedtség, hangszálgyulladás, gégehurut esetén a gyökérből készült teával gargalizálunk.

Elkészítés:
Tea: A gyökérből hidegen készítjük a teát: 2,5 dl hideg vízbe áztassunk fél órán át 1 teáskanálnyi összeaprított zilizgyökeret, majd szűrjük le.
Borogatás: Pépesített zilizgyökeret rakjunk mullpólyába, és helyezzük a kezelendő bőrfelületre.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Útifűlevéllel és borókával kombinálva énekeseknek, színészeknek különösen jó rekedtség elleni gargalizálásra.

Ellenjavallat, figyelmeztetés: A használatával egy időben szedett gyógyszerek felszívódását

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről