Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)

Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)
Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua) Foto forrása: Forest & Kim Starr

 Ámbrafa népies neve

Keleti ámbrafa, amerikai ámbrafa, vörös mézga, szíjácsos mézga, édes mézga.

Latin/tudományos neve

Liquidambar imberbe, Liquidambar orientale, Liquidambar orientalis, Liquidamber orientalis, Liquidambar styraciflua

Élőhelye/hol honos

Kis-Ázsia, eredeti elterjedési területe az USA délkeleti része.

Termőhelye

Szép alakja és intenzív őszi lombszíne miatt értékes. Napos vagy félárnyékos helyre való. A savanyú talajt kedveli, mészérzékeny, meszes talajon levelei besárgulhatnak; savanyú kémhatású tőzeget kell keverni az ültetőgödrébe, illetve a későbbiekben is figyelni kell, hogy a talaja ne meszeződjön vissza.

Gyűjtése

Hatóanyaga

etanol, gyanta, illóolaj, tanninok, víz, fahéjsav, fahéjsav-észterek, storezinol, stirol, vanilin

Ámbrafa leírása

Maximum 5 méter magas lombhullató fa, tipikus ismertetőjegyei az öt karéjos levelek és a paraszerű kéreg. A megsértett fából kicsurgatott és vízzel kifőzött balzsamanyagot használjuk gyógyászati célokra. Füstölők készítésére is használatos.

Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)
Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)

Gyógyhatása

Ennek a fának igen sokféle terápiás hatást tulajdonítanak. Köptető-, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és érösszehúzó szer, de használják légúti panaszok és bőrproblémák kezelésében is.

Felhasználása

A gyógyításra a barna, viszkózus gyantáját (styrax gyanta, latinul: Styrax resina) vetik be, amely a kéreg megsértésekor folyik ki.

A kozmetikai ipar használja illatszerek, kenőcsök készítésénél illatfokozásra. A rágógumi alapanyagát az ámbrafa levegőn besűrűsödő váladékából készítik, ezért a mézgafa elnevezés is gyakori.

Elkészítés módja

A styrax gyantát úgy állítják elő, hogy a megsértett fából kicsurgatott gyantát vízzel kifőzik.

Ellenjavaslat/Jó tudni

Nem ismert

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)
Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua) levele

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez