Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

 

„Mindenre is jó” gyógynövény az apróbojtorján

Kevés olyan gyógynövényt ismerünk, amelynek olyan kiterjedt hatása lenne az emberi szervezetre, mint az apróbojtorján. Ez a bájos, hívogató sárga virágokat hozó évelő vadon terem és a fürdőtől kezdve a teáig, sokféle módon alkalmazható.Ha június és október között kirándulni indulunk, az árokpartokon, cserjés-füves területeken gyakorta találkozhatunk egy nagyjából egy méter magasra nyúló, dús, aranylóan sárga füzérvirágzatával szinte világító növénnyel.

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)
Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

Ez nem más, mint az apróbojtorján, latin nevén Agrimonia eupatoria L., vagy, ahogy a köznyelv ismeri, párlófű, patikai párlófű, hattyúfű, tüdőfű, Szent Pál füve vagy a királyné asszony káposztája.

E növény gyógyhatása már évezredek óta ismert, a mondák szerint egy ógörög király jött rá arra, hogy milyen hasznos, de már az ókori egyiptomiak is gyógynövényként ismerték. A középkorban – természetesen, ahogy sok más gyógynövényt is – a gonosz, ártó szellemek és erők elűzésére, távoltartására használták.Ha egyszer megtalálod, mindig megtalálod

Mivel az apróbojtorján évelő növény, minden évben kihajt, éppen ezért érdemes megjegyezni, hogy találtunk rá. Oly sok egészségügyi problémában nyújt segítséget ez a kissé kesernyés ízű, a rózsafélék családjában tartozó gyógynövény biztosan vissza fogunk térni hozzá.

Virágát június és augusztus között érdemes gyűjteni, ekkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma.

A szellős, napfénytől védett helyen megszárított virágzatból egy teáskanálnyit le kell forrázni 2 dl vízzel, majd 8-10 percit állni hagyjuk, hogy kioldódjanak belőle a hatóanyagot. Ezt követően kell leszűrni és máris iható. Napi 2-3 csészényi tea fogyasztása javasolt, kúraszerűen.

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)
Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)Belsőleg és külsőleg is hatásos az apróbojtorján

Legyen szó emésztésről, sebgyógyításról, immunerősítésről vagy gyulladáscsökkentésről és fertőtlenítésről, az apróbojtorján megkerülhetetlen.

Cserzőanyagokat, flavonoidokat, 10-12% kovasavat, illóolajat és nyálkát is tartalmaz ez a gyógynövény. Ennek köszönhetően belsőleg, tea formájában támogatja az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, valamint javítja az étvágyat is, ha arra van szükség.

Jótékony hatással bír gyomorfekély és vastagbélhurut esetén is.

Antibiotikus hatásának köszönhetően enyhíti a gyulladást, miközben megkíméli a normális bélflórát alkotó baktériumokat.

Vizelethajtó hatású, így segíti húgyutak és a vesék tisztulását is, de megelőzhető vele a vese- és epekő kialakulása is.

Ezen kívül a nők számára is nagy segítséget jelent, hiszen az erős havi vérzést is csillapítja

Külsőleg is igen hatékony az apróbojtorján teája. Öblögetéssel enyhíti a torok-, a mandula- és egyéb szájüregi gyulladások tüneteit, mérsékli az ínygyulladás okozta fájdalmat, de még a csecsemőknél oly gyakran megjelenő szájpenészt is kezelhetjük vele.

Borogatásként reumatikus panaszok ellen használható, de a sebek gyógyulását is felgyorsítja, emellett a kamaszkori gyulladt aknékat is összehúzza, illetve fertőtleníti. Ülőfürdő formájában is alkalmazható, főleg aranyérproblémák esetében ajánlják a szakértők, de a lábszárfekélyre is jótékony hatással van.

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)
Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

További érdekességek a gyógynövényekről