Borsmenta (Mentha × piperita) jellemzői, termesztése, hatóanyaga

Borsmenta (Mentha × piperita)

Borsmenta (Mentha × piperita)

A Borsmenta (Mentha × piperita) egy cserjévé váló, évelő növény, amely a mentafélék családjába tartozik. Magassága általában 50-90 cm között van, de néha elérheti a 1 métert is. Levelei általában zöldek, oválisak vagy lándzsásak, és erősen illatoznak. A virágai fehérek vagy rózsaszínűek, és általában július és augusztus között nyílnak. A Borsmenta rendszertani besorolása:

Kingdom: Plantae (Növények) Division: Magnoliophyta (Virágos növények) Class: Magnoliopsida (Kétszikűek) Order: Lamiales Family: Lamiaceae (Mentafélék) Genus: Mentha (Menta) Species: M. × piperita (Borsmenta)

A Borsmenta nagyon elterjedt használatú növény, sokféle célra használják, mint például ételek, italok, illóolaj, aromaterápia, és gyógynövényként is. A Borsmenta illóolaja erős mentol- és karvon-tartalommal rendelkezik, ami enyhíti a fejfájást és csillapítja a megfázást.Élőhelye/hol honos

A Borsmenta (Mentha × piperita) eredetileg Európában őshonos, de ma már világszerte elterjedt. Számos különböző élőhelyen megtalálható, mint például a folyók mentén, a tavak körül, a ligetekben, a mezőkön, és a kertekben is. A Borsmenta jól tűri a nedvességet, így gyakran megtalálható a párás területeken, mint például a mocsarakban is. A Borsmenta jól tűri a hideg időjárást, így jól növekszik a hidegebb éghajlatú régiókban is.

Borsmenta (Mentha × piperita)
Borsmenta (Mentha × piperita)

Gyűjtése

A Borsmenta (Mentha × piperita) gyűjtése általában július és augusztus között történik, amikor a virágai nyílnak. A legjobb idő a gyűjtésre a reggeli órákban van, mikor a nedvesség még jelen van a leveleken, és az illóolajok erősebbek.

A Borsmenta levelei gyűjthetők egész évben, de a legjobb minőségű illóolajat a virágzás idején gyűjtött levelekből nyerheti. A Borsmenta virágai is gyűjthetők, de ritkábban használják őket, mint a leveleket. A gyűjtött Borsmenta leveleket, virágokat szárítani kell, hogy megtartsák az illóolajokat és a hatóanyagokat.Borsmenta hatóanyaga

A Borsmenta (Mentha x piperita) hatóanyagai között az illóolajokat, flavonoidokat, triterpéneket és mentholt tartalmaz. Az illóolajok fő hatóanyagai a mentol, mentona, karvon és kamfer.

A mentol jól ismert fájdalomcsillapító, hűsítő és légutakat tisztító hatása, míg a mentona és karvon enyhíti a fejfájást és javítja az emésztést. A kamfer pedig enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.

A flavonoidok, mint a kversetin és a kvercetin, erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatásúak. A triterpének, mint a limonén, fenolos vegyületek, amelyeknek erős gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása van.

Borsmenta (Mentha × piperita)
Borsmenta (Mentha × piperita)

Felhasználása

A Borsmenta (Mentha × piperita) számos célra használható, például:

 • Ételek és italok: A Borsmenta levél használható ételek és italok ízesítésére, mint például a mentás cukorkák, a mentás tea, a mentás limonádé, és a mentás szörp.
 • Illóolaj: A Borsmenta illóolaja erős mentol- és karvon-tartalommal rendelkezik, ami enyhíti a fejfájást, csillapítja a megfázást, és javítja az emésztést.
 • Aromaterápia: A Borsmenta illóolaja erős mentol- és karvon-tartalommal rendelkezik, ami enyhíti a fejfájást, csillapítja a megfázást, és javítja az emésztést.
 • Gyógynövényként: A Borsmenta hatóanyagai, mint például a mentol, mentona, karvon és kamfer, enyhítik a fájdalmat, csökkentik a gyulladást, és javítják az emésztést.
 • Kertészeti célok: A Borsmenta gyakran használják kertek dísznövényeként és aromatikus kertekben is, illatozó levelei miatt.
Borsmenta (Mentha × piperita)
Borsmenta (Mentha × piperita)Borsmenta ültetése, szaporítása, gondozása

A Borsmenta (Mentha × piperita) ültetése és gondozása elég egyszerű.

Ültetés:

 • A Borsmenta ültetése legjobb ősszel vagy tavasszal, amikor a föld még meleg, és a növénynek ideje van, hogy megerősödjön, mielőtt a nyári hőség beköszöntene.
 • Válasszon egy napos helyet, ahol a talaj jó vízelvezetésű és tápanyagban gazdag.
 • A Borsmenta kedveli a nedvességet, így a párásabb területeket is jól tűri, de ne ültessen olyan helyre, ahol a talaj gyakran áll a vízben.
 • A Borsmenta ültetésénél tartson legalább 30 cm-es távolságot a közeli növényektől, hogy jól tudjon lélegezni és fejlődni.

Szaporítás:

 • A Borsmenta szaporítása legtöbbször rügyestől vagy tőosztással történik.
 • Ősszel vagy tavasszal vágja le a növény alsó részét, és ültessen el egy új helyre.
 • Tőosztáskor óvatosan válassza szét a növényt, és ültessen el új helyekre.

Gondozás:

 • A Borsmenta kedveli a rendszeres öntözést, különösen a nyári hőségben.
 • A Borsmenta talaját tartson nedvesen, de ne engedjen, hogy a talaj állandóan nedves legyen, mert ez a gyökérrothadást okozhatja.
 • A Borsmenta kedveli a rendszeres trágyázást, így tápanyagokat adhat neki tavasszal és ősszel.
 • A Borsmenta növekedése erőteljes, ezért szükséges gyakran visszavágni, hogy ne foglalja el a kert túl sok helyét.
Borsmenta (Mentha × piperita)
Borsmenta (Mentha × piperita)

Borsmenta (Mentha × piperita) begyűjtése és tárolása

A begyűjtött Borsmenta leveleket, virágokat szárítani kell, hogy megtartsák az illóolajokat és a hatóanyagokat. A Borsmenta leveleket és virágokat függőlegesen száríthatja, vagy szárítógépben is. Amikor a levelek és virágok teljesen szárazak, összegyűjtheti őket egy tiszta, száraz edénybe, és jól lezárva tárolhatja őket. A Borsmenta levelek és virágok száraz állapotban is tárolhatók, akár 1-2 évig is.

Az illóolajat a Borsmenta levelekből és virágaiból saját maga is kinyerheti, de ez valószínűleg speciális eszközöket és ismereteket igényel. Az illóolajat leggyakrabban vízgőz-desztillációval nyerik ki, és nagyon koncentrált formában kerül forgalomba, ezért óvatosan kell használni.Borsmenta (Mentha × piperita) betegségei, kártevői

 • Levéltetvek: Levéltetvek a Borsmenta leveleken élnek és táplálkoznak, ami a levelek sárgulásához és a növény pusztulásához vezethet. A levéltetvek ellen permetezhetők, és a rovarirtó szerekkel kell eltávolítani őket.
 • Rovarok: A Borsmenta néhány rovar kártevője, mint például a levéltetvek, a lógóbogár és a mezei poloska. A rovarok ellen permetezhetők, és a rovarirtó szerekkel kell eltávolítani őket.
 • Gyökérrothadás: A Borsmenta gyökérrothadást szenvedhet, ha a talaj túl nedves, vagy ha a talaj túl szegény a tápanyagokban. A gyökérrothadás megelőzésére a talajt jó vízelvezetéssel kell biztosítani, és a növényt rendszeresen trágyázni kell.
 • Fonalasodás: A Borsmenta néha fonalasodást szenvedhet, ami a növény szárának fonalszerű képződését eredményezi. A fonalasodás általában a talaj túl szegény tápanyagokban és a túl sok vizet jelent. A fonalasodás megelőzésére a talajt jó vízelvezetéssel kell biztosítani, és a növényt rendszeresen trágyázni kell.
 • Betegségek: A Borsmenta néhány betegséget is kaphat, mint például a seprűlevelűség, a fehér penész és a fekete pöttyök. A betegségek ellen permetezhetők, és a fungicid szerekkel kell eltávolítani őket.

Az egyes esetekben a megfelelő környezeti feltételek biztosítása, a megfelelő talaj és trágyázás

valamint a rendszeres növényápolás segíthet megelőzni a betegségek és kártevők okozta károkat. Ha mégis betegséget vagy kártevőt észlel, azonnal kezelni kell őket, hogy megakadályozzák a további terjedést és a növény pusztulását.

Az is fontos, hogy a kártevők és betegségek ellen használt szereknek megfelelően alkalmazzuk őket, és betartsuk az utasításokat, hogy ne károsítsuk a környezetet és a növényeket. A Borsmenta nagyon érzékeny a káros anyagokra, ezért fontos, hogy természetes megoldásokat és rovarirtó szereket használjunk, ha lehet.

Az is fontos, hogy a Borsmenta növényeket rendszeresen ellenőrizzük, hogy időben észleljük a betegségeket és kártevőket, és gyorsan cselekedni tudjunk, hogy megakadályozzuk a további károkat.

Borsmenta (Mentha × piperita)
Borsmenta (Mentha × piperita)A borsmenta élettani hatása a szervezetre

A Borsmenta (Mentha × piperita) számos élettani hatást fejt ki a szervezetre, a következőkben röviden összefoglalom azokat:

 • Fájdalomcsillapító: A Borsmenta illóolajának fő hatóanyaga a mentol, ami jól ismert fájdalomcsillapító hatása miatt. A mentol javítja a vérkeringést és csökkenti a fájdalmat, így a Borsmenta használható fejfájás, migrén, izomfájdalom, fogfájás stb. kezelésére.
 • Légúti problémák: A Borsmenta illóolaja csökkenti a légutakban a gennyedést és a gyulladást, ami segít a légúti problémák kezelésében, mint például az asztma, a megfázás, a tüdőgyulladás, az influenza, stb.
 • Emésztés: A Borsmenta illóolaja javítja az emésztést, és segít enyhíteni a gyomorpanaszokat, mint például a hányinger, hányás, hasmenés, stb.
 • Érzéstelenítés: A Borsmenta illóolaja érzéstelenítő hatással bír, ami segít enyhíteni a fájdalmat, mint például fogászati ​​problémák, bőrfájdalom, stb.
 • Antimikrobiális: A Borsmenta illóolaja erős antimikrobiális hatással rendelkezik, ami segít megölni a káros bakteriális és gombás gócokat, ami segít megelőzni a bőrbetegségeket és a sebek fertőzését.
 • Nyugtató: A Borsmenta illóolaja nyugtató hatással rendelkezik, ami segít enyhíteni a stresszt és a feszültséget, és javítja az alvást.
 • Vércukorszint: A Borsmenta kutatások szerint javíthatja a vércukorszintet, ami segíthet az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kezelésében.
 • Az illóolajjal való használat előtt fontos mindig konzultálni orvossal, mert bizonyos esetekben allergiás reakciót, bőrirritációt válthat ki és a terhes és szoptató nőknek tilos használni.
Borsmenta (Mentha × piperita)
Borsmenta (Mentha × piperita)Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A Borsmenta (Mentha × piperita) magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. A Borsmenta levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak:

 • Vitaminokat: A Borsmenta levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak A- és C-vitamint, valamint kisebb mennyiségben B-vitaminokat.
 • Ásványi anyagokat: A Borsmenta levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és rézet.
 • Nyomelemeket: A Borsmenta levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak mangánt, szilíciumot, szén, jódot és nikkelt.
 • Fitonutriensek: A Borsmenta levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat, mint például kvercetint, és terpén illóolajokat, mint például a mentol.

Azért érdemes megemlíteni, hogy a Borsmenta termékek esetében a koncentrációja és mennyisége az adott terméknek köszönhetően változhat ezért, ha szeretnénk pontos adatot kapni a Borsmenta tartalmazó termékekben található vitaminokról, ásványi anyagokról és nyomelemekről, ajánlatos a terméken található címkét elolvasni, vagy kérdezni a forgalmazótól.

Az is fontos, hogy a Borsmenta levelek és illóolajok fogyasztásával bevitt mennyiségnek csak egy kis része kerül be a szervezetbe, így azok hatása is ennek megfelelően lesz kisebb, mint amikor például vitaminokat és ásványi anyagokat külön bevisszük.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a Borsmenta valószínűleg nem fogja fedezni az összes szükséges vitamin és ásványi anyag szükségletet, ezért továbbra is fontos a változatos étrend és a vitamin- és ásványianyag-pótlás szükségességét figyelembe venni.

Vissza a gyógynövényekhez

További érdekességek a gyógynővényekrőlKezdőknek kertészkedési ötletek