Jó pótkávé a cikória, de még jobb gyógynövény!

Cikória (Cichorium intybus var. foliosum)

Jó pótkávé a cikória, de még jobb gyógynövény!

A legtöbben gyermekkorunkból emlékszünk a cikóriakávé kellemes ízére, amit szüleink gyakran készítettek el nekünk. Érdekes módon azonban sokan nem is tudják, hogy nemcsak erre jó ez a zöldségnövény, hanem töbféle vitamint, ásványi sót és nyomelemet is tartalmaz, valamint komoly gyógyhatással is rendelkezik!

Cikória (Cichorium intybus var. foliosum) pirított
Cikória (Cichorium intybus var. foliosum) pirítottA gyomnövényként ismert mezei katáng nemesített változata, a cikória – latin nevén Cichorium intybus – Európában őshonos, széles körben termesztik kultúrnövényként és gyógynövényként egyaránt.

Már az ókori Egyiptomban is gyógyászati célokat szolgált. A Szent Péter fűszere vagy kávézöldség néven is ismert gyógynövény élelmezési célból is fogyaszthatjuk, leveleit nyersen is beletehetjük salátákba, vagy megfőzhetjük zöldségként.

A növény gyökere pörkölhető, őrölhető, kávépótlóként vagy kávéadalékként használható, erős, földes íze kiemeli a kávékeverékek aromájának mélységét és összetettségét. A növény virágai is ehetők, kandírozhatók, felhasználhatók ehető dekorációként, és természetes, kékes ételfesték is kivonható belőlük.

A cikóriának két fejtája is igen közkedvelt élelmiszer. A vörös cikória Olaszországból származik, alacsony kalóriatartalma miatt remekül illik diétába is, míg a fehér változat grillezhető, támogatja a vérképzést és vitamintartalmának köszönhetően energetizálja a szervezetet.

Cikória (Cichorium intybus var. foliosum)
Cikória (Cichorium intybus var. foliosum) levélAz egész testünkre jó hatással van a cikória

A cikória ismert egészségügyi előnyeiről, beleértve az emésztés javítására, a gyulladás csökkentésére és a vércukorszint csökkentésére való képességét.

Antioxidánsok és más hasznos vegyületek, például a prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező inulin gazdag forrása. Ez utóbbi vegyület segít a károsodott bélflóra helyreállításában és egyes bakteriális fertőzéssel szemben is hatékony fegyver, mely javítja az immunrendszer működését is.

Szabályozza a koleszterinszintet és enyhíti a reflux, illetve a gyomorégés tüneteit azáltal, hogy természetes módon optimalizálja a gyomorban termelődő sav mennyiségét.

Cikória (Cichorium intybus var. foliosum) gyökér
Cikória (Cichorium intybus var. foliosum) gyökérA cikória gyökere és levele is tartalmaz hatóanyagot

A cikória sokféle hatóanyagot tartalmaz, keserűanyag, cikóriasav, nyálka, glikozida, cieholin, 15%-nyi inulin, laktukin, cholin és gyümölcscukrok is megtalálhatók benne, a kalcium, foszfor, ásványi sók és mész mellett. A

cikória vitamintartalma is kiemelkedő. Gazdag C-vitamin és folát forrás, de 100 grammjában a napi szükséglet 114 százalékát tartalmazza a K-vitaminnak, az A-vitaminnak pedig megközelítőleg a kellő mennyiség négyszeresét. A növény nyers szárában sok vas és magnézium is található, míg a levele tejnedvet keringet.

Gyógyászati felhasználás szempontjából a cikóriagyökér főzetét hagyományosan enyhe hashajtóként használják, nyugtatólag hat a májra és az epehólyagra, és felhasználható a bél egészségének támogatására.

Gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, és felhasználható az ízületek és izmok fájdalmának enyhítésére. Emellett segíti elérni az ideális testsúlyt és enyhe nyugtató hatással rendelkezik, de a vesekövek hatékony ellenszere is.

Cikória (Cichorium intybus var. foliosum)
Cikória (Cichorium intybus var. foliosum)A cikória levelének forrázata borogatásként bőrbetegségekkel szemben és sebgyógyításra is felhasználható.

Fontos! A cikória gyökerét mindig főzni, a levelét pedig forrázni kell!

Vissza a gyógynövényekhez

További érdekességek a gyógynővényekrőlKezdőknek kertészkedési ötletek