Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

 

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy évelő, magasra növő cserje vagy kis fa, amely a rózsafélék családjába tartozik. Magassága általában 3-6 méter, de néha elérheti a 10 métert is. Levelei keskenyek, fényeszöldek, virágai aprók, sárga színűek és általában júniustól augusztusig nyílnak. Termése szintén apró, sötétbarna, aszalt formában is fogyasztható. A homoktövis gyógynövényként is használatos, rutin, bioflavonoidokat és C-vitamint tartalmaz.

A Homoktövis rendszertani besorolása a következő:

 • Osztály: Magnoliopsida (vagy Angiospermae)
 • Rend: Rosales
 • Család: Elaeagnaceae
 • Faj: Hippophae rhamnoides
Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
Homoktövis (Hippophae rhamnoides)Népies neve

A homoktövisnek számos népies neve van, így például „homoktövis”, „sárgabarack”, „téli sárgabarack”, „sztyeppi sárgabarack” és „feketebogyós sárgabarack” .

Élőhelye/hol honos

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) Eurázsiában honos, elsősorban sztyeppei és sziklás területeken, illetve homokdűnéken fordul elő. Az északi féltekén él, az Alpoktól északra egészen az északi-sarkkörig. Magyarországon is megtalálható, főként a Dunántúlon, de előfordul más részeken is. Jól tűri a hideget és a szárazságot, így jól alkalmazkodik az ilyen élőhelyekhez.

Gyűjtése

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) terméseit általában ősszel, szeptembertől októberig gyűjthetjük. A terméseknek sötétbarnának kell lenniük, és könnyen elválaszthatók kell, hogy legyenek a rügyeiktől. A termést óvatosan szedjük le, hogy ne sérüljön a cserje. A gyűjtött termést alaposan mossuk meg és szárítsuk ki, mielőtt felhasználnánk. A termést lehet szárítani, fagyasztani, vagy aszalni, és használhatjuk lekvár, dzsem, vagy gyümölcslevek készítéséhez. A homoktövis leveleit is gyűjthetjük, amiket szintén aszalhatunk, vagy fagyaszthatunk.Hatóanyaga

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) termése és levelei is gazdagok hatóanyagokban, többek között:

 • Vitaminokban: A homoktövis termése és levelei is gazdagok C-vitaminban, valamint B-vitaminokban is jelentős mennyiségben találhatóak.
 • Ásványi anyagokban: A homoktövis termése jó káliumforrás, ami segíti a szív és az erek működését, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, ami fontos a vérképzésben.
 • Flavonoidokban: a homoktövis termése és levelei is gazdagok flavonoidokban, amelyeknek számos jótékony hatása van az egészségre, például: védik a sejteket a károsodástól, erősítik az immunrendszert, és csökkentik a gyulladásos folyamatokat.
 • Poliszacharidokban: a homoktövis termése és levelei is tartalmaznak poliszacharidokat, amelyeknek jótékony hatása van az emésztésre, és támogatják az immunrendszert.

A homoktövisnek jótékony hatása van a szem egészségére, segíthet a keringési rendszer működésének javításában, és csökkentheti a gyulladásos folyamatokat. Azonban a homoktövis használatával kapcsolatban további kutatásokra van szükség, hogy pontosan meghatározzák a hatóanyagok jótékony hatásait és a legjobb adagolási módszereket.

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
Homoktövis (Hippophae rhamnoides)Felhasználása

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) termése és levelei is felhasználhatóak különböző módokon.

 • Termés: a homoktövis termése fogyasztható frissen, vagy aszalt, fagyasztott formában, valamint dzsem, lekvár, gyümölcslé vagy pálinka formájában is elkészíthető. A homoktövis termése jó vitamin- és ásványi anyagforrás, és különösen gazdag flavonoidokban és poliszacharidokban.
 • Levél: a homoktövis levelei is fogyaszthatóak, elsősorban aszalt vagy fagyasztott formában. A homoktövis levelei is gazdagok flavonoidokban és poliszacharidokban, valamint jó C-vitamin forrás.
 • Gyógynövényként: A homoktövis termése és levelei is használhatóak gyógynövényként, és többek között segíthetnek a szem egészségének megőrzésében, a keringési rendszer működésének javításában, és csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat. A homoktövisnek külsőleg is használható, például a bőrbetegségek és a napégés kezelésére.
 • Élelmiszeriparban: A homoktövis termése használható élelmiszeriparban is, például lekvár, dzsem, gyümölcslevek készítéséhez, vagy mint ízesítő anyag.

Azonban, mivel a homoktövis hatóanyagait illetően még nem áll rendelkezésre elég információ, ezért a homoktövis használatával kapcsolatban további kutatásokra van szükség, hogy pontosan meghatározzák a hatóanyagok jótékony hatásait és a legjobb adagolási módszereket.

Ültetése, szaporítása

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) ültetése és szaporítása elég egyszerű.

Ültetés:

 • A homoktövis szereti a napos helyeket, és jól tűri a szárazságot, ezért a homokos talajokat és a sziklás talajokat javasoljuk neki.
 • Az ültetést a tavaszi időszakban végezzük el, mikor a fagytól nincs veszély, de még hideg van.
 • A homoktövis elég jól tolerálja a sós talajokat is, ezért a tengerpartok közelében is ültethetjük.

Szaporítás:

 • A homoktöviset leggyakrabban gyökérvesszőkből szaporítják, amelyeket a tavaszi időszakban vágnak le és ültetnek el.
 • A magokat is szaporíthatjuk, de ez kissé nehézkesebb és időigényesebb módszer.
 • A homoktövis csemetéket is ültethetünk, amelyeket általában március-április hónapban készítenek el, és ültetnek el.

A homoktövis rendkívül ellenálló és jól alkalmazkodik az élőhelyéhez, így általában jól fejlődik és szép bokrot hoz. Azonban, a homoktövisnek a jó fejlődéshez szüksége van a napra és a szélre, így érdemes ügyelni a megfelelő ültetési hely kiválasztására.Gondozása

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) rendkívül ellenálló és jól alkalmazkodik az élőhelyéhez, így gondozása elég egyszerű.

 • Napos helyre ültessük, és biztosítsunk neki jó vízáteresztő talajt.
 • Gondozás nélkül is jól fejlődik, de ha szeretnénk, hogy még szebb és erőteljesebb legyen, akkor évente tavasszal érdemes metszeni.
 • A homoktövisnek nincs szüksége rendszeres öntözésre, de ha száraz időszakban ültettük el, akkor érdemes néha öntözni.
 • A homoktövisnek nincs szüksége tápanyagokra, így talaja nem kell, hogy túltáplált legyen.

Azonban, ha a homoktövis rossz helyen ültetjük el, vagy ha túl sok vízhez jut, akkor gyenge és kóros lesz, és hamarabb öregszik. Azonban, ha megfelelően ültetjük el és gondozjuk, akkor hosszú életű és erős növény lesz.

Homoktövis (Hippophae rhamnoides) begyűjtése és tárolása

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) terméseit általában szeptembertől októberig gyűjthetjük be, amikor a termések sötétbarnák és könnyen elválaszthatóak a rügyeiktől. A termést óvatosan szedjük le, hogy ne sérüljön a cserje.

A gyűjtött termést alaposan mossuk meg és szárítsuk ki, mielőtt felhasználnánk. A termést lehet szárítani, fagyasztani, vagy aszalni, és használhatjuk lekvár, dzsem, vagy gyümölcslevek készítéséhez. A szárított termést tároljuk sötét, hűvös, száraz helyen, amíg felhasználjuk. A fagyasztott termést hűtőszekrényben tároljuk.

A homoktövis leveleit is gyűjthetjük, amiket szintén aszalhatunk, vagy fagyaszthatunk. A szárított leveleket tároljuk sötét, hűvös, száraz helyen, amíg felhasználjuk. A fagyasztott leveleket hűtőszekrényben tároljuk.

Fontos megjegyezni, hogy a homoktövis termése és levelei is jelentős mennyiségben tartalmaznak vitamint és ásványi anyagot, így a gyűjtés és tárolás után is minél hamarabb felhasználni, hogy a benne lévő tápanyagok ne veszítsenek az értékükből. A szárítás és fagyasztás után a termés és a levelek is veszítenek a vitamintartalmukból, így érdemes a lehető leghamarabb felhasználni őket. A tárolási idő alatt is ügyelni kell, hogy ne legyenek benne nedvesség, hogy ne rothadjon meg és ne veszítsen tápanyagtartalmából.

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
Homoktövis (Hippophae rhamnoides)Homoktövis (Hippophae rhamnoides) betegségei, kártevői

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) rendkívül ellenálló és jól alkalmazkodik az élőhelyéhez, így betegségei és kártevői ritkán fordulnak elő.

Betegségek:

 • A homoktövisnek nincs szüksége rendszeres öntözésre, de ha túl sok vízhez jut, akkor gyenge és kóros lesz, és hamarabb öregszik.
 • A homoktövisnek nincs szüksége túltáplálásra, így talaja nem kell, hogy túltáplált legyen.

Kártevők:

A homoktövisnek ritkán vannak kártevői, de lehet, hogy rajta találhatunk levéltetveket, rovarokat és gombabetegségeket.

 • Levéltetvek: Levéltetvek ritkán okoznak kárt a homoktövisben, de ha jelentős mennyiségben jelennek meg, akkor a levelek sárgulása és lehullása lehet az eredmény.
 • Rovarok: A homoktövisnek ritkán vannak rovar kártevői, de ha megtaláljuk rajta a rovarokat, akkor a termés és a levelek károsodhatnak.
 • Gombabetegségek: A homoktövisnek ritkán vannak gombabetegségei, de ha jelentős mennyiségben jelennek meg, akkor a levelek sárgulása és lehullása lehet az eredmény.

Az esetleges kártevők és betegségek ellen a legjobb megelőzési mód a megfelelő ültetési hely és gondozás biztosítása, valamint a rendszeres megfigyelés, hogy időben észrevegyük a problémát, és cselekedjünk. 

Homoktövis  élettani hatása a szervezetre

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) termése és levelei számos élettani hatással rendelkeznek a szervezetre.

 • Vitaminok és ásványi anyagok: A homoktövis termése és levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak vitamint, ásványi anyagot és nyomelemeket, amelyek fontosak az egészséges életmódhoz. Magas C-vitamin, E-vitamin és K-vitamin tartalmáról ismert, valamint jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, flavonoidokat és poliszacharidokat is.
 • Szem egészsége: A homoktövis termése és levelei segíthetnek a szem egészségének megőrzésében, mivel gazdagok luteinban és zeaxantinban, amelyek védik a szem retina-ját a káros UV sugárzástól.
 • Keringési rendszer működése: A homoktövis termése és levelei javíthatják a keringési rendszer működését, mivel jelentős mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és csökkentik a vérnyomást.
 • Gyulladásos folyamatok: A homoktövis termése és levelei csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat, mivel gazdagok flavonoidokban és poliszacharidokban, amelyek jó anti-gyulladás hatást fejtenek ki.
 • Bőrbetegségek: A homoktövis termése és levelei jó hatással lehetnek bőrbetegségekre, mivel jelentős mennyiségben tartalmaznak vitamint, ásványi anyagot és nyomelemeket, amelyek segítenek a bőr regenerálódásában és védelmében.

Ezeknek az élettani hatásoknak a pontos mértékét még kutatni kell, azonban a homoktövis nagyon hasznos és egészséges növény, amelynek termése és levelei számos jótékony hatással rendelkeznek a szervezetre. Azonban, mivel a homoktövis termése és levelei is jelentős mennyiségben tartalmaznak vitamint és ásványi anyagot, így érdemes csak ajánlott adagban fogyasztani, és kerülni a túlzott fogyasztást. Emellett, a nyers termést és leveleket nem javasolt fogyasztani, mert ez gyomorpanaszokat okozhat.

Vissza a gyógynövényekhez