Különleges gyógyitalt ad a búzafű

Búzafű

Különleges gyógyitalt ad a búzafű

Talán elsőre nem gyógynövényként gondolnak az emberek a búzafűre, pedig préselt leve belsőleg és külsőleg használva is igen hatékony. Javítja az általános egészségi állapotot, de konkrét problémák esetében is alkalmazható. Ismerd hát meg a búzafüvet!

A búzafű egy időben „mindenre IS jó” csodaszerként volt számon tartva. Azonban e növény történelme sokkal régebbi, mintsem egy múló szeszély. A búzafű összerágott rostjait és kipréselt levét – egyes források szerint – ugyanis már a Sumér Birodalomban, az ókori Indiában és Egyiptomban is rendszeresen használták különböző egészségügyi problémák ellen.

Az idők során kissé a feledésbe merült ugyan, de – úgy nagyjából harminc éve – Amerikában ismét felfedezték jótékony tulajdonságait. Innen pedig csak egy ugrás volt a világhír!Fontos tudni: a búzafű NEM fű!

Talán a neve alapján sokan azt gondolnák, hogy egyfajta fűféléről van szó, de a búzafű nem más, mint a csíráztatott és fűszálnyi magasságig nevelt búza neve. Ezt a zsenge növényt használhatjuk fel az egészségünk megtartásának és visszanyerésének érdekében.

BúzafűMire jó a búzafű leve?

A frissen préselt búzafűlé íze kissé édeskés, a színe pedig a klorofilltől harsogó zöld.

Multifunkcionális ital, gazdag fehérjeforrás, megtalálható benne az összes ásványi anyag, valamint rengeteg nyomelem, amire szüksége van az emberi szervezetnek, emellett pedig jelentős mennyiségű C, E, F, K és B-vitamint is tartalmaz.

Mindemellett többféle enzimet is kimutattak az búzafűlében a vizsgálatok során, úgymint fikocianint, proteázokat, citokróm-oxidázt, amilázt, a zsírbontó hatású lipázt, a szívizom egészségét támogató transzhidrogenázt, melatonint, és szuper-oxid-dizmutázt, ez utóbbi a sejtöregedést lassítja és gyulladáscsökkentő.

Ezeknek az enzimeknek hála, a búzafűlé fogyasztásra általános roborálásra is jó, de az energiaszintet is növeli. Klorofill tartalma javítja a sejtek oxigénellátását, élénkíti a vérkeringést és támogatja a vérképzést.

Javítja az emésztést és normalizálja a bélflórát, ezáltal erősíti az immunrendszert is. Segítséget nyújt a bőr- és légúti betegségek ellen, de a fogyókúrát is hatékonyan támogatja, míg mérsékli a fáradtságot és egyes idegrendszeri problémák jeleit.

Egyes kutatások szerint a búzafűlé rendszeres fogyasztása – kiegészítő terápiaként – javítja a fekélyes bélgyulladás, illetve a reumás arthritis tüneteit. A szájüregi problémák ellen is jó, torokfájás, rossz lehelet, fogínyvérzés és fogínygyulladás esetén alkalmazható öblögetésre-gargalizálásra, de a friss növény elrágása is jó módszer.

Fontos, hogy a megrágás után nem szabad lenyelni a búzafüvet, minden esetben ki kell köpni a maradványokat. Borogatásként sérülések kezelésére is alkalmas. Ha töredezett hajra viszik fel, egy órával a hajmosás előtt, segít a hajszálak regenerálásában, enyhíti a fejbőr viszketését is.Így kell a búzafű levét fogyasztani

A megfelelő hatás elérése érdekében a búzafűlé elkortyolása után egy órán át nem szabad szilárd ételt fogyasztani, viszont fokozottan figyelni kell a napi folyadékbevitelre, ez segíti a méregtelenítést.

BúzafűTovábbi érdekességek a gyógynövényekről