Ánizs (Pimpinella anisum) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs (Pimpinella anisum)

Az ánizs (Pimpinella anisum) egy évelő növény, amelynek magasra nőnek a szárak, általában 60-100 cm magasak. A levelek keskenyek, sötétzöldek és szálasak. A virágok kicsik, fehérek, sűrűn helyezkednek el a szárak végén. A termés egy kis, sötétbarna, lapos, többnyire egyetlen magot tartalmazó termés.

Az ánizs a Pimpinellaceae családjába tartozik, amelynek tagjai általában évelő, kisebb magasságú növények. A Pimpinella genusba több mint 30 faj tartozik, amelyek elsősorban Európában, Ázsiában és Afrikában találhatók. Az ánizs főként a mediterrán régióban honos, de ma már számos más országban is termesztik.

Az ánizs főként az illóolajának kivonására használják, amelynek fő alkotója az anetol, egy fűszeres illatú vegyület. Az illóolajat főként a fűszerek, ízesítőszerek, gyógyászati célokra, valamint parfümök és kozmetikumok előállítására használják.Élőhelye/hol honos

Az ánizs (Pimpinella anisum) főként a mediterrán régióban honos, de ma már számos más országban is termesztik. Elsősorban Spanyolországban, Görögországban, Törökországban, Marokkóban és Tunéziában termesztik. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is termesztik, de a termesztés itt jóval kisebb mértékű.

Az ánizs jól tud alkalmazkodni a mediterrán éghajlathoz, amely száraz és meleg nyarakat és enyhe, esős téli időszakokat jelent. A növénynek nincs különösebb igénye a talajra, de a jó vízelvezetésre szüksége van.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum)Népies neve

Népies neve: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény.

Gyűjtése

Az ánizs (Pimpinella anisum) gyűjtése általában a virágzás idején történik, amely június és augusztus között esik. A termés még zöld állapotban van, amikor a gyűjtés megtörténik, és általában a napfelkelte után vágják le, hogy az illóolaj tartalmának maximális legyen.

A növényeket általában kézzel vágják le, és a termést azonnal szárítják. A termés szárítása után a magokat kinyomják az illóolajat, amelyet azután használnak a fűszerek, ízesítőszerek, gyógyászati célokra, valamint parfümök és kozmetikumok előállítására.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum)

Ánizs (Pimpinella anisum) hatóanyaga

Az ánizs (Pimpinella anisum) fő hatóanyaga az illóolaj, amelynek fő alkotója az anetol, egy fűszeres illatú vegyület. Az illóolaj más fontos alkotóelemei közé tartozik az anisaldehid, a kumarint, a kariofilent és az estragolt. Az illóolaj jelentős mennyiségű szerves savakat is tartalmaz, mint például az acetic, a valeric és a caprylic savak.

Az ánizs illóolaja gyógyászati célokra is használatos. Az anetol és más illóolaj alkotók gátolják a bakteriális és gombás növekedést.Felhasználása

Az ánizs (Pimpinella anisum) fő felhasználása az illóolaj kivonása, amelyet főként fűszerek, ízesítőszerek, gyógyászati célokra, valamint parfümök és kozmetikumok előállítására használnak.

Fűszerként az ánizs magot használják, melyet elsősorban sütemények, pékáruk, gyümölcslevek, likőrök és sörakok ízesítésére használnak. Gyakori hozzávalója a különböző fűszerkeverékeknek (pl. a quatre épices francia keveréknek) is.

Az ánizs illóolaja az aromaterápiában is használatos, mint például az idegrendszer nyugtatója, a légúti megbetegedések kezelésére, mint például az asztma és a bronchitis.

Az ánizs illóolaja használható a gasztrointesztinális rendellenességek kezelésére is, mint például a gyomorégés és a hányinger. Az illóolajat gyakran használják a kozmetikai termékekben is, mint például a parfümökben és a bőrápoló készítményekben.

Az ánizs magjának infúzióját is használják gyógyászati célokra, mint például a menstruációs panaszok enyhítésére.

Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum)

Ültetése, szaporítása, gondozása

A közönséges ánizs egyéves, lágy szárú növény. Hazánk bármely területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Meleg- és tápanyagigényes. Magról szaporítható; március közepén–április elején 30–40 cm-es sortávolságra vetik. A fő- és mellékernyők érésekor, általában júliustól aratják, és cséplés után szellős helyen tárolják.

Ánizs begyűjtése és tárolása

Az ánizs begyűjtése általában júliustól kezdődik, amikor a fő- és mellékernyők már éretté váltak. A termés begyűjtése kézi munkával történik, és a növényeket óvatosan vágják le a földtől.

A gyűjtött termésnek szellős helyen kell szárítani, hogy megszabaduljon a nedvességtől. A szárított ánizsot hosszú ideig tárolni lehet, általában egy évig, amennyiben száraz és hűvös helyen tároljuk.

A tárolás során figyelni kell, hogy ne legyen közvetlen napfény hatása, és ne legyenek benne rovarok.Felhasználása

Az ánizs felhasználása széleskörű, leginkább fűszerként és gyógynövényként használják.

 1. Fűszerként: Az ánizs magja a fűszerek között népszerű, mert jellegzetes aroma és íze van. Használják különböző ételek, mint pl. kolbász, sült kolbász, pástétomok, sajtok, kolbászos-és sajtos ételek, sütemények, krémek és italok ízesítésére.
 2. Gyógynövényként: Az ánizs magja gyógynövényként is használható, mert gyomor- és bélpanaszokra, emésztési problémákra, valamint a menstruációs fájdalmak enyhítésére alkalmazzák.
 3. Parfümök és illatszerek készítésére: Az ánizs illóolaja használható parfümök, illatszerek, és illatgyertyák készítésére, mert jellegzetes és friss illata van.
 4. Egyéb felhasználás: Az ánizs magját és illóolaját használják még egyéb termékek, mint pl. szappanok, kozmetikumok, és fogkrémek készítésére is.
Ánizs (Pimpinella anisum)
Ánizs (Pimpinella anisum)Ánizs betegségei, kártevői

Az ánizsnek néhány betegsége és kártevője van, amelyek károsíthatják a növényt és a termését.

 1. Fuzárium: A fuzárium egy gombabetegség, amely a növények leveleit, szárát és termését is károsítja. A tünetek a leveleken megjelenő fehér, porzósodó foltok és a szár fonákán megjelenő fekete foltok.
 2. Peronoszpóra: A peronoszpóra egy gombabetegség, amely a leveleken és a száron megjelenő foltokat okoz. A tünetek a leveleken megjelenő fehér, porzósodó foltok és a szár fonákán megjelenő fekete foltok.
 3. Bogyósodó poloska: A bogyósodó poloska egy kártevő, amely a növény leveleit és termését is károsítja. A tünetek a leveleken megjelenő apró, zöldes színű poloskák és a termés károsodása.
 4. Rovarok: Az ánizsnek vannak olyan rovarai is, mint pl. a levéltetű, a rovarcsótány és a levéltetvek, amelyek károsíthatják a növényt.

Az ánizs betegségeinek és kártevőinek megelőzésére és kezelésére ajánlott a növény védelme, a szükséges trágyázás, és a kártevők ellen szükség esetén rovarölőszerek használata.

Ánizs (Pimpinella anisum) élettani hatása a szervezetre

Az ánizsnek számos élettani hatása van a szervezetre, ezek közül néhányat röviden összefoglalok:

 1. Emésztés: Az ánizs serkenti az emésztést, és enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, mint pl. a puffadás, a gázképződés és a hasi fájdalom.
 2. Hormonrendszer: Az ánizs egyes összetevői segítik a hormonrendszer működését, és enyhítik a menstruációs fájdalmakat.
 3. Légzőszervi betegségek: Az ánizs illóolaja használható légzőszervi betegségek kezelésére, mint pl. a bronchitis és az asztma.
 4. Anti-inflamációs: Az ánizs illóolaja anti-inflamációs hatású, ami segíthet a fájdalom és a duzzanat csökkentésében.
 5. Védelem a rovarok ellen: Az ánizs illóolaja védelmet nyújthat a rovarok ellen, az illóolajat használják rovarriasztó szerekben.

Az ánizs bizonyos részei, mint pl. a magja és az illóolaja, használhatók gyógyászatban, de a használatukról és a dózisról orvosi tanácsot kell kérni.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Az ánizs magja egy kis mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. A főbb tápanyagok, amelyeket az ánizs magja tartalmaz, az alábbiak:

 1. Vitaminok: Az ánizs magja kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, mint pl. niacint és folsavat.
 2. Ásványi anyagok: Az ánizs magja jelentős mennyiségben tartalmaz cinket, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat és rézet.
 3. Nyomelemek: Az ánizs magja kis mennyiségben tartalmaz kén, mangán, szilícium, szén, és jód.

Az ánizs magja tápanyagtartalmának összetétele eltérhet a termesztési körülményektől, az aratási időponttól, és a tárolási módtól.

Érdekesség

Az ánizs egy jellegzetes ízű fűszer, amelyet számos alkoholos italban használnak. Az ánizslikőrök és ánizsos párlatok közül a legismertebb a görög ouzo, amelynek ízét az ánizs magja adja.

Ouzo házilag törkölypárlatból vagy borpárlatból készítik, de kereskedelmi forgalomban elérhető változatokat gabonaszeszből állítják elő.

A masztika, amely eredetileg híoszi pisztáciafa gyantájával ízesített görög likőr, Görögországon kívül ánizzsal ízesítik. Az anisette vagy anis egy nagyon édes, színtelen likőr, amely csillagánizsból készül, és hasonlít a pastisra.

Az ánizs (fehér üröm és édeskömény mellett) az abszint egyik fő alkotóeleme is.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről