Nemcsak a tél fűszere a csillagánizs

Nemcsak a tél fűszere a csillagánizs

Nemcsak a tél fűszere a csillagánizs

Az indiai és a kínai konyha egyik kedvelt fűszere a csillagánizs, melyet hazánkban főként karácsonykor használunk fel. Ennél azonban sokkal többet tud, gyógynövényként is nagyszerűen megállja a helyét!

A csillagánizs, tudományos nevén Illicium verum, egy örökzöld fa, mely akár 100 évig is élhet Több mint 3000 évvel ezelőtt a csillagánizst először Dél-Kínában használták fűszerként és gyógynövényként. A csillagánizs az 1500-as évek végén érkezett Európába egy angol tengerésznek köszönhetően, és gyorsan szállították a Kínából Oroszországon át tartó teaútvonalon. Édes ízének köszönhetően a csillagánizst először csak pudingokban, szörpökben és lekvárokban használták, de végül az ánizsmag helyett használták a kereskedelmi italokban. A hatóanyagokat a szárított termésben találhatjuk, ami 5-8% illóolajat, csersavat, cukrot és fehérjét tartalmaz. Az illóolaj 85-90%-át az anetol nevű, édes ízű, aromás vegyület adja.

Nemcsak a tél fűszere a csillagánizs
Nemcsak a tél fűszere a csillagánizs

A csillagánizs egészségügyi előnyei

A csillagánizst évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban, és újabban a nyugati orvoslás bizonyos formáiban is elismerték, hiszen egyes influenza elleni gyógyszerek összetevőjeként is alkalmazzák.

Az antioxidánsok, köztük a csillagánizsban bőségesen található A- és C-vitamin, segítenek leküzdeni a cukorbetegséget és a korai öregedést okozó szabad gyököket. A köhögés, májbetegség és az influenza gyógyítására használt timol, terpineol és anetol megtalálható a csillagánizsból készült olajban.Ezenkívül az ánizs elősegíti az emésztést, enyhíti a fájdalmat és enyhíti a hányingert. Az étkezés után elfogyasztott csillagánizs tea enyhíti az emésztési problémákat, például a gáz túlzott termelődését, a puffadást, az emésztési zavarokat és a székrekedést.

Az ember szexuális vágyát javíthatja, ha éjszaka elfogyaszt egy pohár vizet, amelyet zúzott csillagánizs magokkal töltöttek meg! Külsőleg alkalmazva a csillagánizs teája enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat, hatásos fegyver a rühatka, tetű és poloska ellen is. A termésben csalálható shikimin sav erős vírusölő hatással bír.

Nemcsak a tél fűszere a csillagánizs
Nemcsak a tél fűszere a csillagánizs

Csillagánizs: mellékhatások és óvintézkedések

  • Néha a kínai csillagánizs japán csillagánizssal (Illicium anisatum) szennyezett. A japán csillagánizs megjelenésében hasonló a kínai csillagánizshoz, de nagyon mérgező, olyan kémiai vegyületet tartalmaz, amely epilepsziát, hallucinációkat és hányingert okoz. 
  • Bár a csillagánizst előszeretettel használják a csecsemők kólikájának kezelésére, ennek ellenére a három hónaposnál fiatalabb csecsemőknél gyomor-bélrendszeri és neurológiai tünetekkel jelentkező mérgezést okoz.
  • A csillagánizsban lévő kémiai vegyület enyhén mérgező, és nagy mennyiségben fogyasztva irritáló hatású lehet.
  • Az ánizsolaj 1–5 ml mennyiségben fogyasztva hányingert, hányást, görcsrohamokat és tüdőödémát okozhat felnőtt embereknél. 
  • Mivel nem áll rendelkezésre elegendő információ a csillagánizs terhesség és szoptatás alatti biztonságos használatáról, ezért érdemes inkább mellőzni ezen időszak alatt a fogyasztását. Fontos tudni, hogy egyes ázsiai típusú teakeverékekben is megtalálható összetevőként, ezért mindig el kell olvasni az összetevők listáját, hogy ne okozzon semmilyen problémát.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Viráginfó

Még több érdekesség a gyógynövényekről