Búzafű jellemzői, hatóanyaga, felhasználása, termesztése

Búzafű

A búzafű (Agropyron cristatum) egy füves növény, amely Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Magassága általában 30-90 cm között van, és széles, lándzsás levelű. A virágok egyesével vagy kis csoportokban állnak a füzérek végén, és fehérek vagy sárgák. A búzafű rendszertani besorolása a következő:

  • Rend: Poaceae (Gramineae)
  • Család: Poaceae (Gramineae)
  • Genus: Agropyron
  • Faj: Agropyron cristatum

A búzafű rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal, és már az ókori civilizációkban is használták. Az egyiptomiak valóban használták a búzafüvet immunrendszer erősítésére, valamint a vérkeringés javítására és a vérnyomás szabályozására. Az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban a búzafüvet gyomor- és bélrendszeri problémák kezelésére is használták.A modern orvostudomány is megerősítette a búzafű gyógyító tulajdonságait. A búzafű klorofillt, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetben a sejtek regenerálódásában és a méregtelenítésben. A búzafű klorofillja segíthet a vérkeringés javításában, a vérnyomás szabályozásában, valamint a sebek gyógyulásának elősegítésében. A búzafűben található enzimek segíthetnek javítani az emésztést és megtámogatni az immunrendszert.

Azonban, mivel a búzafűben található glüténmennyiség, ami a búzában, rozsban, árpában található, ezért a cöliákiás betegeknek kerülniük kell a búzafüvet.Hatóanyaga, felhasználása

A búzafű levét általában pár napos hajtásokból nyerik, amelyeket préselnek, hogy kinyerjék a növényben található tápanyagokat.

A búzafű leve az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely sok tápanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, valamint magas klorofilltartalommal rendelkezik. A búzafű leve segíthet a szervezet méregtelenítésében, a vérkeringés javításában, valamint a sebek gyógyulásának elősegítésében.

A bio tönkölybúzából készült búzafű leve  magasabb tápértékkel rendelkezik, mint a nem bio termesztésből származó búzafű leve, mert a bio termesztés során a növényeknek több idő jut a fejlődésre és a tápanyagok felhalmozódására. A bio termesztésben használt talaj minősége is jobb, így a növényekben található tápanyagok minősége is jobb lesz.

Búzafű (Agropyron cristatum)
Búzafű (Agropyron cristatum)

Búzafű (Agropyron cristatum) ültetése, szaporítása

Schnabel kutatásai és Ann Wigmore tapasztalatai alapján manapság már bárki képes otthonában búzafüvet termeszteni. A búzafű egy könnyen nevelhető növény, amelynek termesztéséhez nem szükséges nagy mértékű földterület. Azonban, a búzafű leve hamar oxidálódik, így a benne lévő élő enzim tartalom csökken. Azért fontos préselés után hamar elfogyasztani, hogy a lehető legtöbb tápanyagot és enzimet szívhassuk magunkba. Az üzletekben kapható búzafű lé is gyorsan oxidálódik, így a legjobb, ha frissen préseljük ki, és fogyasztjuk el rövid időn belül.A búzafú élettani hatása a szervezetre

A búzafű levét préseléssel tud kinyerni, mert a növényi rostokat az emberi gyomor nem tudja megemészteni. A présgép kifejezetten erre a célra gyártott eszköz, amely segít kinyerni a búzafű leve tápanyagait. Ajánlott olyan présgépet vásárolni, amelynek lassú fordulatszáma van, mert ez segít megtartani a búzafű leveben található enzimek és vitaminok épségét. Nagy fordulatszámú turmixgép használata nem javasolt, mert a magas hőmérséklet elpusztíthatja a tápanyagokat.

Fontos megjegyezni, hogy a vitaminok 45 °C fölött elbomlanak, ezért a préselés során a búzafű leve hőmérsékletét alacsonyan kell tartani, hogy megtartsa a tápanyagokat. A préselés után a búzafű levét a lehető leghamarabb kell elfogyasztani, mivel a leve gyorsan oxidálódik, és a benne lévő enzim tartalom is csökken.

Búzafű (Agropyron cristatum)
Búzafű (Agropyron cristatum)

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A búzafű leve gazdag tápanyagforrás, amely sok vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz.

A vitaminok közül a búzafű leve jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-, E-vitamint és K-vitamint.

Az ásványi anyagok közül a búzafű leve jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket, rézt és jódot.

A nyomelemek közül a búzafű leve jelentős mennyiségben tartalmaz szelént, mangánt és krómot.

A búzafű leve élő enzimekkel, aminosavakkal, esszenciális zsírsavakkal, valamint klorofillal is gazdag.

Fontos megjegyezni, hogy az összes tápanyag mennyisége a termesztési körülményektől függ, valamint a leve minősége és frissessége is befolyásolja a tápanyagok mennyiségét.Búzafű (Agropyron cristatum) egészséggel kapcsolatos állítások

A búzafű leve valóban magas tápértékű, és sok vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. A búzafű leve aránya 1:35-ös arány, azaz 1 uncia préselt búzafűlé kb. 1 kilogramm zöldség tápértékével egyezik meg, és még így is a belőle elérhető vitamin és ásványi anyag tartalma hasonló, mint pl. a brokkolié vagy a spenóté.

Schnabel kutatásai is megerősítették ezt az állítást, amikor kimutatta, hogy 6,8 kg (15 font) búzafűlé az egyenlő 158,76 kg (350 font) tápanyagokban gazdag kerti zöldségekkel, így az arány 1:23. Azonban, fontos megjegyezni, hogy Schnabel a kutatásához szárított búzafüvet használt, és a kutatása nem köti ki az állagát. A frissen préselt búzafű leve általában magasabb tápértékkel rendelkezik, mint a szárított búzafű, mert a szárítás során a növényben található tápanyagok egy része elvész.

Búzafű (Agropyron cristatum)
Búzafű (Agropyron cristatum)

Foto forrás: CC BY-SA 3.0

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről