Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Csalán (Urtica dioica)

A csalán (Urtica dioica) egy évelő növény, amely Európában és Ázsiában őshonos. A csalán magas, 1-2 méterre nő meg, és szárai zöldek, dúsak, és szőrösek. A levelek zöldek, oválisak, és szőrösek. A virágok aprók, fehérek vagy rózsaszínűek, és általában június és augusztus között nyílnak. A csalán rendszertani besorolása:

Kingdom: Plantae Division: Tracheophyta Class: Magnoliopsida Order: Urticales Family: Urticaceae Genus: Urtica Species: Urtica dioicaÉlőhelye/hol honos

A csalán (Urtica dioica) Európában és Ázsiában őshonos. Előfordulhat mezőkön, erdőkben, folyók mentén, és gyakran található városi területeken is, mint például kertekben és útszéleken. Jól tud alkalmazkodni a különböző talajtípusokhoz és éghajlati viszonyokhoz, így széles körben elterjedt.

Talajigénye nitrogéngazdag, ideális számára például az ültetett akácos. A talaj nitrogéntartalmának indikátora. Kedveli a nitrogénben gazdag romtalajokat is.

Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaÜltetése, szaporítása, gondozása

A csalán (Urtica dioica) ültetése és szaporítása:

 • Ültetés: A csalánt tavasszal vagy ősszel lehet ültetni, a földjét biztosítva egy napos helyen és jó vízáteresztő képességű talajban.
 • Szaporítás: A csalánt magról is szaporíthatjuk, de a legjobb eredményt általában a rizómákból való szaporítással érjük el. A rizómákat tavasszal vagy ősszel lehet elválasztani a növénytől, és új helyre ültetni.

A csalán gondozása:

 • Vízellátás: A csalánt rendszeresen öntözni kell, különösen a nyári hónapokban, amikor a talaj száraz.
 • Tápanyag: A csalánt évente egyszer, tavasszal, trágyázni kell.
 • Vágás: A csalánt rendszeresen vissza kell vágni, hogy megakadályozzuk, hogy túlnőjön, és hogy folyamatosan friss hajtásokat kapjunk.
 • Betegségek és kártevők: A csalán általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben.
Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaCsalán (Urtica dioica) begyűjtése és tárolása

A csalán (Urtica dioica) gyűjtése legjobban a virágzás előtt történik, amikor a növény a legtöbb nyomelemet tartalmazza. A leveleket általában június és augusztus között gyűjtik. A csalán gyökerét is gyűjthetjük, de azt általában ősszel szedjük, mikor a növény már elhalt.

A csalán gyűjtött részeit hűtőben lehet tárolni, vagy száraz helyen, amikor meggyőződünk, hogy azok teljesen megszáradtak. A száraz csalán levelek vagy részei önmagukban is használhatóak, de azokat is porítani lehet és őrlemény formájában tárolni. A csalán gyökerét is megszáríthatjuk és őrlemény formájában tárolhatjuk, hogy később használhassuk főzésre, vagy gyógyászati célra.

Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaCsalán (Urtica dioica) felhasználása

A csalán (Urtica dioica) nagyon hasznos növény, sokféle módon használják fel:

 • Gyógyászatban: A csalán levelei és gyökerei rendelkeznek gyógyászati tulajdonságokkal. A csalán levelei vizelethajtó és diuretikus hatásúak, segítenek a vese- és hólyagproblémákban, valamint a magas vérnyomásban. A csalán gyökerei pedig serkentik az emésztést és segítenek a különféle emésztési problémákban.
 • Főzésben: A csalán levelei és gyökerei is főzésre használhatóak. A leveleket főzeléknek, salátának, vagy levesnek is használhatjuk. A csalán gyökereit pedig főzeléknek, levesnek, vagy süteményeknek használhatjuk.
 • Textiliparban : A csalán száraz szárai textiliparban is használhatóak, mint például szövőszálakat készíteni belőle.
 • Kertészeti célokra : A csalán még kertészeti célokra is használható, mint például talajtakaró növényként, még a talajt is javítja.

Összefoglalva, a csalán levelei és gyökerei is hasznosak, gyógyászati és főzési célokra is használhatóak, de a szárai is hasznosak textiliparban, kertészeti célokra.

Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaHatóanyagai

A csalán (Urtica dioica) levelei és gyökerei is rendelkeznek különféle hatóanyagokkal.

 • Levelek: A csalán levelei tartalmaznak flavonoidokat, taninokat, klorofillt, vitamint C, K és B komplexeket, valamint nyomelemeket, mint például kálium, kalcium, magnézium és vas. A csalán levelei jó vizelethajtó és diuretikus hatásúak, segítenek a vese- és hólyagproblémákban, valamint a magas vérnyomásban.
 • Gyökerek: A csalán gyökerei tartalmaznak flavonoidokat, taninokat, klorofillt, vitamint C, K és B komplexeket, valamint nyomelemeket, mint például kálium, kalcium, magnézium és vas. A csalán gyökerei serkentik az emésztést és segítenek a különféle emésztési problémákban.

Ezen kívül a csalán levelekben és gyökerekben is található histamin nevű vegyület, ami kiváltja az allergiás tüneteket, mint például a bőrkiütések, viszketés, szem könnyezés, stb.

Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaCsalán (Urtica dioica) betegségei, kártevői

A csalán (Urtica dioica) általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néhány betegség és kártevő mégis károsíthatja:

Kártevők:

 • Csalánlepke: A csalánlepke lárvái táplálkoznak a csalán leveleinek nedvéből, és károsíthatják a növényt.
 • Csalánbogár: A csalánbogár lárvái táplálkoznak a csalán gyökerének nedvéből, és károsíthatják a növényt.

Betegségek:

 • Botritis: A Botritis gomba felelős a csalán szárának és leveleinek elszíneződéséért és kiszáradásáért.
 • Septoria: A Septoria gomba felelős a csalán leveleinek fehéres foltjaiért, ami a levelek kiszáradásához vezet.

A megelőzés érdekében fontos, hogy a csalánt rendszeresen vissza vágjuk, hogy megakadályozzuk a túlnőését, és hogy folyamatosan friss hajtásokat kapjunk. A talajt is jól öntözzük, és tápanyagot adagoljunk hozzá, hogy a növény erős maradjon. Ha a kártevők és betegségek mégis jelen vannak, akkor szükség lehet kártevő- és betegség elleni permetezésre.

Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Csalán (Urtica dioica) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaCsalán (Urtica dioica) élettani hatása a szervezetre

A csalán (Urtica dioica) élettani hatásai a szervezetre:

 • Vizelethajtó és diuretikus hatás: A csalán levelei és gyökerei rendelkeznek vizelethajtó és diuretikus hatással, ami segít a vese- és hólyagproblémákban, valamint a magas vérnyomásban.
 • Emésztés serkentése: A csalán gyökerei serkentik az emésztést és segítenek a különféle emésztési problémákban.
 • Vérkeringés javítása: A csalán leveleiben található flavonoidok segítenek javítani a vérkeringést, valamint csökkentik a gyulladást.
 • Fájdalomcsillapító: A csalán levelei és gyökerei rendelkeznek fájdalomcsillapító hatással, ami segít a reumás fájdalmakban, valamint az izom- és ízületi fájdalmakban.
 • Anti-oxidáns: A csalán levelei és gyökerei rendelkeznek anti-oxidáns hatással, ami segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól.

A csalán-tartalmú termékek alkalmazása előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal, mert a csalán természetesen tartalmaz histamin nevű vegyületet, ami kiválthat allergiás reakciókat.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A csalán (Urtica dioica) levelei és gyökerei is tartalmaznak különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

 • Vitaminok: A csalán levelei és gyökerei tartalmaznak vitamint C, K és B komplexeket.
 • Ásványi anyagok: A csalán levelei és gyökerei tartalmaznak káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, és más ásványi anyagokat.
 • Nyomelemek: A csalán levelei és gyökerei tartalmaznak nyomelemeket, mint például vas, kálium, kalcium, magnézium, és másokat.

A csalán levelei és gyökerei rendelkeznek vizelethajtó és diuretikus hatással, ami segít a vese- és hólyagproblémákban, valamint a magas vérnyomásban. Emellett a csalán levelei és gyökerei serkentik az emésztést, javítják a vérkeringést, csökkentik a gyulladást, és fájdalomcsillapító hatásúak.Gyógyászati felhasználás

Belsőleg:
A csalán minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig, felhasználási területe is rendkívül sokrétű: általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó hatását hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen használják Hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak esetén is hatásos.
A csalán bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi sókat, ezért teája különösen hasznos lehet az általános erőnlét javítására, hiánybetegségek kiküszöbölésére. A tavaszi fáradtság leküzdésére, a kimerültség enyhítésére igen hatásos.
A csalán az egyik legjobb vértisztító, méregtelenítő gyógynövény. Tavasszal érdemes néhány héten át ivókúrát tartani, egyrészt méregtelenítés céljából, másrészt a tavaszi fáradtság leküzdésére. Napi két-három csészényi tea fogyasztása javasolt 3-4 héten át.
Vértisztító hatását reumatikus bántalmak és köszvény ellen is kihasználhatjuk, e célból az ivókúrát és több hónapig kell folytatni a kúrát kéthetes megszakításokkal.
A csalántea jól átmossa a veséket, és kimossa a vesehomokot ezáltal vesekövek kialakulásának megelőzésére is jó. Húgyúti gyulladásokban is alkalmazhatjuk.
A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat.
A csalán gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésére alkalmazzák. Csökkenti a megnagyobbodott prosztata méretét, növeli az ürített vizelet mennyiségét, javítja az áramlást. Csökkenti a pangást.
Külsőleg:
A népgyógyászatban reumás panaszok esetén a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodták meg.  Ma inkább fürdőkúrát is alkalmazhatunk reumás bántalmakban, egyidejű teafogyasztás mellett. A fürdő igen hatásos pattanásos bőr kezelésére, különösen a háton kialakuló, nehezen hozzáférhető pattanások esetén. Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, lábfürdőként alsó végtagi érszűkület kegészítő kezelésére alkalmas. Főzetét hajmosószerként hajhullás és korpásodás hajzsírosodás ellen használják. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják.

Elkészítés:
Tea: 3 teáskanálnyi szárított csalánlevelet 2,5 forrásban lévő vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fürdő:
Tinktúra: a gyökereket megtisztítjuk, apróra vágjuk és üvegbe tesszük,  gabonapálinkával felöntjük és meleg helyen 14 napig állni hagyjuk. Leszűrjük, sötét, jól záródó üvegben tároljuk.
Fürdő: 4 marék alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt (szárát és levelét) 2 liter vízben egy éjszakán át áztatunk és másnap felforralunk. Szűrés nélkül öntjük a fürdővízhez.
Lemosó-, borogató-, hajmosószer: 4 marék friss vagy szárított csalánlevélre 5 liter hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön felforraljuk.  5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Más vértisztító, méregtelenítő, gyulladásgátló hatású gyógynövényekkel kombinálható.

Ellenjavallat, figyelmeztetés:
Elégtelen szív- és veseműködés miatt kialakult ödémák esetén használata nem javasolt.
Huzamosabb fogyasztás esetén 4-6 hetenként tartsunk 2 hét szünetet.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről