Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Közönséges cickafark (achillea millefolium)

A Közönséges cickafark (Achillea millefolium) egy évelő növény, melynek magassága általában 30-60 cm. Levelei szélesek, lándzsásak, apró kérget tartalmazó levelekkel rendelkeznek. Virágai: sötétlila, rózsaszínű vagy fehér színűek és sok virágú, tölcsér alakú csoportokban nyílnak.

Csak a fehér virágú cickafark-fajok rendelkeznek gyógyhatással.

A virágzás időszaka június és szeptember között van. A cickafark rendszertanilag a Compositae családba tartozik.Élőhelye/hol honos

A Közönséges cickafark (Achillea millefolium) Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos, és számos élőhelyen megtalálható, például füves réteken, mezőkön, erdőkben és sziklás területeken.

Jól tűri a szárazságot és a tűző napot, így gyakran található mezőkön és út menti területeken is. Tápanyag igénye alacsony, így gyakran található köves, homokos talajokon is.

Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaNépies neve

Népies neve magyarországon: orvosi cickafark, cickóró, cickafarkkóró, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, patikai ezerlevelűfű, pulykafű.

Ültetése, szaporítása, gondozása

A Közönséges cickafark ültetése és szaporítása:

  1. Ültetés: A cickafarkot tavasszal vagy ősszel lehet ültetni, a talajnak közepesen száraznak és kövesnek kell lennie. A növényeket kb. 30 cm-es távolságban kell elhelyezni egymástól.
  2. Szaporítás: A cickafarkot facsemetékkel és magról is szaporíthatjuk. A facsemetéket tavasszal vagy ősszel ültethetjük el, míg a magot tavasszal vagy ősszel vethetjük.

A cickafark gondozása:

  1. Öntözés: A cickafarkot ritkán kell öntözni, mivel jól tűri a szárazságot.
  2. Trágyázás: A cickafarkot ritkán kell trágyázni, mivel alacsony tápanyag igényű növény.
  3. Visszavágás: A virágzás után a cickafarkot vissza kell vágni, hogy új hajtások nőjenek és a növény újra virágozzon.
  4. Permetezés: A cickafarkot ritkán kell permetezni, mivel ellenálló a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.
  5. Tavaszi takarítás: Tavasszal a cickafarkot tisztítsuk meg a tél által okozott sérülésektől és a rothadt levelektől.
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaKözönséges cickafark begyűjtése és tárolása

A Közönséges cickafark gyűjtése:

  1. Ideális időszak: A cickafarkot a virágzás kezdetén, amikor a virágok még zártak, de már láthatóak a virágfejek, kell gyűjteni.
  2. Gyűjtési módszer: A cickafarkot csipeszes ollóval vágjuk le, és összefogva szárítjuk.

A Közönséges cickafark tárolása:

  1. Szárítás: A cickafarkot száraz, jól szellőző helyen szárítjuk, hogy megszabaduljunk a nedvességtől. A cickafarkot lehet szárítóasztalon, vagy szárítógépben is.
  2. Tárolás: A cickafarkot száraz, jól záródó edényekben, vagy papírzacskókban tároljuk, hogy megőrizhessük az aroma és a hatóanyagokat. Tárolás közben kerüljük a napfényt és a meleget.
  3. Lejárati idő: A cickafarkot legjobb 2 éven belül felhasználni, mert az idővel csökken a hatóanyag tartalma.
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaFelhasználása

A Közönséges cickafarkot számos területen használják fel:

  1. Gyógyászatban: A cickafarkot gyakran használják gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatása miatt. A növény leveleit és virágait használják teák, kenőcsök és kapszulák készítéséhez.
  2. Ételkészítésben: A cickafarkot használják fűszernövényként, íze a menta, a kapor és a zsálya keveréke. Gyakran használják saláta, leves, és húsételek ízesítésére.
  3. Kertészetben: A cickafarkot gyakran használják kerti növényként, mert sok virágot hoz, és jól tűri a szárazságot és a tűző napot.
  4. Kozmetikai célokra: A cickafarkot használják a bőrápolásban, például borogatások és kenőcsök készítéséhez, valamint a hajápolásban, például hajmosásokhoz és hajmaszkokhoz.

A cickafarkot leginkább a növény virágait és leveleit használják fel, de a szára és a gyökere is felhasználható.

Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaKözönséges cickafark (achillea millefolium) hatóanyagai

A Közönséges cickafark (Achillea millefolium) virágai és levelei számos hatóanyagot tartalmaznak, amelyeknek különböző gyógyászati hatásai vannak.

  1. Flavonoidok: A cickafarkban található flavonoidok, mint a quercetin és a rutin, gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatásúak.
  2. Sesquiterpén-laktonok: A cickafarkban található sesquiterpén-laktonok, mint az achillicin és a matricin, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak.
  3. Tanninok: A cickafarkban található tanninok, mint a katechin, vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak.
  4. Saponinok: A cickafarkban található saponinok, mint a achillein, gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatásúak.
  5. Inulin: A cickafarkban található inulin, egy természetes cukor, amely segíti a bélműködést.
  6. Csipkebogyó-sav: A cickafarkban található csipkebogyó-sav, amelynek vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van.

Az említett hatóanyagok együttesen teszik hatékonnyá a cickafarkot gyulladások, vérzések, sebek és fájdalmak kezelésére.

Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaCickafark betegségei, kártevői

A Közönséges cickafark (Achillea millefolium) általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de néhány esetben előfordulhatnak problémák:

  1. Rostgomba: A cickafarkot a rostgomba (Phoma lingam) támadhatja meg, amely a növény szárán és a leveleken fekete foltokat okoz. A rostgomba ellen a növényt permetezni kell fungicidekkel.
  2. Tövisgomba: A cickafarkot a tövisgomba (Sphaceloma achilleae) támadhatja meg, amely a növény leveleit és a szárát támadja meg, és sárgás foltokat okoz. A tövisgomba ellen a növényt permetezni kell fungicidekkel.
  3. Levéltetvek: A cickafarkot levéltetvek (például a kártevők és a lepkék) támadhatják meg, amelyek a növény leveleit rágcsálják. A levéltetvek ellen a növényt permetezni kell insekticidekkel.
  4. Kéreglárvák: A cickafarkot kéreglárvák támadhatják meg, amelyek a növény gyökerét rágcsálják. A kéreglárvák ellen a talajt kell megtisztítani a kártevőkről, és a talajt kell permetezni insekticidekkel.
  5. Szürkepenész: A cickafarkot szürkepenész (Botrytis cinerea) is támadhatja meg, amely a növény leveleit és virágait támadja meg, és fehér penészt okoz. A szürkepenész ellen a növényt permetezni kell fungicidekkel.
  6. Szárazság: A cickafarkot a szárazság is károsíthatja, ha túl kevés öntözéssel rendelkezik, ami a levelek szárításához vezet.

Az ilyen problémák elkerülése érdekében fontos, hogy a cickafarkot megfelelően gondozd, például megfelelően öntözd, trágyázd és vágd vissza.

Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Közönséges cickafark (achillea millefolium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaCickafark élettani hatása a szervezetre

A Közönséges cickafark (Achillea millefolium) számos élettani hatást gyakorol a szervezetre, amelyek közül a legfontosabbak:

  1. Gyulladáscsökkentő: A cickafarkban található hatóanyagok, mint a flavonoidok, sesquiterpén-laktonok és tanninok, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki.
  2. Vérzéscsillapító: A cickafarkban található hatóanyagok, mint a flavonoidok, sesquiterpén-laktonok, tanninok és saponinok, vérzéscsillapító hatást fejtenek ki.
  3. Fájdalomcsillapító: A cickafarkban található hatóanyagok, mint a sesquiterpén-laktonok, fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.
  4. Antioxidáns: A cickafarkban található hatóanyagok, mint a flavonoidok, antioxidáns hatást fejtenek ki, amely segít megvédeni a sejteket a káros szabadgyököktől.
  5. Béltisztító: A cickafarkban található inulin, egy természetes cukor, amely segíti a bélműködést.
  6. Menstruációs problémák: A cickafarkban található hatóanyagok, mint a sesquiterpén-laktonok és a flavonoidok, segíthetnek csökkenteni a menstruációs fájdalmat.
  7. Általános javulás: A cickafarkot gyakran használják a nyugtató, általános javulást elérni.

Az élettani hatások mértéke és a használatának módja, illetve a hatóanyagok koncentrációja, nagymértékben függ a cickafark minőségétől és a felhasználás módjától.

Mindig tanácsos orvos tanácsát kérni, mielőtt bármilyen növényi készítményt használni kezdenénk, különösen ha valamilyen betegségben szenvedünk, vagy más gyógyszereket szedünk.

A cickafarkot nem javasolt terhesség alatt, szoptatás alatt, vagy vérzési rendellenességek esetén használni.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A Közönséges cickafark (Achillea millefolium) virágai és levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint például:

  1. Vitaminok: A cickafark virágai és levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak C-vitamint.
  2. Ásványi anyagok: A cickafarkban található ásványi anyagok között megtalálható a kálium, kalcium, magnézium és vas.
  3. Nyomelemek: A cickafarkban található nyomelemek között megtalálható a cink, réz, mangan és szelén.

Az említett vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek járulnak hozzá a szervezet egészségéhez és jó működéséhez. A cickafarkot azonban nem javasolt túlzott mennyiségben fogyasztani, mivel egyes hatóanyagai mérgezőek lehetnek.Gyógyászati felhasználása:

Belsőleg:
Női bajok:  A cickafark köztudottan elsősorban a nők problémáit orvosolja, kedvezően befolyásolja a női medence szerveit. Ajánlható menstruációs zavarok ellen fiatal lányoknak, akik még  rendszertelenül menstruálnak, vagy középkorú asszonyoknak a változás éveiben. Petefészek-gyulladás, mióma, hüvelygyulladás (fehérfolyás) kiegészítő kezelésében is hatásos: ilyenkor a tea mellett külsőleges kezelés is szüksége. Petefészek-gyulladásnál a tea fogyasztása mellett ülőfürdő szükséges (gyakran már az első cickafark-ülőfürdő jelentősen csökkenti  a fájdalmat, de a gyulladás csökkentéséhez tartós kezelésre van szükség), miománál is ülőfürdővel kombináljuk a teafogyasztást. Hüvelygyulladás esetén pedig a teával irrigálunk is.
Emésztőrendszeri zavaroknál is a cickafark gyulladásgátló, görcsoldó hatását használjuk ki.  görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, gyomorhurutnál Nem hashajtó, mégis segíti a kiürülést biztosítja a szabályos székelést. Szabályozza a belek motilitását, csökkenti a
puffadást, javítja az étvágyat.
Keringés: vénás keringési zavarok, visszértágulás ellen is hatásos lehet, vérnyomáscsökkentő teák alkotórészeként is hatásos. Mivel az érgörcsöt is csökkenti, jó hatású lehet migrénes rohamban (főként, ha azt időjárási front váltotta ki, ilyenkor a teát jó melegen kell kortyolgatni), de kipróbálható angina pectoris kiegészítő kezelésében is.
Húgyutak: Gyulladáscsökkentő hatását hólyaghurut elleni teakeverékben hasznosíthatjuk. Ajánlják gyerekek éjjeli ágybavizelésére, ill. idős emberek inkontinenciáját is enyhítheti.
Külsőleg:
Öblögetés: fogíny- és szájnyálkahártya gyulladásra. Hüvelyöblítés fehérfolyás esetén.
Lemosás, borogatás formájában: Tisztítja a tág pórusú, zsíros bőrt. Szemgyulladások kiegészítő kezelésére is alkalmas, valamint segíti a sebgyógyulást (lábszárfekély),. Szeszes kivonata fájdalomcsillapító és izomlazító tulajdonsággal rendelkezik.
Fürdőkúra: Ülőfürdő formájában aranyaras panaszokra, petefészek-gyulladás, mióma kiegészítő kezelésére.

Elkészítés
Tea: 2  teáskanál cickafarkfüvet 0,25 liter vízzel forrázzuk le, 10 perc után szűrjük le. Kúraszerűen napi 2 csészényi fogyasztható belőle 6 héten át.
Tinktúra: 3-4 maréknyi friss cickafarkvirágot, leöntünk 40%-os pálinkával, majd 2 hétig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Sötét üvegben tároljuk.
Ülőfürdő: Forrázzunk le 0,5 l forrásban lévő vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot, és hagyjuk állni 1-2 órán át, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Kamillával jól kombinálható, fokozzák egymás gyulladáscsökkentő hatását.

Ellenjavallat:
A fészkesvirágzatúakkal szembeni allergia nem ritka, (az arra érzékenyeknél a növény puszta érintése allergiás reakciót válthat ki), fogyasztása viszkető, gyulladásos bőrelváltozást eredményezhet. Az allergiások semmilyen formában ne alkalmazzák!

Vissza a gyógynövényekhez

Kezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről