Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Ezerjófű (Centaurium)

Az Ezerjófű (Centaurium) egy kis évelő növény, amely a Centaurium családjába tartozik. A növény magassága általában 20-40 cm, és apró, rózsaszínű, fehér vagy lila virágai vannak. A virágok általában június és szeptember között nyílnak. Az Ezerjófű elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában.

Igen, Magyarországon három faj honos az Ezerjófű családból: a kis ezerjófű (C. erythraea), a lápi ezerjófű(C. uliginosum vagy C. littorale ssp. uliginosum) és a csinos ezerjófű (C. pulchellum). Az Ezerjófű család tagjai közül a kis ezerjófű (C. erythraea) a legelterjedtebb és ezt használják elsősorban gyógynövényként Magyarországon, ezért nevezik egyszerűen Ezerjófűnek is.

A növény rendszertani besorolása: Kingdom: Plantae Phylum: Tracheophyta Class: Magnoliopsida Order: Gentianales Family: Gentianaceae Genus: Centaurium Species: Centaurium erythraeaÉlőhelye/hol honos

Az Ezerjófű (Centaurium) elterjedt Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Magyarországon is elterjedt, főleg a mezőgazdasági területeken, árpaföldeken, kertekben, utak mentén, lápokban, szántóföldeken, és ahol a talaj száraz és homokos. A kis ezerjófű (C. erythraea) a leggyakoribb és legelterjedtebb, amelyet Magyarországon gyógynövényként is felhasználnak.

Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Neve eredete

A Centaurium nevet kétféle elmélet szerint magyarázzák.

Az egyik elmélet szerint a nevet egy Khiron nevű kentaurtól kapta, aki felfedezte a növény gyógyító hatását. Khiron volt az irodalmi mitológiában az istenek orvosa, és állítólag ő volt az, aki felfedezte a növény gyógyhatásait, ezért nevezték el róla.

A másik elmélet szerint a nevet a „centum” (100) és az „aureum” (arany) szavak összevonásából származik, amely arra utal, hogy a növény 100 aranyat ér. Az elnevezés arra utal, hogy a növény nagyon becses és értékes volt a gyógyászatban.

Egy biztos, hogy mindkét elmélet a növénynek tulajdonít valami értékeset, amit a gyógyászatban használtak.Ültetése, szaporítása, gondozása

Az Ezerjófű (Centaurium) ültetése és gondozása nagyon egyszerű.

Ültetés:

 • Az Ezerjófűt április-május hónapban ültethetjük, vagy ősszel is elültethetjük.
 • A növénynek napos, vagy félárnyékos helyet kell választani.
 • A talajnak száraznak és homokosnak kell lennie.
 • A magvakat a földbe kell ültetni, és finoman meg kell őket dörzsölni a földdel.
 • A növényeket legalább 20 cm távolságban kell elültetni.

Szaporítás:

 • Az Ezerjófűt magról szaporíthatjuk.
 • A magokat április-május hónapban vetjük el, vagy ősszel is elültethetjük.
 • A magokat a földbe kell ültetni, és finoman meg kell őket dörzsölni a földdel.

Gondozás:

 • Az Ezerjófűnek száraz és homokos talajra van szüksége, ezért a talajt gyakran kell szárítani.
 • A növénynek napos vagy félárnyékos helyet kell választani.
 • A növénynek elég víz kell, hogy megfelelően fejlődhessen.
 • A növényt rendszeresen kell öntözni, különösen a meleg, száraz időszakban.
 • A növényt rendszeresen kell metszeni, hogy sűrűbb legyen és több virágot hozzon.
Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Ezerjófű (Centaurium) begyűjtése és tárolása

Az Ezerjófű (Centaurium) gyűjtése leginkább a virágzás idején történik, ami általában június és szeptember között van.

A virágokat és a hajtásokat kell leszedni, és száraz, sötét, hűvös helyen kell őket tárolni. A szárítás után a virágokat és a hajtásokat tiszta, száraz edényekben kell tárolni, hogy megőrizze az illóolajokat és a hatóanyagokat.

A száraz virágokat és hajtásokat lehet porrá zúzni, és őrlemény formájában tárolni, hogy később felhasználhassák. A tárolt Ezerjófűnek hűvös, száraz, és sötét helyen kell lennie, így az illóolajok és a hatóanyagok megőrződnek, és a gyógynövény hosszú ideig használható.Ezerjófű (Centaurium)  felhasználása

Az Ezerjófű (Centaurium) különféle gyógyászati célokra használják fel. A növény virágait és hajtásait használják fel, amelyekben a hatóanyagok találhatók. Az Ezerjófű virágjai és hajtásai a következő gyógyászati célokra használhatók:

 • Az Ezerjófű virágjai és hajtásai vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, izzasztó, és vértisztító hatásúak.
 • Az Ezerjófű virágjai és hajtásai erősítik az emésztést és a májat.
 • Az Ezerjófű virágjai és hajtásai segítenek a gyomor- és bélpanaszok kezelésében.
 • Az Ezerjófű virágjai és hajtásai javítják a vérkeringést és csökkentik a vérnyomást.
 • Az Ezerjófű virágjai és hajtásai javítják az általános egészségi állapotot, és javítják az immunrendszert.

Az Ezerjófű virágjai és hajtásai teakeverékek, kapszulák, krémek, és tinktúrák formájában is felhasználhatóak. A virágokat és hajtásokat elkészíthetjük tea formájában is, amit a nap folyamán többször fogyaszthatunk. A kapszulák és a tinktúrák pedig koncentráltabb formában tartalmazzák a hatóanyagokat.

Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Hatóanyagai

Az Ezerjófű (Centaurium) virágjai és hajtásai különféle hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a növény gyógyászati célokra való használatához szükségesek. A növény virágjai és hajtásai tartalmaznak:

 • Flavonoidokat, amelyek vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, izzasztó, és vértisztító hatásúak.
 • Cserzőanyagokat, amelyek segítenek a gyomor- és bélpanaszok kezelésében.
 • Szaponinokat, amelyek erősítik az emésztést és a májat.
 • Cukrokat, amelyek javítják a vérkeringést és csökkentik a vérnyomást.
 • Illóolajokat, amelyek javítják az általános egészségi állapotot, és javítják az immunrendszert.

Az Ezerjófű virágjai és hajtásai összetevői közül a flavonoidok és cserzőanyagok a legfontosabbak a gyógyászati célokra. Az Ezerjófű virágjai és hajtásai azonban csak a természetes gyógymódok részeként használhatóak, és ne használják a növényt, ha valamilyen betegségben szenvednek, kérjék ki a orvos véleményét előtte.Ezerjófű (Centaurium) betegségei, kártevői

Az Ezerjófű (Centaurium) általában kevés betegséget és kártevőt szenved. A növénynek száraz és homokos talajra van szüksége, és a növénynek napos vagy félárnyékos helyet kell választani, ezért a talajt gyakran kell szárítani. A növénynek elég víz kell, hogy megfelelően fejlődhessen, de túl sok víz károsíthatja a gyökereit. A növényeket rendszeresen kell metszeni, hogy sűrűbb legyen és több virágot hozzon.

Az Ezerjófű esetében a leggyakoribb betegségek a következők:

 • Botrytis cinerea : ez egy gombabetegség, amely a növény fejét és a virágokat támadja.
 • Oidium: ez egy kártevő, amely a leveleken és a virágokon jelenik meg.

A kártevőkkel és betegségekkel szemben védekezni lehet azzal, hogy a növényt rendszeresen ellenőrizzük és amint észleljük a problémát, azonnal cselekedjünk. A betegségek és kártevők elleni védekezés lehet kémiai vagy természetes módszerrel is.

A természetes módszerek között tartalmazhatnak például olyan módszereket, mint a növények beporzása, a rovarok és gombák elleni védekezés természetes anyagokkal, mint például a kapor, a fokhagyma, a cseresznyelevél, vagy a kamilla, és a növények rendszeres öntözése és talajának szellőztetése.

A kémiai védekezés esetén pedig olyan vegyszereket használhatunk, amiket kifejezetten a kártevők ellen fejlesztettek ki. Mindig akkor használjuk őket, ha már a természetes módszerekkel nem tudtunk megbirkózni a problémával.

Az Ezerjófűnek általában kevés betegsége és kártevője van, ha megfelelően gondozod és szárítod a talajt, akkor valószínűleg nem fog találkozni ilyen problémákkal.

Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Ezerjófű (Centaurium) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaEzerjófű (Centaurium) élettani hatása a szervezetre

Az Ezerjófű (Centaurium) virágjai és hajtásai különféle élettani hatásokat gyakorolnak a szervezetre. A növény hatóanyagai a következők:

 • Vizelethajtó hatás: az Ezerjófű virágjai és hajtásai vizelethajtó hatást gyakorolnak a szervezetre, ami segít a felesleges folyadék és salakanyagok kiürítésében.
 • Vérnyomáscsökkentő hatás: az Ezerjófű virágjai és hajtásai vérnyomáscsökkentő hatást gyakorolnak a szervezetre, ami segít a vérnyomás szabályozásában.
 • Izzasztó hatás: az Ezerjófű virágjai és hajtásai izzasztó hatást gyakorolnak a szervezetre, ami segít a testhőmérséklet szabályozásában.
 • Vértisztító hatás: az Ezerjófű virágjai és hajtásai vértisztító hatást gyakorolnak a szervezetre, ami segít a vér tisztításában és a méreganyagok eltávolításában.
 • Emésztést és májat erősítő hatás: az Ezerjófű virágjai és hajtásai erősítik az emésztést és a májat, ami segít a táplálék feldolgozásában és a méreganyagok eltávolításában.
 • Gyomor és bélpanaszok kezelésében: az Ezerjófű virágjai és hajtásai segítenek a gyomor és bélpanaszok kezelésében, mint például a gyomorégés, a puffadás, és a hasmenés.
 • Vérkeringést javító hatás: az Ezerjófű virágjai és hajtásai javítják a vérkeringést, ami segít a szervezetben lévő oxigén és tápanyagok szállításában.
 • Immunrendszer erősítő hatás: az Ezerjófű virágjai és hajtásai erősítik az immunrendszert, ami segít a szervezetnek a betegségek ellen való védekezésében.

Az Ezerjófűnek a szervezetre gyakorolt élettani hatásai közül a vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, izzasztó, vértisztító, emésztést és májat erősítő, gyomor és bélpanaszok kezelésében, vérkeringést javító, és immunrendszer erősítő hatások a legfontosabbak. Az Ezerjófű azonban csak a természetes gyógymódok részeként használhatóak, és ne használják a növényt, ha valamilyen betegségben szenvednek, kérjék ki a orvos véleményét előtte.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Az Ezerjófű (Centaurium) virágjai és hajtásai különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. A növény virágjai és hajtásai tartalmaznak:

 • C-vitamint: amely fontos a sejtek élettartamának fenntartásában és a szervezetnek a fertőzésekkel szemben való védekezésében.
 • K-vitamin: amely fontos a vérkoagulációban és a csontok egészségében.
 • B-vitaminok: amelyek fontosak az idegrendszer és az anyagcsere működésében.
 • Ásványi anyagok: mint például kálium, magnézium, kalcium, és vas, amelyek fontosak a szervezet működésében és a csontok egészségében.

Az Ezerjófű virágjai és hajtásai vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, de a növényben található mennyiségük nem elég ahhoz, hogy fedezze az emberi szervezet naponta szükséges mennyiségét.Gyógyászati felhasználása

étvágytalanság, puffadás, emésztési zavarok, epe- és májbántalmak esetén. Vértisztításra is alkalmas.

Elkészítés:
Tea: 1 teáskanálnyi ezerjófüvet 2,5 dl hideg vízzel leöntünk,  állni hagyjuk 8-10 órán át. Ezután felmelegítjük fel, de nem forraljuk. Mézzel édesíthető. Étvágyjavítóként étkezés előtt fél órával, emésztési panaszokra étkezés után.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Hatása más keserűanyagot tartalmazó étvágyjavítóval vagy emésztést serkentő droggal kiegészíthető.

Ellenjavallat: Gyomor és nyombélfekély esetén nem ajánlott.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről