Búzavirág (Cyanus segetum) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Búzavirág (Cyanus segetum)

Búzavirág (Cyanus segetum)

A Búzavirág (Cyanus segetum) egy évelő növény, amely a Compositae családba tartozik. Magassága általában 20-50 cm között van. A virágai sárga színűek, körülbelül 2-3 cm átmérőjűek, és a virágzás ideje április és június között van. A Búzavirág gyakran megtalálható mezőkön, út menti domboldalakon és árkokban. Rendkívül gyakori és széles körben elterjedt Európában és Ázsiában.

A Búzavirág (Cyanus segetum) rendszertani besorolása a következő:

Kingdom: Plantae (növények) Division: Magnoliophyta (virágos növények) Class: Magnoliopsida (tisztavirágzatúak) Order: Asterales (csillagvirágúak) Family: Asteraceae (csillagvirágúak) Genus: Centaurea (centaurea) Species: Cyanus segetum (búzavirág)

A Centaurea genuszba tartozik, amely számos más virágfajt is tartalmaz, mint például a kék centaurea, a fehér centaurea és a piros centaurea.Élőhelye/hol honos

A Búzavirág (Cyanus segetum) Európában és Ázsiában honos. Elterjedt a félteke mentén, és széles körben megtalálható mezőkön, út menti domboldalakon, árkokban, réteken és szántóföldeken. Az élőhelye a szárazabb, homokos vagy agyagos talajjal rendelkező területek, de alkalmazkodik más talajtípusokhoz is. Az általános éghajlati körülményeknek megfelelően, a Búzavirág jól tud élni a szubtrópusi, trópusi és szubmediterrán éghajlatban is.

Búzavirág (Cyanus segetum)
Búzavirág (Cyanus segetum)Népies neve

Magyarországon a Búzavirág (Cyanus segetum) gyakori neve a dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, kékvirág, sukolat, vadpézsma, vetési csüküllő, imolya, kék konkoly, zsukollat.

Más országokban is hasonló nevekkel illetik, mint például:

 • Angolul: Cornflower
 • Franciaul: Bleuet
 • Németül: Acker-Kornblume
 • Olaszul: Fiordaliso
 • Hollandul: Korenbloem
 • Spanyolul: Centaurea
 • Lengyelül: Chabrowiec

A Búzavirág a népi gyógyászatban is használatos, és számos országban termesztik virágüzemekben is.

Búzavirág (Cyanus segetum)
Búzavirág (Cyanus segetum)Gyűjtése, felhasználása

A Búzavirág (Cyanus segetum) virágzása április és június között történik. A gyűjtés ideje a virágzás kezdetétől a virágzás közepéig tart. A virágzó hajtásokat szárítják, majd a virágokat eltávolítják, hogy csak a szár maradjon. A szárított virágokat és szárakat tárolják, és használják teák, infúziók, készítmények, kozmetikai termékek és festékek elkészítésére.

A Búzavirág gyógynövényként is ismert, és számos egészségügyi előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A virágokat használják a vizelet- és bélrendszeri problémák kezelésére, valamint a bőrbetegségek kezelésére. A Búzavirág gyógyhatásai közé tartozik a vérnyomás csökkentése, a vérkeringés javítása és a gyulladás csökkentése is. Forrázatát külsőleg szemgyulladás borogatására, toroköblögetésre használják. Teáját magában nem fogyasztják, adalékként a drogját étvágyjavító, görcsoldó, erősítő teakeverékekhez adják.

A Búzavirág a textiliparban is használatos, mint színezőanyag. A virágokat használják az általános színezéshez, és különösen a kék és a szürke színek eléréséhez. A Búzavirág festékanyagot a régi időkben használták, de manapság már ritkábban használják.

Búzavirág (Cyanus segetum)
Búzavirág (Cyanus segetum)Hatóanyaga

A Búzavirág (Cyanus segetum) virága tartalmaz tanninokat, flavonoidokat, szaponinokat, glikozidokat, kumarint és cianogének is. A virágban található kumarint antikoaguláns hatású, ami segít megelőzni a vérrögképződést és a trombózist. A flavonoidok és tanninok gyulladáscsökkentő hatásúak, ami segít csökkenteni a gyulladásos reakciókat a szervezetben. A szaponinok pedig diuretikus hatásúak, ami segít növelni a vizelet mennyiségét és segíteni a szervezet méregtelenítését.

A Búzavirág a benne található cianogén glikozid miatt is veszélyes lehet, ha nem megfelelően használják. A cianogén glikozid a búzavirágban található, és ha a növényt melegítik, feldolgozzák vagy őrölik, a cianogén glikozid hidrogén-cianidot szabadít fel, ami mérgező lehet. Mivel a búzavirágot gyakran használják teák, infúziók és készítmények elkészítésére, fontos, hogy azt megfelelően dolgozzák fel és használják, hogy elkerüljék a cianid mérgezést.

Búzavirág (Cyanus segetum)
Búzavirág (Cyanus segetum)Ültetése, szaporítása, gondozása

A Búzavirág (Cyanus segetum) ültetése és szaporítása a következő:

Ültetés:

 • A Búzavirágot áprilisban vagy májusban lehet ültetni, amikor a föld már melegedni kezd és a fagytól való veszély elmúlt.
 • A Búzavirágot napos, száraz, jó vízelvezetésű területekre ültessük.
 • A földet homokos vagy agyagos talajra cseréljük, hogy jó vízelvezetést biztosítsunk.
 • A Búzavirágot 15-20 cm távolságra ültessük egymástól.

Szaporítás:

 • A Búzavirág magokat májusban vagy júniusban lehet vetni.
 • A magokat finom homokba vagy vermikulitba vethetjük, hogy jó vízelvezetést biztosítsunk.
 • A magokat fél centiméter mélyen vetjük, és finom homokkal vagy vermikulittal borítsuk.
 • A magokat fóliával vagy üveggel fedjük, amíg ki nem kelnek.

Gondozás:

 • A Búzavirágot rendszeresen öntözzük, hogy a talaj nedves legyen.
 • A Búzavirágot rendszeresen trágyázzuk, hogy jó tápanyagokat biztosítsunk.
 • A Búzavirágot rendszeresen permetezzük, hogy megóvjuk a kártevőktől és a betegségektől.
 • A Búzavirágot rendszeresen nyírjuk, hogy új hajtásokat hozzon.

A Búzavirág általában jól tud élni a szárazabb, homokos vagy agyagos talajjal rendelkező területeken, de alkalmazkodik más talajtípusokhoz is. A Búzavirág jól tud élni a szubtrópusi, trópusi és szubmediterrán éghajlatban is.

Búzavirág (Cyanus segetum)
Búzavirág (Cyanus segetum)Búzavirág (Cyanus segetum) begyűjtése és tárolása

A Búzavirág (Cyanus segetum) begyűjtése és tárolása a következő:

Begyűjtés:

 • A Búzavirágot a virágzás kezdetétől a virágzás közepéig gyűjtsük be.
 • A virágzó hajtásokat óvatosan vágjuk le, hogy ne sérüljenek.
 • A virágokat óvatosan válasszuk el a hajtásokról, és a szárakat tegyük szárítódeszkára.

Tárolás:

 • A Búzavirágot száraz, jól szellőző helyen szárítsuk.
 • A szárított virágokat és szárakat tiszta, száraz dobozokban, zacskókban vagy üvegekben tároljuk.
 • A Búzavirágot sötét, hűvös helyen tároljuk, hogy elkerüljük a napfény hatását és a hőmérséklet változását.
 • A Búzavirágot lehetőleg minél rövidebb ideig tároljuk, mert az idővel elveszíti hatóanyagait.

A Búzavirág tárolása során fontos, hogy megfelelően szárítsuk és tároljuk, hogy megőrizzük a hatóanyagokat és az aroma minél sokáig. A Búzavirág tárolása során ügyelni kell a szárításra, a tárolásra, a hőmérsékletre, a páratartalomra és a napfényre is, hogy az minél hosszabb ideig tartsa meg a hatóanyagait és az aroma.

Búzavirág (Cyanus segetum)
Búzavirág (Cyanus segetum)Búzavirág (Cyanus segetum) betegségei, kártevői

A Búzavirág (Cyanus segetum) néhány leggyakoribb betegsége és kártevője a következő:

 • Peronoszpóra: A peronoszpóra egy gombabetegség, amely fehér foltokat és sárga foltokat okoz a leveleken és a virágokon. A betegség első jele a leveleken megjelenő fehér foltok, amelyek később sárga foltokká alakulnak. A betegség a nedves időjárás kedvez, ezért ajánlott a növényeket rendszeresen permetezni, hogy megóvjuk a kártevőktől.
 • Szürkepenész: A szürkepenész egy gombabetegség, amely szürke penészszerű burjánzást okoz a növényen. A betegség első jele a növényen megjelenő szürke penész, amely később a növény elhalásához vezethet. A betegség a nedves időjárás kedvez, ezért ajánlott a növényeket rendszeresen permetezni, hogy megóvjuk a kártevőktől.
 • Levéltetű: A levéltetű egy kis rovar, amely a leveleken és a virágokon táplálkozik. A kártevő első jele a leveleken megjelenő foltok, amelyek később elhalnak. A levéltetűk gyakran a permetezéssel és a rovarirtó szerekkel kezelhetők.
 • Legyek: A legyek károsítják a növényeket, mert a növényi részeket rágcsálják, és a növényeket megfosztják a tápanyagoktól. A legyek első jele a növényen megjelenő rágásnyomok és a levelek elszíneződése. A legyek gyakran a permetezéssel és a rovarirtó szerekkel kezelhetők.
 • Kártevők és betegségek ellen fontos, hogy időben észrevegyük őket és kezeljük, hogy megóvjuk a növényeket a károsodástól. A növényeket rendszeresen ellenőrizzük, hogy észrevegyük a betegségeket és kártevőket időben és megfelelően kezeljük őket.
 • A megfelelő talajgondozás, öntözés, trágyázás és napfény javítja a növények egészségét, és csökkenti a betegségek és kártevők kialakulásának esélyét.
 • A túltáplálás és túlnedves talaj is vezethet a betegségek és kártevők kialakulásához, mivel a növekedés felgyorsul és a növények túlzottan gyengék lesznek, hogy megvédjék magukat a kártevőktől és a betegségektől.
 • A növényeket rendszeresen ellenőrizzük és távolítsuk el a beteg vagy sérült részeket, hogy elkerüljük, hogy a kártevők és betegségek továbbterjedjenek a növényen.
 • Az elhalt növényi maradványokat a kertből eltávolítjuk, hogy elkerüljük, hogy a kártevők és betegségek továbbterjedjenek a kertben.Búzavirág élettani hatása a szervezetre

A Búzavirág (Cyanus segetum) élettani hatása a szervezetre a következő:

 • Véralvadásgátló: A Búzavirágban található kumarint antikoaguláns hatású, ami segít megelőzni a vérrögképződést és a trombózist.
 • Gyulladáscsökkentő: A Búzavirágban található flavonoidok és tanninok gyulladáscsökkentő hatásúak, ami segít csökkenteni a gyulladásos reakciókat a szervezetben.
 • Diabetikus: A Búzavirágban található szaponinok diuretikus hatásúak, ami segít növelni a vizelet mennyiségét és segíteni a szervezet méregtelenítését.
 • A Búzavirág élénkíti az emésztést, segít megszüntetni a puffadást, javítja a bélműködést és csökkenti a hasmenést.
 • A Búzavirág segít megszüntetni a fejfájást, csökkenti a lázat és javítja az általános közérzetet.

-A Búzavirág a bőrre is jótékony hatású, segít megszüntetni a pattanásokat, megszüntetni a bőrpírot és javítja a bőr állapotát.Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

A Búzavirág (Cyanus segetum) tartalmaz néhány fontos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, mint például:

 • Vitaminok: A Búzavirágban található C-vitamin, ami segít erősíteni az immunrendszert és védeni a szervezetet a káros hatások ellen.
 • Ásványi anyagok: A Búzavirágban található kalcium, ami fontos a csontok és fogak egészségéhez, és magnézium, ami fontos az izmok és az idegrendszer működéséhez.
 • Nyomelemek: A Búzavirágban található kén, ami segít a növények növekedésében és fejlődésében.

Ezenkívül a Búzavirágban található még flavonoidok, szaponinok, kumarint, tanninok, amelyeknek számos jótékony hatásuk van a szervezetre, mint például: gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló, diabetikus, és segít a szervezet méregtelenítésében.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről