Barátcserje (Vitex agnus-castus L.)

Barátcserje (Vitex agnus-castus L.)

A barátcserje tényleg a nők legjobb barátja

Bár szeretnénk magunkat abba a hitbe ringatni, hogy a barátcserje arról kapta a nevét, hogy igen hasznos a számunkra, ez nem így van. Sőt, annak idején a nők számára szinte elérhetetlen volt ez a gyógyító növény, mivel a szerzetesen egy speciális céllal használták a kivonatát!A Földközi-tenger térségéből származik a barátcserje, vagy népies nevén szűzbariska, amit akkoriban – amellett, hogy őshonos faj arrafelé – főleg a kolostorokban nevelgettek, a nevét is innen kapta ez a gyógynövény.

A nagy görög gyógyító, Hippokratész már az ókorban is számos betegség ellenszereként tartotta nyilván ezt a 4-6 méter magasra is megnövő cserjét.  Érett terméséből vonták ki a hatóanyagokat, amelyek között megtalálhatók flavonoidok, iridoig glükozidok és terpenoidok egyaránt.

Főként a női bajok gyógyítójaként tartották számon, teljes joggal! Ugyan a barátcserje drogja nem tartalmaz hormonokat, a benne található vegyületek mégis az agy azon részeihez kapcsolódnak. Felelősek a progeszteron és a prolaktin termelődéséért, ezáltal pozitívan befolyásolja a menstruációs fájdalom és a változékony kedélyállapot – ami a PMS egyik legfőbb ismertetőjele – kialakulását.

Emellett enyhíti a vizesedést, a fejfájást, az idegességet és a mellek feszülését is, amelyek szintén a premenstruációs időszak jellemzői lehetnek. Régebben a tejelválasztás elősegítésére is használták. Manapság azonban nem ajánlják szoptatás idejére, épp hormonbefolyásoló hatása miatt.Mikor nem ajánlott a barátcserje használata

Mivel ez a gyógyító növény nagyon komolyan befolyásolja a női hormonok termelődését, fogamzásgátló tabletta/injekció használata vagy menopauza miatti hormonpótlás esetén a használata nem ajánlott. Sőt, erős hatása miatt akkor is ki kell kérni a kezelőorvos véleményét, ha ezek közül egyik sem áll fenn.

Serkentőnek tartották, de csak a nőknél vált be

Mivel a barátcserje termése külsőre hasonlít a borsra és kicsit csípős az íze, régen fűszerként is használták. Mivel a női egészségre jó hatással volt, úgy gondolták, hogy a szexuális hajlandóságot is növeli, mindkét nem esetében. Azóta azonban beigazolódott, hogy férfiak esetében teljesen máshogy működik a gyógynövény hatóanyaga.De akkor mire használták a szerzetesek a barátcserjét?

Az igazság az, hogy pont azért használták, mint a nők, csak más végkifejlettel. A barátcserje kivonatának hatására, a férfiak szervezetében ugyanis e növényben található vegyületek negatívan hatnak a nemi vágyra, magyarán potencia csökkentő hatásúak. Ezáltal könnyebben tartották meg szüzességi fogadalmukat az önkéntes cölibátust választó szerzetesek. (Egyes leírások szerint az ókori Görögország asszonyai is ehhez a cselhez folyamodtak a férjük esetében, ha szerették volna elkerülni a család nem kívánt további gyarapodását… – a szerk.)

Barátcserje (Vitex agnus-castus L.)
Barátcserje (Vitex agnus-castus L.)

A szúnyogok nem szeretik!

Manapság egyre több kertben található meg a barátcserje dísznövényként, a szúnyogok legnagyobb bánatára. Az apró vérszívók számára ugyanis igazi mumus ennek a gyógynövénynek az illatanyaga!További érdekességek a gyógynövényekről