Agárkosbor (Anacamptis morio)

Agárkosbor (Anacamptis morio)

Agarkosbor (Anacamptis morio)
Agarkosbor (Anacamptis morio)

Népies neve

agár-kosbor, leánygumó, agár sisakoskosbor, agármony.

Latin/tudományos neve

(Orchis morio), (Anacamptis morio)

Élőhelye/hol honos

Európa, Közép-Kelet, Észak-Afrika

Termőhelye

Réteken, nedves homoki gyepekben, sztyeppekben él. Az Alföldön ritkán, szikes pusztákon is előfordul.

Gyűjtése

Április-május-júniusban virágzik.

Hatóanyaga

Ásványi anyagok, nyálka, keményítő, cukor, fehérje, zsír

Agárkosbor leírása

Az orchideafélék családjába tartozó, maximum 30-40 cm magas, évelő növény. Tipikus ismertetőjegyei: nem foltozott levelek és rózsaszínű vagy bíborvörös virágok. Legelőkön, réten terem. Kosborfélék (Orchidaceae).

Gumója ép, gömbölyded alakú.

Szára kevéslevelű; levelei keskenyszálasok, 6—8 virága laza fürtben áll. Murvái biborszinűek, egyerűek, épen olyan hosszúak, mint a magház. A lepel külső három levele sisakformára összeboruló, tompa, biborszinű és zölden erezett. Pilis-ajaka széles, biborszinű; középső karéjának közepe halványabb, sötét foltokkal. A sarkantyú olyan hosszú, mint a magház.

Agárkosbor (Anacamptis morio)
Agárkosbor (Anacamptis morio) virágja

Gyógyhatása

A gyógynövényben lévő nyálka miatt nemcsak emésztési panaszokra, hanem gyomorégésre is lehet használni a gyógynövényt. De enyhíti a torokgyulladást, és a köhögési ingert is csillapítja.

Agarkosbor felhasználása

Az agárkosbor föld alatti gyökérgumóit a múltban felhasználták terápiás célokra, nyálkahártyavédő és ingercsökkentő anyagként. Hatóanyagai ásványi anyagok, nyálka. Ma a kosborból készült gyógyszerek semmilyen szerepet nem játszanak, mert szinte mindenhol természetvédelmi oltalom alatt állnak

Elkészítés módja

A gyógynövény gyökerét apróra vagdalták vagy porrá zúzták, majd vízben, tejben vagy valamilyen levesfélében főzték meg. Az ily módon megfőzött gyógynövényt azoknál a betegeknél is alkalmazták, akik légzési problémával küzdöttek vagy emésztési zavaroktól szenvedtek, de sorvadásnál és nem megfelelően táplálkozó gyermekeknél is bevetették étvágyjavításra és a hiányos táplálkozás miatti gyengeség megelőzésére.

Agárkosbor ellenjavaslat/Jó tudni

Hasonló hatású a többi kosborféleség is, így a bangó (Ophrys), a bibircsvirág (Cymnadenia conopea), a vitézvirág (Anacamptis pyramidalis) és a sarkvirág (Platanthera bifolia).

A kosborfajok manapság szinte mindenhol természetvédelmi oltalom alatt állnak.

Agárkosbor (Anacamptis morio)
Agárkosbor (Anacamptis morio) védelem alatt áll a növény.

Jogszabályi védettsége

Az agárkosbor (Anacamptis morio (syn.: Orchis morio)) a magyar jogszabályok (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) szerint védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft, ezért Magyarországon sem gyűjthető!

Vissza a gyógynövényekhez