Diófa (Juglans regia)
A Diófa (Juglans regia) egy fásszárú, lombhullató növény, melynek termése a dió. Magasra megnőhet, akár 30-40 métert is elérhet. Levelei hosszúkás alakúak, és a fán egyenletesen eloszlanak. A virágai fehérek, és ritkán találhatók meg a fán.
A termése, a dió pedig zöld héjú és keskenyedő alakú, termése csonthéjashoz hasonló, 4–5 cm hosszú, gömbölyű, világosbarna, zárt kupacsú makk, amit diótermésnek is neveznek. Külső burka zöld vagy sárgás színű, kopasz, íze fanyar, a csonthéjról érés után könnyen leválik, szabálytalanul felhasadozik. A csonthéjban ráncos, húsos, kétfelé váló, dús olajtartalmú magot találunk, ezt szokás fogyasztani.
A Juglans regia a Juglandaceae családba tartozik.
Élőhelye/hol honos
A Diófa (Juglans regia) Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Szereti a napos, meleg helyeket, de jól tűri a félárnyékot is. Jól növekszik a talajban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajokon. A Diófa természetes élőhelyei lehetnek erdők, mezők, domboldalak és árokpartok is.
Ültetése, szaporítása, gondozása
A Diófa (Juglans regia) ültetése legjobb a tavaszi időszakban, amikor a fák még pihennek és a talaj is melegedni kezd. A fát a megfelelő mélységbe kell ültetni, úgy, hogy a gyökérzet fedett legyen a talajjal. A fát rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj ne száradjon ki.
A Diófa szaporítása lehet magról és csemetékből is. A magokat a termés után tisztítani kell és ősszel ültetni kell őket. A csemetéknek pedig egy évig kell nőniük, mielőtt ültetni lehetne őket.
A Diófa gondozása során fontos a rendszeres metszés, hogy a fa könnyebben fejlődjön és termést hozzon. A fát évente tápanyagban gazdag talajba kell átültetni, hogy jól fejlődjön. A Diófa nagyon érzékeny a szárazságra, ezért rendszeresen öntözni kell, különösen a nyári hónapokban.
Diófa (Juglans regia) termésének begyűjtése és tárolása
A Diófa (Juglans regia) termése, a dió, általában augusztusban érik, de a termésérés időpontja fajtól és éghajlattól függ. A termés érett, ha a zöld héj kicsit sárgulni kezd, és a dió könnyen kicsavarható a héjából.
A diót óvatosan kell begyűjteni, hogy ne sérüljön. A diót általában a héjával együtt szárítják, majd a héjat később eltávolítják. A diót száraz, hűvös helyen kell tárolni, hogy ne romoljon meg. A tárolás ideje általában 3-6 hónap, amíg a dió készen áll a felhasználásra.
Felhasználása
A Diófa (Juglans regia) termése, a dió, sokféleképpen felhasználható. A dió héja és magja is hasznosítható.
- A diót élelmiszerként használják, magas zsírtartalmú, és gazdag tápanyagokban, például omega-3 zsírsavakban, fehérjékben, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A diót nyersen, pirítva, darálva vagy őrölve is fogyaszthatják, és hozzáadhatók müzlikhez, kenyerekhez, süteményekhez, stb.
- A dióhéjat is felhasználják, többnyire gyógynövényként, mert gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és baktericid tulajdonságai vannak. A dióhéjat főzetként, tea formájában, vagy kapszulákban is fogyaszthatják.
- A diófa fa is hasznosítható, a fa anyaga jó minőségű, erős és tartós, ezért építőipari célokra, bútorok, ajtók, ablakok, parketta, stb készülhet belőle.
- A diófa nyers héját is felhasználják a festékgyártásban, mivel színe szép barna és jó minőségű festékanyagot ad.
Hatóanyagai
A Diófa (Juglans regia) termése, a dió, és a fa is gazdag tápanyagokban és hatóanyagokban.
A dió tartalmazza:
- Omega-3 zsírsavak: amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez.
- Fehérjék: amelyek segítenek a izomépítésben és az izmok regenerálódásában.
- Rostok: amelyek segítenek a bélrendszer egészségének fenntartásában.
- Vitaminok: például a B-vitaminok, amelyek fontosak az idegrendszer egészségéhez és a sejtek anyagcseréjéhez.
- Ásványi anyagok: például magnézium, kálcium, foszfor és vas, amelyek fontosak a csontok egészségéhez és az izmok működéséhez.
A dióhéj tartalmazza:
- Tanninokat: amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak.
- Juglone nevű anyagot: amely baktericid tulajdonságokkal rendelkezik.
A diófa fa tartalmazza:
- Tanninokat: amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak.
- Juglone nevű anyagot: amely baktericid tulajdonságokkal rendelkezik.
Az említett hatóanyagok jelentősége és mértéke a dió/dióhéj/diófa fajtától, az érési fázistól és a tárolástól is függ. Az orvosi használatra szánt termékeknek megfelelő minőségűnek és mennyiségűnek kell lenniük, ezért azokat orvos vagy gyógyszerész felügyelete mellett alkalmazzák.
Diófa (Juglans regia) betegségei, kártevői
A Diófa (Juglans regia) néhány betegségre és kártevőre hajlamos lehet, ezek közül néhányat az alábbiakban felsorolok:
- Diófa tünetek: A diófa tünetei a diószövet elhalását jelzik, amelyet a Phytophthora cambivora nevű gomba okoz. A tünetek közé tartozik a diószövet szürkés elszíneződése, a diószövet elhalása, és a diószövetben lévő fekete pöttyök megjelenése.
- Diófa rozsda: A Diófa rozsdáját a Gymnosporangium sabinae nevű gomba okozza. A tünetek közé tartozik a levelek sárgulása, a levelek lehullása és a gomba fehér, hálószerű burka megjelenése.
- Diófa levéltetű: A Diófa levéltetű a Caliroa cerasi nevű rovar, amely a diófa leveleit eszi. A tünetek közé tartozik a levelek karcolásai, a levelek sárgulása és a levelek lehullása.
- Diófa levéltetvek: A Diófa levéltetvek a Caliroa cerasi nevű rovar, amely a diófa leveleit eszi. A tünetek közé tartozik a levelek karcolásai, a levelek sárgulása és a levelek lehullása.
- Diófa fonálférgek: A Diófa fonálférgek a diófa gyökérzetét eszik. A tünetek közé tartozik a fák gyengülése, a fák kiszáradása és a fák halála.
Ezek a betegségek és kártevők megelőzhetők és kezelhetők a megfelelő öntözéssel, talajműveléssel, tápanyagokkal és a megfelelő időben végzett metszéssel. Ha valamelyik betegségre vagy kártevőre gyanakszol, fordulj szakértőhöz a diagnózis és a kezelés érdekében.
Diófa (Juglans regia) élettani hatása a szervezetre
A Diófa (Juglans regia) termése, a dió, és a fa is jótékony hatásokat gyakorolhat a szervezetre.
- A diómagot tartalmazó omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, mivel segítenek csökkenteni a triglicerid- és vérnyomás szintet, valamint a vérrögképződést.
- A diómagot tartalmazó fehérjék segíthetnek a izomépítésben és az izmok regenerálódásában.
- A diómagot tartalmazó rostok segíthetnek a bélrendszer egészségének fenntartásában, mivel segítenek csökkenteni a koleszterin szintet és javítják a bélmozgást.
- A diómagot tartalmazó vitaminok, például a B-vitaminok, fontosak az idegrendszer egészségéhez és a sejtek anyagcseréjéhez.
- A diómagot tartalmazó ásványi anyagok, például magnézium, kálcium, foszfor és vas, fontosak a csontok egészségéhez és az izmok működéséhez.
- A dióhéjat tartalmazó tanninok gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek.
- A dióhéjat tartalmazó juglone baktericid tulajdonságokkal rendelkezik.
- A diófa fa tartalmazó tanninok gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek.
Az említett hatóanyagok jelentősége és mértéke a dió/dióhéj/diófa fajtától, az érési fázistól és a tárolástól is függ. Az orvosi használatra szánt termékeknek megfelelő minőségűnek és mennyiségűnek kell lenniük, ezért azokat orvos vagy gyógyszerész felügyelete mellett alkalmazzák.
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
A Diófa (Juglans regia) termése, a dió, és a fa is jótékony hatásokat gyakorolhat a szervezetre.
- A diómagot tartalmazó omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, mivel segítenek csökkenteni a triglicerid- és vérnyomás szintet, valamint a vérrögképződést.
- A diómagot tartalmazó fehérjék segíthetnek a izomépítésben és az izmok regenerálódásában.
- A diómagot tartalmazó rostok segíthetnek a bélrendszer egészségének fenntartásában, mivel segítenek csökkenteni a koleszterin szintet és javítják a bélmozgást.
- A diómagot tartalmazó vitaminok, például a B-vitaminok, fontosak az idegrendszer egészségéhez és a sejtek anyagcseréjéhez.
- A diómagot tartalmazó ásványi anyagok, például magnézium, kálcium, foszfor és vas, fontosak a csontok egészségéhez és az izmok működéséhez.
- A dióhéjat tartalmazó tanninok gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek.
- A dióhéjat tartalmazó juglone baktericid tulajdonságokkal rendelkezik.
- A diófa fa tartalmazó tanninok gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek.
Az említett hatóanyagok jelentősége és mértéke a dió/dióhéj/diófa fajtától, az érési fázistól és a tárolástól is függ. Az orvosi használatra szánt termékeknek megfelelő minőségűnek és mennyiségűnek kell lenniük, ezért azokat orvos vagy gyógyszerész felügyelete mellett alkalmazzák.
Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
A Diófa (Juglans regia) termése, a dió, és a fa is tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.
A diómagot tartalmazza:
- B1-vitamin (tiamin)
- B2-vitamin (riboflavin)
- B3-vitamin (niacin)
- B6-vitamin (piridoxin)
- B9-vitamin (folsav)
- E-vitamin
- K-vitamin
- Magnézium
- Kálcium
- Foszfor
- Vas
- Cink
- Réz
- Jód
A dióhéjat tartalmazza:
- Kálcium
- Magnézium
- Foszfor
- Vas
A diófa fa tartalmazza:
- Kálcium
- Magnézium
- Foszfor
- Vas
Az említett vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek mennyisége a dió/dióhéj/diófa fajtától, az érési fázistól.
Gyógyászati felhasználása
Belsőleg:
Belsőleg csak ritkán használjuk. A diófalevél-tea cserzőanyagokban nagyon gazdag, ezért gyomor- és a bélhurut, illetve a hasmenés ellen alkalmazható. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják. A június közepén szedett zöld dióból készíthető dióesszencia jó máj- és vértisztító.
Külsőleg:
Külsőleg erős összehúzó és fertőtlenítő hatása miatt, alkalmas pattanásos, aknés bőr, és más makacs bőrbetegségek (kelések, fekélyek, ekcéma) kezelésére. Használhatjuk lemosószerként, vagy borogatásnak. A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják.
A fürdők gennyes kiütések, lábizzadás esetén segít, hüvelygyulladás (fehérfolyás) esetén is megkísérelhető.
Elkészítés
Tea: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Borogatáshoz, lemosáshoz is ezt használjuk.
Adalék fürdővízhez: 100 gramm összeaprított levelet fél liter vízben felfőzünk, leszűrjük, és a fürdővízhez keverjük.
Dióeszencia: körülbelül húsz db., négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük, és palackokba töltjük. Egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.
Vissza a gyógynövényekhez
Kezdőknek kertészkedési ötletek
Még több érdekesség a gyógynövényekről