Álginzeng (Panax Notoginseng)

Álginzeng, (Panax Notoginseng)
Álginzeng, (Panax Notoginseng)

Népies neve

Álginszeng, vad ginzeng

Latin/tudományos neve

Panax notoginseng, Radix notoginseng

Élőhelye/hol honos

Kína, Japán

Hatóanyaga

Szaponin, favonozidák, poliszacharidok, aminosavak, notoginzenozidák, ginsenozidák, béta-szitoszterol, daucoszterol, quercetin

Álginzeng leírása

A gyógynövény évelő sötétzöld levelei leágazóak, bogyói pirosak. Ezek a jellemzők mind a termesztett, mind a vadon termő és gyűjtött növényre igazak.

A kínaiak a legértékesebbnek a vadon termő változatot tartják. A kínai úgy emlegetik, mint a “3-7-es gyökeret”, mivel a növénynek 3 ága van, és mindegyik ágán 7 levél helyezkedik el.

E mellett a gyökeret az ültetés utáni háromtól hét évig gyűjtik. Nem igazi ginzeng, de hatásos növény. A HKO szerint íze édes és enyhén keserű, minősége meleg és főként a Máj és Gyomor meridián megbetegedéseinél alkalmazzák.

Manapság sok növényt illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba. Így: az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius), szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), álginzeng (Radix notoginseng), hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) illetve nők ginzengje (Angelica sinensis).

Álginzeng, (Panax Notoginseng)
Álginzeng, (Panax Notoginseng)

Gyógyhatása/Felhasználása

Jó hatásfokkal szabályozza a Vért, csökkenti a vérzéseket. Különösen traumás sérülések esetén használják, ahol lényeges a vérzéscsillapítás.

Elkészítés módja

Nem ismert

Álginzeng, (Panax Notoginseng)
Álginzeng, (Panax Notoginseng)

Álginzeng ellenjavaslat/Jó tudni

Terhesség esetén nem alkalmazható! A hagyományos kínai orvoslás (HKO) tilalmazza még az alkalmazását olyan személyeknél, akik Yin hiányban szenvednek, valamint a fogínybetegségre hajlamos egyének esetén.

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Álginzeng, (Panax Notoginseng)
Panax Notoginseng termesztése

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez