Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) egy évelő növény, amely a keserűfűfélék családjába tartozik. A növény kb. 1-1,5 méter magasra nő, és számos gyökeres hajtást hoz. A levelei pár alakúak, általában 15-20 cm hosszúak és 7-10 cm szélesek.

A virágai sárga színűek, és nyáron nyílnak. A termése egy kis hosszúkás bogyó. Az édesgyökér gyökere gyakran használt gyógynövény, melynek gyökeréből készült kivonatot használnak többek között emésztési problémák, valamint különböző bőrbetegségek kezelésére.Élőhelye/hol honos

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos. Leginkább a mediterrán éghajlatot kedveli, de számos más klímában is megterem. A legjobban a napos, jó vízelvezetésű talajokat kedveli, de alkalmazkodni tud a szárazabb, homokos talajokhoz is. A növény jól tűri a szárazságot, és ellenálló a tél fagyával szemben is.

Termesztett gyógynövény, a medvecukor ízesítőanyaga. Kivonata, vagy gyökerének porított növényi anyaga táplálékkiegészítők alapanyaga. Szántók, legelők, parlagok évelő növénye. Ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkezik.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaÜltetése, szaporítása, gondozása

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) ültetése a legjobb tavasszal vagy ősszel, amikor a talaj még meleg. A növényt a félárnyékos helyeket kedveli, de a napos helyeken is jól fejlődik. A talajnak jó vízelvezetésűnek és jól átnedvesedőnek kell lennie, de ne legyen túl nedves.

Az édesgyökér szaporítása magról és gyökércsíráról történhet. Magról való szaporításhoz a magokat tavasszal kell elültetni, és borítani kell egy vékony réteg homokkal. A gyökér-csíráztatáshoz pedig a gyökereket télen kell kiemelni, és kiszárítani, majd tavasszal elültetni.

Az édesgyökér gondozása nem igényel sok erőfeszítést. A növénynek nincs szüksége rendszeres öntözésre, de ha a talaj száraz, akkor párásítani kell. A túl sok öntözés és a túlzott talajnedvesség a gyökérrothoz vezethet. A növénynek szüksége van időnként trágyázásra, hogy megkapja a szükséges tápanyagokat. A növénynek nincs szüksége rendszeres kapálásra, de ha a túl sok levelet hoz, akkor vissza kell vágni.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaÉdesgyökér (Glycyrrhiza glabra) begyűjtése és tárolása

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyökereit a növény késő őszi vagy téli időszakában, amikor a növény érett és teljesen beérkezett, általában október-november hónapban gyűjtik.

A gyökereket alaposan át kell mosni, és megtisztítani a talajmaradványoktól, majd kiszárítani. A gyökereket száraz, jól szellőző helyen, vagy a nap alatt szárítják, amíg a gyökerek teljesen szárazak, és törékenyek lesznek.

A kiszárított gyökereket üveg edényekben, vagy műanyag zacskókban tároljuk, hogy ne nedvesedjenek újra. A tárolóedényeket száraz, hűvös helyen kell tartani, hogy a gyökerek ne romoljanak el. A kiszárított édesgyökér gyökerek 2-3 évig is eltarthatók ha megfelelően tároljuk.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaFelhasználása

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyakran használják fel gyógynövényként, a gyökereinek kivonatát alkalmazzák többféle egészségügyi probléma kezelésére. A gyökérben található glikozidok, különösen a glikozirrhizin, amelynek édes ízét adja, és gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása van.

Az édesgyökér gyökere gyakran használják emésztési problémák kezelésére, mint például a hasi fájdalom, a gyomor- és bélpanaszok, valamint a gyomor és a nyombélfekély. A gyökér kivonatot székrekedés és hasmenés kezelésére is használják.

Az édesgyökér gyökere kivonatát bőrbetegségek kezelésére is használják, mint például a pikkelysömör, az ekcéma, a bőrgyulladás, valamint a bőr érzékenysége.

Az édesgyökér gyökere kivonatát belsőleg és külsőleg is használják, a gyökereket és a gyökérkivonatot is használják gyógyteák, kapszulák, tabletták, kenőcsök, krémek, és szirupok formájában.

Az édesgyökér levelei is használtak gyógynövényként, de a gyökere a legfontosabb alkotórésze.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaHatóanyagai

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyökere tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, amelyek közül a legfontosabbak a glikozidok, különösen a glikozirrhizin. A glikozirrhizin édes ízét adja a gyökérnek, és gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása van.

Az édesgyökér gyökere tartalmaz még flavonoidokat, triterpéneket, szaponinokat, és kumarint is. Ezen kívül található benne cukor, cseranyag, fehérje, szénhidrát, és vitaminok.

Az édesgyökér gyökere kivonatában emellett található 18-karbonsavak, glikozidok, keserűanyagok, és növényi ösztrogének is.

Az édesgyökér gyökere kivonatának hatóanyagai segítenek csökkenteni a gyulladást, nyugtatni az idegrendszert, enyhíteni a fájdalmat, javítani az emésztést, és erősíteni az immunrendszert.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaÉdesgyökér (Glycyrrhiza glabra) betegségei, kártevői

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) növénye néhány betegség és kártevő ellen is érzékeny lehet.

  • A rozsda (Uromyces viciae-fabae) egy gombabetegség, amely a leveleken és a hajtásokon jelenik meg, pirosas-sárgás foltok formájában. A rozsda károsítja a növényt, és ha nem kezelik, akkor a teljes növény elpusztulhat.
  • A fekete peronoszpóra (Peronospora destructor) egy gombabetegség, amely a növény leveleit és hajtásait támadja meg. A fekete peronoszpóra jellemzően a nedves és meleg időjárás alatt jelenik meg, és a levelek könnyen elszáradnak és lehullanak.
  • A levéltetvek (Chrysomelidae) és a rovarok (Aphididae) is károsíthatják az édesgyökér növényt. A levéltetvek a leveleket rágják, míg a rovarok a hajtásokat és a virágokat támadják meg.
  • A korai nyári aszály, a túlzott öntözés, a túl sok talajnedvesség és a túlzott tápanyag-bevitel is károsíthatja a növényt, és csökkentheti a termését.

A fentiek ellen és a megelőzésükre a növény védelmére szolgáló szerek használatát javasoljuk. A betegségek és kártevők elleni védekezést a növény megfelelő gondozása, például az optimális talaj- és vízellátás, valamint a megfelelő időben végzett permetezések és a tápanyag-bevitel kontrollja is segítheti.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaÉdesgyökér (Glycyrrhiza glabra) élettani hatása a szervezetre

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyökere gazdag forrása a glikozidoknak, különösen a glikozirizinnek, ami az édes ízét adja. A glikozirizin a növényben található flavonoidokat és poliszacharidokat is tartalmaz. A glikozirizin és más glikozidok jelentős élettani hatásokkal rendelkeznek a szervezetre, beleértve:

  • A gyulladásgátló hatást: Az édesgyökér gyulladásgátló hatást mutat, ami segíthet a bőrbetegségek, az ízületi gyulladás és más gyulladásos állapotok kezelésében.
  • A vérnyomáscsökkentő hatást: Az édesgyökér képes csökkenteni a vérnyomást, és enyhíteni a magas vérnyomás tüneteit.
  • A védelmet az oxidatív stressz ellen: Az édesgyökérben található flavonoidok és poliszacharidok segítenek védeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta károsodások ellen.
  • A gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében: Az édesgyökér kivonatot használhatják a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére, beleértve az emésztési zavarokat, a gyomorégést és a hasmenést.
  • A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében: Az édesgyökér védheti a szívet és az érrendszert a koleszterin- és triglicerid-szintek szabályozásával, valamint az oxidatív stressz csökkentésével.

Az édesgyökér használata gyógyászati célokra javasolt akkor ha a növényt megfelelően termesztik, és azt megfelelően feldolgozzák. Az édesgyökér és a glikozirizin tartalmú termékek fogyasztása néhány mellékhatást és kockázatot is jelenthet, ezért ajánlott orvos vagy gyógyszerész tanácsát kérni használat előtt.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaVitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) gyökere gazdag forrása flavonoidoknak, poliszacharidoknak, glikozidoknak, aminosavaknak, amelyeknek jelentős élettani hatásaik vannak a szervezetre. A gyökérben jelentős mennyiségben találhatók A, B, C, D, E, és K vitaminok, valamint ásványi anyagok, mint a kalcium, a magnézium, a vas, a cink, a réz, a kálium, és a foszfor. A gyökérben található nyomelemek közül a kálium és a cink a legtöbb, de van benne vas, réz, kalcium, magnézium, foszfor és mások is.

Az édesgyökér gyökér kivonatának alkalmazása a táplálkozásban, vagy a gyógyszerekben használva segíthet a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok pótlásában. Ennek ellenére az édesgyökérnek magas glikozirizin tartalmának köszönhetően, a túlzott fogyasztása veszélyes lehet, ezért orvos vagy gyógyszerész tanácsát ajánlott kérni használat előtt.Gyógyászati felhasználása

Főként a légutak és gyomor betegségeinek leküzdésében kap szerepet. Elősegíti a sűrűbb légúti váladék elfolyósítását, ezáltal köptető valamint gyulladáscsökkentő készítmények alkotórésze.

Gátolja a baktériumok szaporodását, sőt vírusellenes aktivitását is észlelték, ezért felső légúti hurut, influenza esetén ajánlott. Immunstimulánsként erősíti a szervezet védekező-képességét.

Kedvező gyulladáscsökkentő hatást fejt ki gyomornyálkahártya gyulladásban is. Erősíti a gyomorfalat védő ún. nyálkahártya barriert. Fokozza a gyomor nyálkahártyáját védő nyák termelődését, csökkenti a savelválasztást, elősegíti a gyomornyálkahártya regenerációját.  a flavonoidok jóvoltából pedig görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású.

Ezen hatásai a gyomor- és nyombélfekély gyógyításában és megelőzésében játszanak jelentős szerepet.

Elkészítés
Az alaposan megtisztíott és felaprított gyökérből 2 teáskanálnyit leöntünk 2,5 dl hideg vízzel, felforraljuk. A nyálkatartalom mennyiségének megőrzése miatt csak rövid ideig főzzük. 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor étkezések után fogyasztandó 1-2 hétig.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Köptető, megfázás elleni teakeverékek alkotórésze lehet.
Bár önmagában nem hatékony hashajtó, de teakeverékekben segíti más drogok hashajtó hatású összetevőinek felszívódását

Ellenjavallat:
Alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. Orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata a szteroidhatás miatt.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről