Kívül-belül gyógyít a bodorrózsa
Bár a bodorrózsa (Cistus creticus) hivatalosan semmilyen kapcsolatban sincs a rózsafélékkel, kétségtelen tény, hogy már virágainak látványa is magával ragadó. Különleges gyógyhatása pedig már évezredek óta közismert, legyen szó immunerősítésről, gyulladáscsökkentésről, öregedésgátlásról vagy épp szépségápolásról.
A Mediterraneumból, ezen belül Görögországból származó bodorrózsa – latin nevén Cistus Incanus – és fajtái az egészség és a vitalitás jelképe már az ókor óta.
Már a korabeli, az I.e. IV században élő görög gyógyítók is tudták, hogy főzete enyhíti a gyulladásos és más panaszokat, ezt a tudást pedig évezredeken át adtán tovább egymásnak az emberek mindenfelé, ahol ez a növény megélt.
A modern, tudományos vizsgálatok igazolták a népi tapasztalatokat, a szakértők kimutatták, hogy a bodorrózsa gomba-, vírus- és baktériumölő hatóanyagokat tartalmaz, valamint igen nagy mennyiségű polifenolt és flavonoidot, melyet erős antioxidáns hatással bírnak. Emellett tanninok, fenolok és terpének is megtalálhatók benne. Nem csoda, hogy 1999-ben a bodorrózsa lett Európa gyógynövénye.
Mire jó a bodorrózsa teája?
Kis túlzással mindenre IS használható. A mályvavirágú szuharfélék nemzetségébe tartozó cserje virágait gyűrött, kissé bodros szirmai teszik könnyen felismerhetővé.
Egyes fajták gyantáját illatszerekben használták már az ókori Egyiptomban is és ez azóta sem változott.
A bodorrózsa hasznos része azonban nem a pompás virága, hanem a levele, ebből készíthetünk gyógyító hatású teát.
Nemcsak a vírusellenes hatású, de erősíti az immunrendszert, méregteleníti a szervezetet, védi a szív- és érrendszert, enyhíti a gyulladásos folyamatokat, a gyomor- és bélproblémákat, és a bőr öregedését is lelassítja.
Oldja a nyákot, így köhögéscsillapításra is kiválóan használható, de az allergiás tüneteket is enyhíti, sőt, az idegrendszernek is jót tesz!
Fotó: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=191382
Így készül a bodorrózsa tea
A növény leveleit kora nyáron kell begyűjteni, majd hűvös, sötét helyen megszárítani és a felhasználásig jól zárható dobozban tárolni. Lehet üvegedényben vagy műanyagban is tartani, de fontos, hogy ekkor se érje napfény, mivel az UV sugarak károsíthatják a levelekben található jótékony vegyületeket.
Teakészítéskor egy liter forró vízhez kell keverni egy evőkanálnyi szárított és morzsolt bodorrózsa levelet, majd hagyni kell 5-10 percig állni, ezt követően pedig le lehet szűrni. Ezt a mennyiséget apránként, egy nap alatt kell elfogyasztani, de nem árt egy kis mézet adni hozzá, mert a gyógynövény főzetének íze kissé kesernyés.
A hűvösebb, vagy vírusos megbetegedésekkel jobban terhelt időszakban napi 1-2 bögre bodorrózsa tea fogyasztása ajánlott.
Nemcsak belsőleg, kívül is gyógyít a bodorrózsa (Cistus creticus)
A gyulladáscsökkentő és kórokozó ellenes tulajdonságai a bőrápolásban is hatásosak.
Enyhíti az ekcéma és a sömör tüneteit, felgyorsítja a sebek gyógyulását. Elmulasztja a pelenkakiütéseket, és – ha nem is állítja meg – lassítja a bőr öregedését azáltal, hogy hatóanyagaival harcba száll a káros szabadgyökök ellen.
További érdekességek a gyógynövényekről