Nemcsak csíp, gyógyít is a csalán

Csalán

 

Nemcsak csíp, gyógyít is a csalán

Sokak számára a nagy csalán csak egy kellemetlen gyomnövény, amelynek – ha hozzáérünk – fájdalmas a csípése és csúnya hólyagokat okoz. A hagyományos orvoslás azonban az egyik legsokoldalúbb gyógynövényként tartja számon, méghozzá teljes joggal!

A nagy csalán szó szerint mindenhol megterem. Árokszélen, kert végében, szántásokban, erdők mellett, réteken egyaránt találkozhatunk vele. Sokféleképp ismerhetjük, árvacsalán, csípős csalán, csólyány, csollán, árvacsián, csohán néven is illetik, tájegységtől függően.

A legtöbben először úgy találkozunk vele, hogy fedetlen lábszárral keresztül gyalogolunk rajta, vagy épp megérintjük, ezzel pedig fájdalmas perceket szerezhetünk, hiszen a minden részén megtalálható csalánszőrök allergiás reakciót kiváltó nedvet juttatnak a bőrünkre. Ez egyénenként változó intenzitású allergiás reakciót vált ki, hólyagok, kiütések formájában, melyek viszonylag gyorsan elmúlnak.A csalán megtisztítja a teljes szervezetünket

A csalánban rengeteg hatóanyag található, köztük flavonoidok, szaponinok, folsav, kálium, szelén, magnézium, vas, A-, C-, és K-vitamin, kálium, növényi rostok, klorofill és szerotonin. A csalán kúraszerű használatát főleg tavasszal javasolják, hiszen a test vegetatív rendszere érzékenyen reagál az időjárás és az évszakok változására és fel kell készülnie az aktívabb időszakra.

Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is számíthatunk ilyenkor a vértisztító növényekre. Kiemelt helyet foglal el a nagy levelű csalán, melynek üde, friss hajtásaiból préselt lé nemcsak a salakanyagokat távolítja el szervezetünkből. 

Általános vízhajtó és emésztést serkentő hatással rendelkezik, mellyel az ízületeket is óvja, borogatásként fájdalomcsillapításra, pépesítve, tiszta ruhán keresztül használva vérzéscsillapításra is használható. Az ízületek állapotára is jótékony hatással van, enyhíti a reumatikus tüneteket és a köszvényt, mivel csökkenti a húgysav mennyiségét a vérben.

Nemcsak csíp, gyógyít is a csalán
Nemcsak csíp, gyógyít is a csalán

Így készül a csalántea

A csalán évszázadok óta a hagyományos gyógyászat állandó szereplője hasznos tulajdonságai miatt. A legegyszerűbb forrázatot, más néven teát készíteni belőle, amelyhez egyaránt használható szárított-morzsolt vagy épp frissen szedett csalánleveleket, melyeket elég néhány percen át forró vízben áztatni.Belsőleg gyógyít, de a hajat is ápolja

A vízzel való leforrázás segítségével a hasznos hatóanyagok kivonódnak a növényből, így könnyedén felhasználhatjuk. A legelterjedtebb külsőleges alkalmazása a hajápolásban érhető utol. A dehidratált, viszkető, száraz fejbőr és fénytelen, lassan növő haj egyik legjobb ellenszere a csalánfőzettel való leöblítés a samponozás után.

Általában arról számolna be a módszer rajongói, hogy hajuk sokkal fényesebb, egészségesebb lesz a többhetes kezelés hatására és felgyorsul a növekedése is, miközben a fejbőr panaszai megszűnnek. Ez a csalánban megtalálható szelénnek köszönhető, amely ásványi anyag sok, laboratóriumban kikísérletezett, korpásodás elleni szer hatóanyaga.

A csalán levelei azonban nemcsak főzetként használható, hanem fűszer- illetve salátanövényként is, de készíthető belőle dzsem és szörp is.

Csalán
Csalán

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Viráginfó

Még több érdekesség a gyógynövényekről