Gyógynövények használata fűszerként?

Gyógynövények használata fűszerként?

Gyógynövények használata fűszerként? Miért ne?

A gyógynövényeket évszázadok óta használjuk, a legtöbb esetben gyógyításra, azonban egyre többen ismerik fel a főzéssel kapcsolatos előnyeit. Itt nem csak a bazsalikomról és a citromfűről van szó, hiszen ezek a gyógynövények sokkal többre képesek. Megannyi féle és fajta változatát ismerjük és termesztjük. Hazánkban sem ritka látvány a rozmaring, a levendula, vagy éppen a menta bokor. Itt az ideje, hogy felismerjük és tudatosítsuk magunkban, hogy miért éri meg őket használni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyiket és mihez adhatjuk hozzá, hogy az étel íze sokkal intenzívebb legyen.



Pizzához használt gyógynövények

Talán senkinek sem kell mondani, hogy az olaszok a fűszerek legnagyobb felhasználói. Ők tisztában vannak azzal, hogy még egy nehéz ételt is meg lehet könnyíteni a megfelelő gyógynövények használatával. Nem véletlen, hogy a különféle éttermekben is gyakran találkozhatunk hagyományos tésztákkal és pizzákkal, amikre csak egy kis bazsalikomot vagy zsályát dobnak rá.

Az ipari pizzakemence pizzériáknak is lehetőséget ad arra, hogy mindig friss és ízletes ételeket tegyenek a vendégek elé. Egy minőségi kemencéből ugyanis szinte kizárólag csak vékony és ropogós pizzatészta kerülhet ki. Itt garantáltan megolvad a sajt és összérnek az ízek. Amint a pizza kikerült onnan, mehet rá a jól ismert bazsalikom, amit itt nem szárítva használnak fel. Az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszer, ami egyetlen olasz ételből sem hiányozhat. Sokszor persze még desszertekbe is beledobják, hogy egy kicsit különlegesebbé tegyék azt.

A fűszer alapvetően étvágyserkentő, de kiváló választás a felfúvódás kezelésére, köhögés csillapítására, valamint természetes vízhajtóként és vérnyomáscsökkentőként funkcionál. Amennyiben pedig teaként fogyasztjuk, alkalmas lehet influenzás és megfázós időszakban a hurutos köhögés csillapítására. Nem véletlen, hogy az olaszok ritkán betegek, hiszen megannyi fűszert használnak fel az ételeikhez.

Gyógynövények használata fűszerként?
Gyógynövények használata fűszerként?



Mentát mindenbe!

A menta szintén egy olyan gyógynövény, ami szinte bármilyen ételbe vagy italba beletehető. A mentás limonádé sokszor menti meg meg bennünket a forró nyári napokon, hiszen a hűsítő ital felfrissít és gondoskodik a folyadékpótlásról. A menta használható még szirupokhoz, zselékbe, cukorkákhoz, fagylaltokhoz, gyümölcssalátákhoz, de még egy szimpla zöldsalátát is bátran feldobhatunk vele. Angliában gyakran még a báránysült mellé és mentaszószt fogyasztanak, de jól illik még a halas ételekhez és a tészták mellé is. A fűszer alapvetően az emésztést segíti, csökkenti a puffadást, nyugtatja a gyomrot, így kiváló megoldás egy nehéz fogás után egy frissítő mentalevélből készült tea.

Kakukkfű, a görcsoldó fűszernövény

Végül pedig ott van nekünk a kakukkfű, ami ajánlatos nehezen emészthető levesekhez, mint a bab vagy a borsó, de nyugodtan tehetjük burgonyába, halak mellé vagy éppen káposztás fogásokhoz. A kakukkfű tökéletes megoldás az ünnepi menüsorba, hiszen enyhíti a gyomorra nehezedő nyomást, ráadásul köhögéscsillapító és görcsoldó tulajdonságokkal bír.

Gyógynövények használata fűszerként?
Gyógynövények használata fűszerként?



Összegezve

A fűszernövényeket tehát szinte minden ételhez felhasználhatjuk, csak jól kell tudni megválasztani őket. Legyen szó bazsalikomról, kakukkfűről vagy éppen mentáról, mindegyiknek megvan a maga pozitív hatása az egészségünkre.

Vissza a gyógynövényekhez



Kezdőknek kertészkedési ötletek
Viráginfó
Szobanövényinfó
Gyümölcs infók
Zöldség infók
Kerti virágok
Még több érdekesség a gyógynövényekről
Gyógyító ásványok

Vitaminfajták



Fotók: Pixabay, Vistacreate