Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

Akác, fehér (Robinia pseudoacacia)

Fehér akác (Robinia pseudoacacia)
Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

Népies neve

Akác, fehér akác

Latin/tudományos neve

Robinia pseudoacacia, Robinia pseudo-acacia

Élőhelye/hol honos

Észak-Amerikában őshonos, de mára nagyon széles körben elterjedt a világon.

Termőhelye

Utak mentén, kertekben, erdőkben

Gyűjtése

Virágát májustól júniusig gyűjtjük. Beszáradási aránya: 5-6:1. A virág illóolajat (linalolt) tartalmaz.

Akác hatóanyaga

Alkaloidok, aminosav, amygdalin, arginin, aszparagin, beta-terpineol, cserző anyagok, cukor, farnezol, fazin, fehérje, flavonoid, foszfor, glikozidok, glutaminsav, glükóz, gyanta, hamu, Illóolaj, kalcium, karotin, linarin, linolénsav, olaj, palmitinsav, szálak, szénhidrát, sztearinsav, tanninok, víz, zsír

Fehér akác leírása

Az akác (Robinia) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába, a bükkönyformák (Faboideae) alcsaládjába tartozó növénynemzetség. A köznyelv gyakran a fehér akácot (Robinia pseudoacacia) érti „akácfa” alatt. A nemzetség tudományos nevét arról a Jean Robin francia kertészről kapta, aki 1601-ben Európában meghonosította a növényt. Lombhullató fa vagy cserje, az egyes fajok 4-25 méteresre nőhetnek.

Összetett levelei 7-21 tojásdad levélkéből állnak. Virágai fehérek vagy rózsaszínek, többnyire fürtökben csüngenek. Több faj hajtásai tüskések, és sokuk hajtásán találhatók ragadós szőrök.

Fehér akác (Robinia pseudoacacia)
Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

Gyógyhatása

Főként az akácfa virága használatos, a kérget ritkán gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és nyombélfekély ellen használják. Terápiásan a fajt időnként homeopátiás szerekben alkalmazzák, migrén és gyomorégés kezelésére. Virágának főzete köhögéscsillapító. Kérge gyomorsavtúltengés, gyomorvérzés, bélfekély elleni gyógyszeralapanyag.

Fehér akác felhasználása

A növény virágzatát köhögés, hurut ellen használják, de palacsinta és fánk készítésénél, ízesítőként a tésztába keverik.

Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágait, frissen a virágzás kezdetén érdemes szedni, a virágfürtöket begyűjtjük, majd a virágokat lefejtjük a fürtökről, és azonnal megszárítjuk.

A virágtea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó, gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély gátló.

A kéregfőzet gyomorsavtúltengés, gyomor- és bélfekély ellen használatos. Kérge gyomorsavtúltengés, gyomorvérzés, bélfekély elleni gyógyszeralapanyag.

A kéreg alkalmazásában óvatosság ajánlott, robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz!

Fehér akác (Robinia pseudoacacia)
Robinia pseudoacacia

 

Elkészítés módja

Akácvirág tea: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot – 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként élvezeti teaként is fogyasztható. Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még hurut ellen és túlzott gyomorsav-termelődés esetén.

Fehér akác ellenjavaslat/Jó tudni

A kéreg robint és fazint tartalmaz, ezért óvatosan alkalmazandó, mert ezek az anyagok mérgező fehérjék!

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Vissza a gyógynövényekhez