Amerikai lázfa (Sassafras albidum), Szasszafrász babérfa

Amerikai lázfa (Sassafras albidum)

Amerikai lázfa (Sassafras albidum), Szasszafrász babérfa

Népies neve

Amerikai szasszafrász, orvosi szasszafrász, szaszafrasz, szaszafrasz gyökér, szaszafraszgyökér, szaszafrász babérfaLatin/tudományos neve

Sassafras albidum, Sassafras officinale, Sassafras officinalis, Sassafras radix

Amerikai lázfa (Sassafras albidum)
Amerikai lázfa (Sassafras albidum)

 

 

Élőhelye/hol honos

Észak-Amerika

Termőhelye

szasszafrász babérfa (Sassafras albidum) nevezik még amerikai lázfa vagy orvosi szasszafrász néven is. A növény részeit a gyógyászatban hasznosítják és fűszernövényként is ismert. A fa 1500 m tengerszint feletti magasságig megtalálható és őshonos Észak-Amerika keleti részein, elsősorban dél Maine, dél Ontario, nyugat Iowa, Florida, valamint kelet Texas államokban.Hatóanyaga

Alkaloidok, alumínium, anethol, apiol, azaron, bárium, bór, cink, cserző anyagok, eugenol, ezüst, fehérje, fellandrén, foszfor, gallium, gyanta, hamu, illóolaj, kalcium, kálium, kámfor, keményítő, kobalt, króm, limonén, linalool, magnézium, mangán, miriszticin, molibdén, nikkel, nyálka, ólom, réz, sabinen, stroncium, tanninok, thujon, vanádium, vas, zsír, szafrol

Amerikai lázfa  leírása

Az APG-rendszer szerinti besorolása alapján a babérvirágúak rendbe tartozik a Babérfélék család tagjaként.

Nemzetsége, a Sassafras sajnos kihalt egyeddel is rendelkezik, hiszen a †Sassafras hesperia ide tartozik. „Sassafras” néven elsőnek Nicolás Monardes orvos, botanikus nevezte a 16. században.

Egyedei 10–15 m magasra megnövő lombhullató fák. Kérge hasadozott, az ágai simák, váltakozó állású fényes zöld elliptikus levelekkel. Leveleinek különleges formája felhívja magára a figyelmet, melyek lehetnek egyes, kettes vagy hármas osztásúak is.

Különösen szép az őszi lombszíne, mely narancstól a lángoló vörösig terjedhet.

Virágai kétlakiak és sárgászöld színűek. A hattagú csésze a hímvirágokban kilenc porzót, míg a női egyedekben egy tojás alakú magházat vesz körül. A borsó nagyságú, csonthéjas termés hosszúkás, érett állapotban fekete színű és a kocsánya ilyenkor elhúsosodik.

Amerikai lázfa (Sassafras albidum)
Amerikai lázfa (Sassafras albidum)

Gyógyhatása

A népi gyógyászatban a mérgező növényt régebben reuma és köszvény kezelésére, vagy vizelethajtó és izzasztó gyógyszerként alkalmazták, mai azonban a várható negatív mellékhatások miatt már nem szokás.

Manapság vértsztító és vizelethajtó teákhoz, valamint bőrbajok ellen használják. A szárított levelét, a kérgéből vagy a gyökérkéregből készült szárított háncsot felhasználják tea készítésre.Felhasználása

A 20. század előtti szakirodalom gyógynövényként nagyobb szerepet tulajdonított neki, mint amire igazából használható.

Fás részeit korábban fűrészáruként is hasznosították, erődítéseknél vagy a vasútépítések során.

Nem tartozik az igazi fűrészáruk közé, de felhasználják bútorok és ládák készítésére is, mert fáját a rovarok nem bántják. Napjaink népszerűségét az biztosítja, hogy kedvelt lakója a dísznövénykerteknek és gyógynövényként továbbra is termesztik.

Elkészítés módja

A szasszafrászolajat desztillációs úton nyerik ki a gyökérkéregből vagy a virágából. Ez felhasználható parfümök és szappanok készítésére. Az olaj egyébként tökéletesen alkalmazható szúnyogfélék és más rovarok távoltartására.

Használták még fájdalomcsillapításra és fertőtlenítésre is. Az olaj szafrolt tartalmaz 75-80%-ban. Az Ecstasy néven ismeretes szintetikus partidrog egyik alapanyagát szintén a növényből kinyert szafroltartalmú olaj adja.

Szárított levelét, a kérgéből vagy a gyökérkéregből készült szárított háncsot felhasználják tea készítésére.

A tea teljesen egészséges, azonban túlzott használata esetén a májat károsíthatja és növeli a daganatos megbetegedések lehetőségét. Túladagolása esetén hányást, sokkot, beszédzavart és legrosszabb esetben a vérkeringés központi megbénításával halált okozhat.

A növény szárított levelét felaprítva fűszerként is használják. Híres étel a gumbó, a louisianai kreol konyha jellegzetes, rákból, csirkéből, zöldségből többféleképpen elkészíthető sűrű, csípős rizses levese, melynek ízesítésére használják fűszernövényként.

A fa gyökeréből kivont olajat felhasználják az USA-ban népszerű gyökérsör, a „root beer” nevű alkoholmentes üdítő készítésénél.Használták még fájdalomcsillapításra és fertőtlenítésre is. Az olaj szafrolt tartalmaz 75-80%-ban.Amerikai lázfa ellenjavaslat/Jó tudni

A tea teljesen egészséges, azonban túlzott használata esetén a májat károsíthatja és növeli a daganatos megbetegedések lehetőségét. Túladagolása esetén hányást, sokkot, beszédzavart és legrosszabb esetben a vérkeringés központi megbénításával halált okozhat.

 

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez