Álombogyó (Withania somnifera)

Álombogyó (Withania somnifera)
Álombogyó (Withania somnifera)
Álombogyó (Withania somnifera)

 

 

 

 

 

 

 

 Népies neve

Indiai ginszeng, indiai ginzeng, ashwagandha, witania, withania, asvaganda, aswaganda, ashwaganda.

Latin/tudományos neve

Withania somnifera

 

Élőhelye/hol honos

Európa és Ázsia

Hatóanyaga

alkaloidok, cisztein, kálium-nitrát, keményítő, kolin, nikotin, rutin, szacharóz, szteroid-glikozid, szteroid-szaponin, sztearinsav, witaszomnin, witanolidok (witaferin A, witanolid E)Álombogyó leírása

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, maximum 1,5 méter magas cserje, melynek tipikusan enyhe „lószaga” van.

A hagyományos indiai orvoslás, vagy másnéven ajurvédikus orvoslás az álombogyót több mint 2000 éve használja.

Szanszkrit neve – whitania – azt jelenti, hogy „akinek olyan szaga van, mint a lónak”. Ez az elnevezés nemcsak a növény szagára, hanem a hatására is utal, ugyanis aki beveszi olyan vitális és életerős lesz, mint egy ló.

A legújabb kutatások szerint a növényben található witanolid D-nek és E-nek sejtosztódást gátló tulajdonsága is van.Gyógyhatása

Ezt a fajt indiai ginzengnek is hívják, mert hasonlóan használják, mint a valódi ginzenget (Panax ginseng) a hagyományos kínai orvoslásban (HKO), tehát erősítőszerként betegségeket követően, vagy idős korban a vitalitás növelésére.

Ezen kívül idegkimerültség, alvászavarok, valamint végtag- és idegfájdalmak esetén is alkalmazzák. A witaszominnak étvágy-és anyagcsere-fokozó, valamint nyugtató hatása van.

Nagyobb adagban altatószer. A szteroid-glikozidoknak köszönhetően stresszoldó tulajdonságú; növeli a szervezet ellenálló-képességét és jótékony hatással van az immunrendszerre.

A witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása is bebizonyosodott.

Az álombogyó gyökerét fáradékonyság esetén – például lábadozáskor – erősítőszerként ajánlják.

A növény nyugtató hatása miatt álmatlanság, szorongás és idegrendszeri zavarok kezelésére javallt. Gyulladásgátlóként a reumatikus bántalmak enyhítésére, gyakran ginzenggel és szibériai ginzenggel együtt alkalmazzák.Felhasználása

Az álombogyó gyökerét fáradékonyság esetén – például lábadozáskor – erősítőszerként ajánlják. A növény nyugtató hatása miatt álmatlanságszorongás és idegrendszeri zavarok kezelésére javallt. Gyulladásgátlóként a reumatikus bántalmak enyhítésére, gyakran ginzenggel és szibériai ginzenggel együtt alkalmazzák.

Álombogyó ellenjavaslat/Jó tudni

A növény nem ajánlott terhes és szoptatós nőknek. Az álombogyó alapú kezelés során kerülendő az altatók és a szorongásoldó szerek szedése, mivel ezek hatása a gyógynövénnyel együtt felerősödik.

Manapság sok növényt illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba. Így: az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius), szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), álginzeng (Radix notoginseng), hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) illetve nők ginzengje (Angelica sinensis).

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez