Alma (Malus domestica)

Alma, nemes, házi (Malus domestica)

Alma, nemes, házi (Malus domestica)

Alma, nemes, házi (Malus domestica)
Alma, nemes, házi (Malus domestica)

Népies neve

Nemes alma, házi alma, Almafa,házi alma, kerti alma, nemes almafa, nemes alma, vadalma

Latin/tudományos neve

(nemes) (Malus sylvestris) Malus silvestris, Malus sylvestris, Pyrus malus, Malus communis, Pirus Malus, Malus domestica 

Élőhelye/hol honos

Vadon termő ősi alakjai honosak Európában (pl. M. sylvestris (L.) Mill.), Ny- és Közép-Ázsiában (M. prunifolia (Willd.) Borkh., M. baccata Borkh.). Világszerte sok fajtáját termesztik.

Gyűjtése

A nemes almának (Malus domestica), melynek több fajtáját termesztik a világon: terméseit gyümölcsként fogyasztják, illetve az élelmiszeripar nyersanyagként használja fel különféle termékek előállítása során.

Alma, nemes, házi (Malus domestica)
Alma, nemes, házi (Malus domestica)

Alma hatóanyaga

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben.

A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását.

Gyümölcshúsban 1-2% pektin, cukrok, szerves savak, terméshéjban különösen sok és többféle flavonoid (kvercetin-, kempferol-származékok, cyanidin-, leucoanthocyanidin-glikozidok), főként magházban dihidrochalkon-glikozidok (pl. floridzin, trilobatin, sieboldin), az egész termésben fenolkarbonsavak (pl. klorogénsav), alkoholok, aminok és észterek.

Magban kb. 20% zsíros olaj, floridzin, cianogén glikozidok (pl. Amygdalin).Almafa leírása

Az almák ritkán tövises, lombhullató kis fák vagy cserjék.

Leveleik egyszerűek, karéjosak, néha hasadtak.

Virágzata csomó, bogernyő vagy sátorozó fürt. Virágaik fehér, rózsaszín vagy piros színűek. Párta 5, csésze 5 van, porzóinak száma 15, 20 vagy 50, a 2-5 bibeszál alul összenőtt.

Az almafa termése botanikailag csoportos tüszőtermés, alma áltermés (pomum): gömbölyded alakú, két végén bemélyedés található.

A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedésben az öt apró, elszáradt csészelevél.

Az alma viaszos héja a gyümölcshúst veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak.

Alma, nemes, házi (Malus domestica)
Almafa virágzata

Gyógyhatása

Habár C-vitamin tartalma jóval csekélyebb mint például a narancsé vagy a citromé, mégis a benne lévő ásványoknak köszönhetően nagyon jó hatásai vannak az emésztőrendszerre.

Fontos hatóanyaga még a pektin, ami vízben oldva kocsonyás zselét alkot, valamint a héja cellulóz része, aminek béltisztító hatása van. Alacsony vércukor esetén is hatékony, fogyasztása pótolja az ilyenkor szükséges glükózt.

Az alma fogyasztása e mellett csökkenti a vérnyomást, a vér koleszterin-, és zsírszintjét; stabilizálja vércukorszintet, javítja az immunrendszert, a szívműködést és a vérkeringést, erősíti az ereket, főleg a vénák gyenge falát.

Tisztítja a beleket, véd vastag-, és végbél daganatok ellen, erősíti a fogínyt, hatékony vérhas, hasmenés ellen (nyers pép formájában), máj-és vesebetegség ellen jótékony hatású, ízületi gyulladás és köszvény ellen is használják, rekedtség és álmatlanság ellen is javasolt.

Hasmenés, székrekedés, szívbetegség, szívgörcs, rák, cukorbetegség, ólommérgezés, sebfertőzés. – Az alma héját is együk meg a benne rejlő sokféle gyógyító hatás miatt. A zöld almákban több energia rejlik.

Sebfertőzés elkerülésére az almalevél antibiotikum tartalma miatt sebek előkezelésére a lemosásig, vagy a bekötésig jól használható.Felhasználása

Nyersen vagy szárítva enyhe antidiarrhoeicum. Dyspepsia, emésztési zavarok, vitaminhiány esetén. Élelmiszer, italalapanyag.

Termése világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható.

Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas.

Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes sütemény az almáspite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almareszelék adja.

Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál.

Alkalmas gyümölcsbor és pálinka készítésére is.

Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips (aszalvány) készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.

Alma (Malus domestica)
Alma (Malus domestica)

Ellenjavaslat/Jó tudni

Kerüljük az almamag fogyasztását, mert a benne található cianid MÉRGEZŐ hatású!

Az almafa virágai is fogyaszthatók; a gyümölcsös édességek kiegészítőiként díszítésre. Esetenként cianid előanyagokat tartalmazhatnak, ezért egyszerre csak keveset együnk belőlük.

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez