Alaszkai áfonya  (Vaccinium alaskaense) 

Alaszkai áfonya  (Vaccinium alaskaense) 
Alaszkai áfonya  (Vaccinium alaskaense)

Népies neve

Alaszkai vad áfonya, vad alaszkai fekete áfonya, alaszkai blueberry, alaszkai kékáfonya, tlingit berry.

Latin/tudományos neve

(Vaccinium alaskaense)

 

 

Élőhelye/hol honos

Észak-Amerikában a kontinens legnyugatibb területén Alaszka, Kanada, Oregon, Washington állam, Brit Columbia, Csendes-óceánhoz közeli, szubalpin éghajlatú, 700 – 1400 m magasságú lejtőin, padokon, kiszögeléseken és a völgyek alján, a parti sávban honos.

Termőhelye

A savanyú, 4,5–5,5 pH-értékű talajt és a hűvös helyeket, valamint az enyhén (homokos), és közepes (agyagos), jó vízelvezetésű talajt kedveli, de a nagyon savanyú talajon is megél. Félárnyékban vagy árnyék mentes helyeken – inkább nedves talajon – honos. Vízigénye igen jelentős. Földön kúszó indái évente akár 2 m-t is nőhetnek. Az egyes tövek akár 150 évig is elélhetnek.

Alaszkai áfonya  (Vaccinium alaskaense) 
Alaszkai áfonya  (Vaccinium alaskaense) virágzata.

 

Hatóanyaga

Víz 90,700 g; Energia 37.000 kcal; Energia 156.000 kj; Fehérje 0,400 g; Összes lipid (zsír) 0,100 g ; Hamu 0,100 g; Szénhidrát 8,700 g; Kalcium, Ca 15,000 mg; Vas, Fe 0,300 mg; Nátrium, Na 10,000 mg; C-vitamin, a teljes aszkorbinsav 2,800 mg; Tiamin 0,010 mg; Riboflavin 0,030 mg; Niacin 0,300 mg; A-vitamin IU 79,000.

Egyéb: réz, magnézium, mangán, foszfor, kálium-, szelén-, cink, niacin, pantoténsav, B6-vitamin, folsav.

Alaszkai áfonya leírása

Az alaszkai áfonya (Vaccinium alaskaense) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó áfonya (Vaccinium) nemzetség egyik faja. Bogyótermését gyümölcsként, fűszerként és gyógynövényként fogyasztják.

Az örökzöld cserjék körülbelül 1,5-3 méter magasságra nőnek. A sárga színű 0,64 cm nagyságú, urna alakú, hermafrodita virágai később kezdenek virítani, mint a V. ovalifolium.

Bogyós gyümölcsei hamvaskékek, gyümölcshúsa sötétkék, sötétebb színű, mint rokona a V. ovalifolium. Íze enyhén savanyú és vizes. Levelei enyhén szőrösek-szöszösek, kevésbé megnyúltak.

Alaszkai áfonya  (Vaccinium alaskaense) 
Alaszkai áfonya  (Vaccinium alaskaense)

Gyógyhatása

Javítja a motoros funkciókat

Az USDA kutatói mutatták ki, hogy állatkísérletekben a alaszkai áfonya javítja a motoros funkciókat, gátolja a rövidtávú memória elvesztését, és olyan életkorral összefüggő betegségek kialakulását, mint pl. az Alzheimer-kór.

Gyulladást csökkentő hatás

Egerekkel végzett kísérletekben a alaszkai áfonya polifenol vegyületei csökkentették az állatokban kialakuló krónikus gyulladásokat a ciklooxigenáz-2 (COX-2) enzim expressziójának csökkentésével, így javult azok kognitív képességei, és csökkent az agyukban azon vegyületek mennyisége, melyek a gyulladások kialakulásáért felelősek.

Rák megelőzés

Az alaszkai áfonya potenciálisan képes gátolni az ún. triple negatív emlőrák (TNBC) növekedését, mely a mellrákok egyik igen agresszív és nehezen kezelhető fajtája. Más kutatások szerint a alaszkai áfonyában található vegyületek egyéb rákos megbetegedések kialakulását is gátolhatják, többek között a bőr, a tüdő, a szájüreg, a gyomor, az emlőmirigy és a prosztata daganatot.

Húgyúti fertőzések

Az alaszkai áfonyában található értékes vegyületek is védelmet nyújthatnak azokkal a baktériumokkal szemben, melyek a húgyhólyag falához hozzákapcsolódva felelősek a húgyúti fertőzések kialakulásáért.

Agyi erek védelme, a stroke profilaxisa

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a alaszkai áfonya fogyasztása elősegíti az agy védelmét az iszkémiás stroke-kal szemben.

Szív ereinek védelme

Az USDA kutatói szerint a alaszkai áfonya fogyasztása védelmet nyújthat a szívizom számára a károsodástól, emellett támogatja a szív-, és érrendszert azáltal, hogy csökkenti a vér LDL-koleszterin szintjét. Antioxidáns tulajdonságai révén pedig védi az ereket a plakkok kialakulásától.

Látásjavítás

Több tanulmány is megerősítette, hogy a alaszkai áfonyában található antocianidinek elősegítik az éjszakai látást és megelőzik a szem kiszáradását. Európai tanulmányok szerint az alaszkai áfonya kifejezetten javítja a látást, japán kutatók szerint pedig megelőzi a szemek kifáradását.

Anyagcsere-betegségek

A legújabb kutatások abban engednek bizakodni, hogy a alaszkai áfonya pozitív hatást válthat ki az ún. metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, megváltozott glükóz tolerancia, elhízás), mely jelentősen növeli a szívbetegség és cukorbetegség kialakulását.

Felhasználása

Használják dzsemek és zselék, illetve likőrök, borok készítéséhez, leveleit gyógyteaként használják. Húsa roppanós, íze enyhén fanyar, savanykás. Friss gyümölcsként torták, sütemények díszítésére használatos, továbbá illik a joghurtokhoz, desszertekhez és turmix italokhoz is. Az Amerikai Egyesült Államokban hálaadás napján az ünnepi étrend tradicionális része.

Fagyasztva kb. 1 évig lehet felhasználni. A termés többségéből gyümölcslevet, sűrítményt, száritmányt, aszalványt, vagy gyümölcsteát készítenek. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható.

Gyógynövényként szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és antibakteriális hatása miatt a gyulladáshoz vezető bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére használatos. Sok benne az antioxidáns (antocianidinek, tanninok), ezért az immunrendszert is erősíti. Húgyúti fertőzések, illetve gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas. Étvágygerjesztőnek is ajánlják. Az indiánok festéknek is használták.

Ellenjavaslat/Jó tudni

Nem ismert

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez