Jó pótkávé a cikória, de még jobb gyógynövény!
A legtöbben gyermekkorunkból emlékszünk a cikóriakávé kellemes ízére, amit szüleink gyakran készítettek el nekünk. Érdekes módon azonban sokan nem is tudják, hogy nemcsak erre jó ez a zöldségnövény, hanem töbféle vitamint, ásványi sót és nyomelemet is tartalmaz, valamint komoly gyógyhatással is rendelkezik!
A gyomnövényként ismert mezei katáng nemesített változata, a cikória – latin nevén Cichorium intybus – Európában őshonos, széles körben termesztik kultúrnövényként és gyógynövényként egyaránt.
Már az ókori Egyiptomban is gyógyászati célokat szolgált. A Szent Péter fűszere vagy kávézöldség néven is ismert gyógynövény élelmezési célból is fogyaszthatjuk, leveleit nyersen is beletehetjük salátákba, vagy megfőzhetjük zöldségként.
A növény gyökere pörkölhető, őrölhető, kávépótlóként vagy kávéadalékként használható, erős, földes íze kiemeli a kávékeverékek aromájának mélységét és összetettségét. A növény virágai is ehetők, kandírozhatók, felhasználhatók ehető dekorációként, és természetes, kékes ételfesték is kivonható belőlük.
A cikóriának két fejtája is igen közkedvelt élelmiszer. A vörös cikória Olaszországból származik, alacsony kalóriatartalma miatt remekül illik diétába is, míg a fehér változat grillezhető, támogatja a vérképzést és vitamintartalmának köszönhetően energetizálja a szervezetet.
Az egész testünkre jó hatással van a cikória
A cikória ismert egészségügyi előnyeiről, beleértve az emésztés javítására, a gyulladás csökkentésére és a vércukorszint csökkentésére való képességét.
Antioxidánsok és más hasznos vegyületek, például a prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező inulin gazdag forrása. Ez utóbbi vegyület segít a károsodott bélflóra helyreállításában és egyes bakteriális fertőzéssel szemben is hatékony fegyver, mely javítja az immunrendszer működését is.
Szabályozza a koleszterinszintet és enyhíti a reflux, illetve a gyomorégés tüneteit azáltal, hogy természetes módon optimalizálja a gyomorban termelődő sav mennyiségét.
A cikória gyökere és levele is tartalmaz hatóanyagot
A cikória sokféle hatóanyagot tartalmaz, keserűanyag, cikóriasav, nyálka, glikozida, cieholin, 15%-nyi inulin, laktukin, cholin és gyümölcscukrok is megtalálhatók benne, a kalcium, foszfor, ásványi sók és mész mellett. A
cikória vitamintartalma is kiemelkedő. Gazdag C-vitamin és folát forrás, de 100 grammjában a napi szükséglet 114 százalékát tartalmazza a K-vitaminnak, az A-vitaminnak pedig megközelítőleg a kellő mennyiség négyszeresét. A növény nyers szárában sok vas és magnézium is található, míg a levele tejnedvet keringet.
Gyógyászati felhasználás szempontjából a cikóriagyökér főzetét hagyományosan enyhe hashajtóként használják, nyugtatólag hat a májra és az epehólyagra, és felhasználható a bél egészségének támogatására.
Gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, és felhasználható az ízületek és izmok fájdalmának enyhítésére. Emellett segíti elérni az ideális testsúlyt és enyhe nyugtató hatással rendelkezik, de a vesekövek hatékony ellenszere is.
A cikória levelének forrázata borogatásként bőrbetegségekkel szemben és sebgyógyításra is felhasználható.
Fontos! A cikória gyökerét mindig főzni, a levelét pedig forrázni kell!
Vissza a gyógynövényekhez
További érdekességek a gyógynővényekről
Kezdőknek kertészkedési ötletek