Aloé, orvosi

Aloé, orvosi
Aloé, orvosi

Népies neve

Barbadosi aloé, aloë vera, aloé fa, nyugat-indiai~, valódi~, orvosi aloé, keserűgyökér, medveepe aloe vera, áloé, orvosi aloé, valódi aloé, nyugat-indiai aloé, abesszín aloé, keserű aloé, barbadosi aloé, barbadoszi aloé.

Latin/tudományos neve

Aloe capensis, Aloe vera, Aloe barbadensis

 

 

 

Élőhelye/hol honos

Afrikában, főleg D- és K-Afrikában

Termőhelye

A meleg, száraz területek (elsősorban: Afrika, Dél-Amerika) jellegzetes növénye.

Gyűjtése

A levelet megvágják, és az ebből kifolyó nyálkás zselé a gyógyhatású anyag.

 

Hatóanyaga

13-27% aloin A és B, 5-hidroxi-aloin, aloinosidok, aloesin (aloeresin B), aloeresin A-pkumársav- észter, keserű glikozid az aloeinin A és B (6-fenil-2-piron-származékok). Mono- és poliszacharidok (pl. acemannon), aminosavak, enzimek.

Aloé leírása

A lilomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, törzs nélküli, húsos tőlevelekből álló kaktuszféle, mely az elmúlt években rendkívüli népszerűségre tett szert.

5 méter magasra is megnő. Vastag, húsos kb. 50 cm hosszú csipkézett szélű vagy tüskék leveleből áll. Sárga vagy piros füzérvirágzata 1 méter hosszúra is nyúlhat.

Két részét használják, egyrészt a tiszta zöld zselészerű anyagot, ami a levél beljsejében található, másrészt pedig a kesernyés sárga ízű levelét. A nedv erősebb tisztító hatású.

Az Aloe vera pozsgás, évelő növény, virágai sárgák. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet.

Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra; a levelek egyes részeit más és más célra hasznosítják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe verát leginkább azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik.

A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet).

A kereskedelemben ezt aloe hepatica vagy aloe barbadensis néven hozzák forgalomba. Kínában a XI. század óta szárító hatású gyógyszerként alkalmazzák. Elsőként Csang Jü-hszi és Szu Szung Csia Jou Pen Cang (A Csia Jou-kor orvosságai) című munkájában bukkant fel.

Az aloé neve az arab alloeh szóból származik, de már a régi görögök is használták az aloé (“keserű”) és az aloedarion (“tisztító”) szavakat.

Aloé, orvosi
Aloé, orvosi

Gyógyhatása

Sebek, égések, forrázások, karcolások, horzsolások, napfény okozta leégés, fertőzések elleni védelem, bőrápoló krémek. Belső használata tilos! – A levél hosszanti kettévágásával juthatunk a zseléhez, ami kozmetikai szerként, vagy sebek, vágások fertőtlenítésére alkalmas.

Az aloét az ókorban is nagy becsben tartották. A használata az ősi írásokban is megjelenik.

A HKO szerint alkalmazható székrekedés kezelésére, paraziták kiűzésére, égések, csípések, horzsolások kezelésére, a Gyomor, a Vastagbél és a Máj méregtelenítésére.

Egyes nyugati fitoterápiás irányzatok az aloé belső használatát egyáltalán nem javasolják, csak a külső alkalmazást.

Külsőleg sebgyógyító, égési sérülések kezelésére, pelenkakiütésre, felfekvésekre alkalmazott szer. Alkalmas még aranyér, pattanások, végbéltáji repedés külsőleges gyógyítására.

A növénynek tulajdonított jótékony hatások közül néhányat nem sikerült igazolni. Jelenleg is folynak kísérletek, hogy bebizonyítsák nedvének vércukorszint-csökkentő hatását. Ehhez először a nedvből ki kell vonni a nyálkás gélt, mert ez utóbbi éppen ellentétes hatást, vércukorszint-emelkedést okoz.

Felhasználása

Laxans hatása a bélműködésre különösen előnyös, aloesin-tartalma miatt gyulladásgátló enteritis kezelésében. Főleg gél formájában külsőleg is hatékony bőrápoló. Sokféle készítményt forgalmaznak.

Elkészítés módja

Két különböző technikát alkalmaznak: felmelegítik, amelynek során kátrányszerű, feketés anyagot kapnak; vagy lassan megszárítják a napon (illetve megerjesztik), és így sötétsárga vagy csokoládébarna, lágy anyagot kapnak.

Aloé, orvosi
Aloé, orvosi

Aloé ellenjavaslat/Jó tudni

Terhes nők belsőleg ne használják, mert méhösszehúzó hatása miatt vetélést idézhet elő.

Súlyosbíthatja a fekélyt, az aranyeret.

Az áloét általában nem ajánlják belső használatra!

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez