Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)

Az orvosi székfű, más néven kamilla (Matricaria chamomilla) egy évelő növény, amely az Asterales rendbe, a Fészkesvirágzatok családjába, azaz az Asteraceae családba tartozik. A kamilla Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, de mára az egész világon elterjedt és termesztett növény.

A kamilla növénye 30-50 cm magasra nő, de vannak olyan példányok is, amelyek elérhetik a 70 cm-t is. A szár fásodó, elágazó, és felálló vagy kissé lógó. A levelek keskenyek, tollszerűen tagoltak, a levéllemez finoman szőrös. A virágokat karéjos, kettős körben álló bóbita alkotja, amelynek fehér, szélén sárgás virágai vannak. A virágok száma a bóbitában 15-20, és a virágzat tányérszerűen kiterjedt. A kamilla jellegzetes illatú, amelyet az illóolajok adják.



A kamillát számos orvosi és kozmetikai célra használják, és sokan ismerik a teaként is. Az illóolajai enyhe görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így gyakran alkalmazzák például hasi panaszok esetén. A kamilla kivonatait emellett gyakran felhasználják kozmetikai termékekben is, például arctisztítókban, samponokban vagy testápolókban.

Összességében az orvosi székfű vagy kamilla egy sokoldalúan felhasználható növény, amely évelő, dísz- és gyógynövényként is ismert. A jellegzetes illata, illóolajai és gyulladáscsökkentő hatása miatt különösen népszerű az orvosi és kozmetikai iparban.



Élőhelye/hol honos

A kamilla (Matricaria chamomilla) Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos növényfaj. Azonban mára szinte az egész világon elterjedt és termesztett növény. Az élőhelye a középső és délkeleti része Európának, valamint a mediterrán térségben található. Magyarországon is megtalálható, és helyenként gyomnövényként fordul elő, de termesztése is elterjedt.

A kamillát általában szántóföldeken, legelőkön, útszéleken és réteken találjuk, de termesztéséhez jól alkalmazkodik a növény. Az őshonos élőhelyein elsősorban gyógynövényként, teaként vagy illóolaj előállítására használják, de egyre inkább terjed a kozmetikai iparban is. A kamillatea és kamillakivonatok hosszú ideje ismertek a népi gyógyászatban, és az egész világon elterjedték a növény jótékony hatásai miatt.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)  jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Népies neve

Népies neve magyarországon: német kamilla, Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka.



Ültetése, szaporítása

A kamilla (Matricaria chamomilla) ültetése és szaporítása egyszerű, és nem igényel különleges körülményeket. A kamilla kis helyen is megél, és könnyen szaporítható magról vagy palántáról.

A kamilla magjai tavasszal vagy ősszel vethetők el közvetlenül a talajba. Előnyös, ha a talaj jól meg van lazítva és ásott, így a magok könnyebben tudnak csírázni. A magokat nem szükséges letakarni, mert a kamilla magok felszíni vetésre alkalmasak. A kamilla általában gyorsan csírázik, és 6-8 hét múlva már virágzik is. A virágzás előtt a növényeket rendszeresen öntözni kell, hogy megfelelő nedvességet biztosítsunk a növényeknek.

A kamilla szaporítása palántázással is lehetséges. Ebben az esetben a palántákat előre termesztik kis cserépben vagy palántázó tálkában. Az átültetésüket követően fontos, hogy rendszeresen öntözzük a palántákat, amíg meggyökereznek és megerősödnek.

A kamilla virágzásának időtartama a növények életkorától és az adott évszaktól függ. Azonban általában júniustól szeptemberig virágoznak. A kamilla virágait akkor érdemes szedni, amikor azok már teljesen kinyíltak, de még nem hervadtak el. A kamillavirágokat száríthatjuk és teává főzhetjük, vagy olajat készíthetünk belőle.

Összességében a kamilla ültetése és szaporítása nem igényel különleges szaktudást, és a növény számos előnnyel rendelkezik. A kamilla könnyen megél kis helyen is, és gyógynövényként vagy dekoratív növényként is használható.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)  jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása



Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) gondozása

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) gondozása nem igényel különleges szaktudást, és a növény könnyen tartható. Azonban fontos, hogy a megfelelő gondozást biztosítsuk a kamillának, hogy egészséges és erős maradjon.

A kamilla a napsütéses helyeket kedveli, de részleges árnyékban is jól fejlődik. Fontos, hogy a talaj jól vízelvezető legyen, és az öntözést a talaj szárazságának függvényében végezzük. A kamillának nem szükséges túl sok tápanyag, de azért érdemes időről időre trágyázni a növényt.

A kamilla általában nem igényel metszést, de ha túl magasra nőtt, és esztétikailag zavaró, akkor a virágzási időszak után visszavághatjuk a növényt. A virágokat érdemes rendszeresen eltávolítani, hogy megakadályozzuk a további virágzást, és a növényt megújítsuk.

Fontos, hogy a kamilla ne legyen kitéve a kártevők és a betegségek támadásának. Ha a növény levelein vagy virágain foltokat vagy károsodásokat tapasztalunk, érdemes azonnal eltávolítani az érintett részeket, hogy megakadályozzuk a további terjedést. A kamillát általában nem támadják súlyos betegségek vagy kártevők.

Összességében az orvosi székfű vagy kamilla gondozása egyszerű, és a növény számos előnnyel rendelkezik. Fontos, hogy a kamilla megfelelő tápanyagot és öntözést kapjon, és időről időre ellenőrizzük a növény egészségét. Ha betegséget vagy kártevőt észlelünk, azonnal cselekedjünk, hogy megakadályozzuk a további terjedést.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)  jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása



Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) begyűjtése és tárolása

A kamilla (Matricaria chamomilla) virágait általában akkor szedik, amikor azok már teljesen kinyíltak, de még nem hervadtak el. A virágok szedése legjobb reggel, amikor a harmat még rajtuk van, mert ilyenkor a virágokban lévő illóolajok koncentrációja a legnagyobb. A kamilla virágjai egész nyáron szedhetők, de az igazán jó minőségű kamillavirágokat általában június és augusztus között szedik.

A kamilla virágait száríthatjuk, hogy hosszabb ideig megőrizzék a jótékony hatásukat. Ehhez a virágokat szellős helyen, árnyékban kell megszárítani. A kamillavirágokat vékony rétegben kell elhelyezni, hogy a levegő jól keringjen rajtuk. A kamilla szárítása általában néhány napig tart, és addig kell szárítani, amíg a virágok szára könnyen eltörik. A szárított kamillavirágokat üvegekben vagy védett, száraz helyen kell tárolni, hogy megőrizzék az ízüket és illatukat.

A kamillaolaj készítése hasonlóan egyszerű. A kamillavirágokat hideg sajtolással nyerik ki, és a kamillaolajat általában azonnal felhasználják, mert a hosszú tárolás során a kamillaolaj elveszti hatékonyságát.

Összességében a kamilla virágzásának időszaka a növény életkorától és az adott évszaktól függ. A kamillavirágokat akkor érdemes szedni, amikor azok már teljesen kinyíltak, de még nem hervadtak el. A kamillavirágokat szellős helyen, árnyékban kell megszárítani, majd üvegekben vagy védett, száraz helyen kell tárolni. Ha kamillaolajat készítünk, a virágokat hideg sajtolással kell kinyerni, és az olajat azonnal fel kell használni.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)  jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása



Felhasználása

A kamilla (Matricaria chamomilla) számos gyógyászati ​​és kozmetikai termékben használatos, mivel számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A kamilla virágait hagyományosan teában vagy infúzióban használják, de az illóolaját és kivonatait is gyakran felhasználják különféle kozmetikai és gyógyászati ​​célokra.

A kamillatea elsősorban nyugtató hatású, és számos betegség kezelésében segít. A kamilla teája enyhítheti az emésztési problémákat, például a puffadást, a hasmenést és az irritábilis bél szindrómát. A kamillatea enyhítheti a fejfájást, a menstruációs fájdalmakat és az álmatlanságot is. Az illóolaját és kivonatait számos kozmetikai termékben használják, például arctisztítókban, samponokban és testápolókban, mivel hidratáló, regeneráló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kamilla virágait hagyományosan a gyógyászatban is felhasználják, például a hányinger és a hányás enyhítésére, az ideges eredetű gyomor- és bélrendszeri rendellenességekre, valamint a légzőszervi megbetegedésekre. A kamillát gyakran használják különféle krémek és kenőcsök készítéséhez is, például a bőr gyulladásos állapotainak kezelésére.

Az illóolajat a kamillavirágok hideg sajtolásával állítják elő, és használják kozmetikai termékek, például szappanok és krémek gyártásához. A kamillaolajban található hatóanyagok segítenek a bőr gyulladásos állapotainak kezelésében, és hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik.

Összességében a kamilla virágát, illóolaját és kivonatait számos gyógyászati ​​és kozmetikai termékben használják. A kamilla tea és infúzió enyhítheti az emésztési problémákat és a fejfájást, míg az illóolaját és kivonatait különféle kozmetikai termékekben használják.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)  jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása



Hatóanyagai

A kamilla (Matricaria chamomilla) számos hatóanyaggal rendelkezik, amelyek miatt számos egészségügyi előnyt nyújt. A kamilla virágai, illóolaja és kivonatai is tartalmaznak számos bioaktív vegyületet, amelyek gyulladásgátló, nyugtató, antibakteriális, antioxidáns és immunerősítő hatásúak.

A kamilla virágai flavonoidokban gazdagok, például apigeninben és luteolinban. Ezek a vegyületek hatékonyak lehetnek a gyulladások csökkentésében, valamint segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Az illóolajban található hatóanyagok, mint a bisabolol, az ókamazulén és az α-bisabololoxiddal, szintén erős gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek. A bisabolol hatékonyan kezeli a bőr irritációját, valamint megakadályozza a bőr kiszáradását.

A kamillavirágokban található kumarinok segíthetnek a vérzéscsillapításban, valamint a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében. A kamilla emellett gazdag poliszacharidokban, amelyek immunerősítő hatással rendelkeznek.

A kamilla illóolaja segíthet csökkenteni a stresszt és az általános feszültséget is, és enyhítheti az álmatlanságot. A kamillatea szintén nyugtató hatású, és segíthet csökkenteni a szorongást és az ideges feszültséget.

Összességében a kamilla számos hatóanyaggal rendelkezik, amelyek miatt számos egészségügyi előnyt nyújt. A kamilla virágai, illóolaja és kivonatai bioaktív vegyületeket tartalmaznak, amelyek gyulladásgátló, nyugtató, antibakteriális, antioxidáns és immunerősítő hatásúak.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)  jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása



Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) betegségei, kártevői

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Azonban a növénynek néhány problémával kell szembenéznie, amelyek befolyásolhatják növekedését és fejlődését.

Az egyik leggyakoribb probléma a kamillánál az, hogy túl nedves vagy rosszul drenált talajban telepítik el, ami a gyökerek rothadásához vezethet. Ezért fontos, hogy a kamillát a megfelelő talajban és körülmények között ültessük el. A növényt ritkán támadják kártevők vagy betegségek, de előfordulhat, hogy a levéltetvek, a takácsatkák, valamint a rozsdásodás és a penészesedés jelentkezik rajta.

A levéltetvek és a takácsatkák a leveleket károsíthatják, és csökkenthetik a növény egészségét. A levéltetvek és a takácsatkák kezelése természetes rovarirtó szerekkel vagy rovarölő szerekkel történhet. Azonban a kártevők elleni legjobb védekezés a megelőzés. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényt, hogy időben észrevegyük az esetleges kártevőket vagy betegségeket.

A rozsdásodás és a penészesedés a kamilla leveleit és virágait is befolyásolhatja, ami zavarhatja a növény növekedését és virágzását. A betegségek kezelése természetes gombaölő szerekkel vagy fungicid szerekkel történhet, de a legjobb megoldás a megelőzés. A megfelelő öntözés és a megfelelő tápanyag biztosítása a növény számára fontos, hogy erős és egészséges legyen.

Összességében az orvosi székfű vagy kamilla általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de előfordulhat, hogy a növénynek problémái adódnak. A legjobb védekezés a megelőzés, és a kamillának megfelelő talajban, öntözésben és tápanyagban kell részesülnie, hogy egészséges és erős maradjon. Ha betegséget vagy kártevőt észlelünk, azonnal cselekedjünk, hogy megakadályozzuk a további terjedést.



Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) élettani hatása a szervezetre

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) számos élettani hatással rendelkezik, amelyek előnyösek lehetnek az egészségre. A kamilla fő hatóanyaga az illóolaj, amely különféle vegyületeket tartalmaz, beleértve a bisabolol-t, a kamazulén-t és az apigenint.

A kamillának számos jótékony hatása van az emésztőrendszerre. A kamillatea enyhítheti az emésztési problémákat, például a hasi fájdalmat, a puffadást és a hasmenést. A kamilla serkenti az epetermelést és enyhíti az epekő okozta fájdalmat. A kamillatea nyugtató hatása segít az emésztőrendszeri stressz enyhítésében és javítja az étvágyat is.

A kamilla tea enyhítheti a szorongást és az ideges feszültséget. Az apigenin hatóanyag nyugtató és altató hatással rendelkezik, amely segíthet az álmatlanság és a stressz kezelésében. A kamilla segíthet enyhíteni a fejfájást, a menstruációs fájdalmakat, valamint a reumás fájdalmakat is.

Az illóolaj és a kivonatok antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak is. A kamilla hatékony lehet a bőr irritációinak, ekcémának, aknéknak és a napégésnek a kezelésében. A kamilla olajat használják különféle kozmetikai termékekben, mivel regeneráló hatása van, valamint a bőr hidratáltságát is javítja.

A kamillának vizelethajtó hatása is van, amely segíthet a vesekő és a húgyúti fertőzések kezelésében. A kamilla antioxidáns hatással is rendelkezik, és segíti a sejtek védelmét a káros szabadgyökök ellen.

Összességében az orvosi székfű vagy kamilla számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre. A kamillatea enyhítheti az emésztési problémákat, a fejfájást, a menstruációs fájdalmakat és a reumás fájdalmakat. A kamilla nyugtató hatása segíthet az álmatlanság és a szorongás kezelésében, míg az illóolaj és a kivonatok hatékonyak lehetnek a bőr irritációinak és az aknéknak a kezelésében. A kamilla vizelethajtó hatással rendelkezik, valamint antioxidáns hatása is van.

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla)  jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása



Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria chamomilla) gazdag forrása számos fontos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, amelyek előnyösek lehetnek az egészségre.

A kamilla tartalmaz B-vitaminokat, például B1-vitamint (tiamint), B2-vitamint (riboflavint), B3-vitamint (niacint), B5-vitamint (pantoténsavat) és B6-vitamint (piridoxint). Ezek a vitaminok fontosak az energiatermeléshez, az idegrendszer működéséhez, a bőr és a haj egészségéhez, valamint a sejtek és a szövetek megfelelő növekedéséhez.

A kamilla gazdag ásványi anyagokban is, például kalciumban, magnéziumban, káliumban és cinkben. Ezek az ásványi anyagok fontosak az egészséges csontok és fogak kialakulásához, az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint a szervezet elektrolit egyensúlyának fenntartásához.

A kamilla emellett nyomelemeket is tartalmaz, például vasat, rézet és mangánt. Ezek a nyomelemek fontosak a vérképzéshez, az immunrendszer működéséhez, valamint a sejtek és a szövetek védelméhez.

Az orvosi székfű vagy kamilla tehát gazdag forrása számos fontos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. A kamillatea fogyasztása előnyös lehet az egészségre, és hozzájárulhat az általános jó közérzethez és a test optimális működéséhez.



Gyógyászati felhasználás

Belsőleg:
Tea formájában főként a tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén alkalmazzuk.
Rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. A nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Enyhe nyugtatószerként is alkalmazható.
A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja.
Külsőleg:
Inhalálás (gőzölés): A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet a drog immunrendszeri működést serkentő hatása is.   Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.   Az arc- és homloküreg-gyulladás is gyorsabban gyógyul, ha kiegészítő kezelésként kamillával inhalálunk.
Gargalizálva, vagy öblögetőként megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai, a  szájban lévő sebek, afták
Lemosás, borogatás formájában bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Kötőhártya-gyulladás esetén szemborogatásra is kiválóan alkalmas. A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Hajápoláshoz is kiváló a kamillafőzet, főképpen a szőkéknek. Kamillás hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz.
Fürdőkúra:  Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, gyulladt, viszkető aranyér, prosztata- vagy mellékhere-gyulladás lábszárfekély) esetén is.

Elkészítés:
Tea: 1 evőkanál szárított kamillavirágzatot 2,5 dl forrásban levő vízzel leforrázzunk,  10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Fürdő: Két maréknyi virágzatot 1 liter vízzel leforrázzunk, szűrés nélkül tesszük a fürdővízbe.
Inhalálás: 3 evőkanál virágzatot egy lapos edényben leforrázunk 1 liter forró vízzel, fölé hajolva, fejünket lefedve inhalálunk 5-10 percig.
Borogatás: Tegyük a kamillát egy mullkendőbe, és forrázzuk le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsuk a gyulladt bőrfelületen.
Kamillaolaj: egy kis üveget megtöltünk friss kamillavirággal, hidegen préselt olíva- vagy szójaolajjal leöntjük, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva két hétig meleg helyen (napon) tartjuk. Hűtőszekrényben tároljuk.

Kombinációk más gyógynövényekkel:
Emésztőrendszeri, húgyúti gyulladásoknál jól kombinálható cickafarkkal.

Ellenjavallat, figyelmeztetés:
Arra érzékenyeknél  allergiás bőrreakciót válthat ki. Inhaláláskor figyeljünk az égési sérülések elkerülésére.

Vissza a gyógynövényekhez



Kezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről