Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) egy magas, évelő növény, melynek termetes, ágazatlan törzse van. A növény magassága elérheti a 2-3 métert, és jellemzően júniustól augusztusig virágzik.

A virágai sárga színűek, és összetett virágzatban nőnek. A levelei zöldek, öblösek és nagyon nagyok, akár 60 cm hosszúak is lehetnek. A növény gyökere karógyökér formájú, és a gyógynövényként is használják. Rendszertanilag az Orvosi angyalgyökér az Apiaceae családba tartozik.Élőhelye/hol honos

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában honos. A növény jól tűri a hideget és a hűvösebb éghajlati viszonyokat, így elsősorban a szubarktikus és az arktikus területeken, valamint az Alpokban és az Északi-középhegységekben található meg. Jellemzően mocsaras, nedves területeken, tavak partján, patakok mentén, valamint erdőszegélyekben, cserjés területeken fordul elő.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása

Népies neve

Népies neve: angyalfű, angyalgyökér, angyelika, angelikafű.Gyűjtése

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) gyökereit és a leveleit gyűjtik, és ezeket gyógynövényként használják. A gyökér és a levelek gyűjtését június és augusztus között kell végezni.

A legjobb idő a gyűjtésre, amikor a növény virágzik, mert ekkor a növényben a legtöbb hasznos anyag található. A gyökér és a levelek gyűjtése után azonnal szárítani kell őket, hogy megőrizzük az összes hasznos összetevőt.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaHatóanyagai

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) gyökere és levelei számos hasznos összetevőt tartalmaznak, többek között:

 • illóolajokat, amelyek jellemzően karvakonin, beta-phellandren, felandren, p-cymén, és kariofillén nevű vegyületeket tartalmaznak
 • flavonoidokat, amelyek védik a sejteket a károsodástól és javítják az immunrendszer működését
 • seszkviterpén laktonokat, amelyek gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatással rendelkeznek
 • poliszacharidokat, amelyek javítják a vérkeringést és növelik a védekezőrendszer hatékonyságát
 • káliumot, kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot, és más ásványi anyagokat.

Az Orvosi angyalgyökér gyógynövényként többféle betegség kezelésére használják, mint például a gyomor-bél rendszeri panaszok, légúti megbetegedések, menstruációs zavarok, stressz, és ízületi fájdalmak.Felhasználása

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) gyökérét és leveleit használják fel gyógynövényként, de gyakrabban a gyökérét használják fel. A gyökérnek és a leveleknek is vannak gyógyászati alkalmazásai, de a gyökérnek magasabb az illóolaj-tartalma, ami növeli az elérhető hatóanyagok mennyiségét.

A gyökér gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vizelethajtó és nyugtató hatású, és használják gyomor-bélrendszeri panaszok, menstruációs zavarok, légúti megbetegedések, és ízületi fájdalmak kezelésére. A levelek pedig gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásúak, és használják légúti megbetegedések, stressz, és ízületi fájdalmak kezelésére.

Az Orvosi angyalgyökér gyökérét és leveleit gyógynövénytea, kapszula, kenőcs, és tinktúra formájában is fogyasztják, de általában orvosi felügyelet mellett szabad használni.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaÜltetése, szaporítása, gondozása

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) ültetése és szaporítása:

Ültetés: A növényt általában tavasszal ültetik, amikor a föld még nem melegedett fel túlságosan. A növénynek jó vízáteresztő képességű, humuszos talajra van szüksége. A növényt általában 1-1,5 méter távolságra ültetik egymástól, hogy jól fejlődhessen.

Szaporítás: A növényt leggyakrabban magról szaporítják. A magot tavasszal vagy ősszel el kell vetni, és a magokat nedves talajra kell ültetni, mert a magok nehezen kelnek ki, ha a talaj száraz. A magokat általában fedőréteggel kell lefedni, hogy a talaj ne száradjon ki. A magokat általában 2-3 héten belül kell elvetni.

Gondozás: Az Orvosi angyalgyökér növénynek jó vízellátásra van szüksége, különösen akkor, ha a talaj száraz. A növénynek általában nem szükséges öntözni, ha esős idő van. A növénynek jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége, hogy jól fejlődhessen. A növénynek szüksége van rendszeresen műtrágyázásra, hogy jól fejlődhessen. A növénynek magasabb a vízigénye, mint a többi évelő növényeknek, ezért ültetés előtt fontos a talaj vizsgálata, hogy megfelelően vízelvezető legyen.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaAngyalgyökér (Angelica archangelica L.) begyűjtése és tárolása

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) gyökereinek és leveleinek begyűjtése és tárolása:

Begyűjtés: A gyökér és a levelek gyűjtését június és augusztus között kell végezni, amikor a növény virágzik, mert ekkor a növényben a legtöbb hasznos anyag található. A gyökér és a levelek gyűjtése után azonnal szárítani kell őket, hogy megőrizzük az összes hasznos összetevőt.

Tárolás: A gyökért és a leveleket száraz, jól szellőző helyen kell tárolni, hogy megőrizze az összes hasznos összetevőt. A gyógynövényeket zsákokban, dobozokban vagy üvegekben lehet tárolni. A tárolóedénynek sötétnek és száraznak kell lennie, hogy megakadályozza a növényi részek romlását. A tárolóhely hőmérséklete nem haladhatja meg a 25°C-ot. A tárolóedényt jól le kell zárni, hogy megakadályozza a nedvesség bejutását és a levegő beáramlását, és így hosszú ideig tárolhatóak.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaOrvosi angyalgyökér betegségei, kártevői

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) ritkán szenved betegségektől és kártevőktől, de néhány esetben a következő problémák jelentkezhetnek:

 • Kártevők: A levéltetvek, a rovarok és a pajzstetvek gyakran károsítják a növény leveleit és virágait. A levéltetvek és a rovarok károsítását nehéz észlelni, mert a károsodás csak akkor jelentkezik, amikor a kártevők már megtámadták a növényt. A növényt rendszeresen meg kell nézni, és a kártevőket azonnal el kell távolítani, ha észlelhetők.
 • Betegségek: A növény gyakran szenved a talajban található kórokozóktól, mint például a gombás és bakteriális betegségektől. A gyökér- és talajbetegségek általában a talaj szennyezettségétől és a talaj túlnedves állapotától függnek. A növényt rendszeresen meg kell nézni, és a károsodásokat azonnal kezelni kell, hogy megakadályozzák a növény további károsodását.

Az Orvosi angyalgyökér növénynek jó vízellátásra van szüksége, különösen akkor, ha a talaj száraz. A növénynek általában nem szükséges öntözni, ha esős idő van. A növénynek jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége, hogy jól fejlődhessen. A növénynek szüksége van rendszeresen műtrágyázásra, hogy jól fejlődhessen. A növénynek magasabb a vízigénye, mint a többi évelő növényeknek, ezért ültetés előtt fontos a talaj vizsgálata, hogy megfelelően vízelvezető legyen.Angyalgyökér élettani hatása a szervezetre

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) gyökér és levelei számos élettani hatást fejtenek ki a szervezetre, többek között:

 • Védelmet nyújtanak a sejteknek: Az angyalgyökér flavonoidokat tartalmaz, amelyek védik a sejteket a károsodástól, és javítják az immunrendszer működését.
 • Gyulladáscsökkentő hatás: Az angyalgyökér seszkviterpén laktonokat tartalmaz, amelyek gátolják a gyulladásos mediátorok termelődését, így csökkentik a gyulladást és a fájdalmat.
 • Görcsoldó hatás: Az angyalgyökér illóolajai és seszkviterpén laktonjai görcsoldó hatással rendelkeznek, amelyek segítenek enyhíteni a izom- és ízületi fájdalmakat.
 • Vizelethajtó hatás: Az angyalgyökér poliszacharidokat tartalmaz, amelyek segítenek növelni a vizelet mennyiségét és gyorsítják a vizelet kiürülését, így segítenek a szervezet méregtelenítésében.
 • Nyugtató hatás: Az angyalgyökér illóolajai és poliszacharidjai nyugtató hatással rendelkeznek, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és javítják az alvást.
 • Vérkeringést javító hatás: Az angyalgyökér poliszacharidjai javítják a vérkeringést, ami segít növelni az oxigén és tápanyagok szállítását a szervezetbe, ezáltal javítja az általános egészségi állapotot.
 • Ásványi anyagokat tartalmaz: Az angyalgyökér jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot, és más ásványi anyagokat, amelyek fontosak a szervezet számára.

Mindezek mellet az angyalgyökér alkalmazható egyes emésztési panaszok (mint pl. hányinger, hányás, hasmenés) kezelésére is, de rendszerint orvosi felügyelet mellett szabad használni.

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználása
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) jellemzői, hatóanyaga, felhasználásaVitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Az Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) gyökér és levelei jelentős mennyiségben tartalmaznak vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket, többek között:

 • Vitaminok: Az angyalgyökér A- és C-vitamint tartalmaz, amelyek fontosak a bőr és a szem egészségének fenntartásához, valamint a sejtek védelméhez.
 • Ásványi anyagok: Az angyalgyökér jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot és más ásványi anyagokat, amelyek fontosak a szervezet számára.
 • Nyomelemek: Az angyalgyökér jelentős mennyiségben tartalmaz nyomelemeket, mint például kén, jód, vas, cink, kobalt, és kalcium.

Az angyalgyökérben található összetevők támogatják a szervezet egészségét, melynek hatása azonban lehet orvosi felügyelet nélkül fogyasztva is veszélyes, ezért ajánlott orvos felügyelete mellett fogyasztani a növényt.Gyógyászati felhasználása:

Belsőleg:
Az angelika keserűanyagai az illóolajokkal együtt jó étvágygerjesztő, emésztést serkentő és görcsoldó szélhajtó,hatást fejtenek ki. Az orvosi angyalgyökér drogja teltségérzettel, görcsökkel járó gyomor-bélrendszeri panaszok kezelésére alkalmazható. Közismert szélhajtó, gyomorerősítő. Gyakran használják epebántalmak esetén, teája vizelethajtó, vértisztító hatású.

Külsőleg:
Az angelikából készített fürdő és bedörzsölőszerek jótékony hatással vannak a reumás panaszokra.

Elkészítés:
Tea: 2 dl vízben 5 percig főzzünk 1 evőkanál szárított, apróra vágott angyalgyökeret, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.
Fürdő: 100gramm szárított, apróra vágott angyalgyökeret főzzünk negyedórán keresztül 1 liter vízben, majd a főzetet leszűrve a fürdővizünkhöz adjuk.
Bor: 50 gramm szárított, apróra vágott angyalgyökeret tegyünk 1 liter fehérborhoz, egy hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Emésztési zavarok esetén 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.

Vissza a gyógynövényekhezKezdőknek kertészkedési ötletek

Még több érdekesség a gyógynövényekről