Amerikai hópehelyfa (Chionanthus virginicus)

Amerikai hópehelyfa (Chionanthus virginicus)

Amerikai hópehelyfa

Népies neve

Hópehely fa, karolinai harangvirágcserjének, ezüstcsengőfának, hópehelyvirágfának is.Latin/tudományos neve

Chionanthus virginicus, Chionanthus virginica

 

Amerikai hópehelyfa (Chionanthus virginicus)
Amerikai hópehelyfa (Chionanthus virginicus)

Élőhelye/hol honos

Észak-Amerika

Termőhelye

Európában termesztik, kertészetekben árulják, Magyarországon is kapható.  semleges vagy enyhén savas, jó vízelvezetésű talajt kedveli, de alkalmazkodó növény, bármilyen talajtípust tolerál, még a legtöbb növény számára gondot jelentő homokos talajt is.

A lúgos talajban is megél, de nem növekszik megfelelően. Különösebb gondozást nem igényel, az öntözést meghálálja, metszeni is csak olyan helyen szükséges, ahol a lelógó ágai zavaróak.Hatóanyaga

glikozidok, szaponinok

Amerikai hópehelyfa leírása

Maximum 20 méter magas, lombhullató cserje vagy kis fa, mely ősszel sötétkék tojás alakú terméseket hoz.

A törzs rövid, de akár több törzzsel is rendelkezhet, így az alakja változó lehet, növekedéstől függően. Kérge barna, vagy szürke színű, kezdetben sima, majd idővel barázdált lesz. Vékony, ezért könnyen sérül a külső behatásoktól. Az ágak gyakran szabálytalanok és görbék, növekedéskor lehajlanak. A lombkoronája ovális, sűrűsége közepes. Ahol kevesebb a fény, nyitott, míg teljes napfényben sűrű zárt korona alakulhat ki.

Látványos, pehelyszerű, hófehér virágai májustól júniusig nyílnak, még a levélek teljes kizöldülése előtt, és körülbelül két hétig díszítik a fát. Enyhén illatosak, laza bugájú, lelógó fürtökben nyílnak. Sziromlevelei hosszúkásak, vékonyak, négyfelé osztottak. A törékeny virágok egyivarúak, 3 cm hosszúságúak, bókoló kocsányúak, 4-6 szálas, keskeny szirmú pártával. A porzós virágok körülbelül 20 cm-esek, a termősek valamivel rövidebbek. A megtermékenyült virágok olívabogyókra hasonlító fürtökké változnak át, melyek késő nyárra sötétfekete színűek lesznek.Nem lehet a porzós és termős fát megkülönböztetni, annyira hasonlítanak egymásra a virág nélküli fák. Virágzás közben is csak akkor, ha mindkét nem képviselője jelen van, mivel a porzós fa kissé mutatósabb, virágszirmai hosszabbak, de ez az eltérés igen csekély. Legbiztosabban a gyümölcsöt tartalmazó fáról lehet megmondani, hogy a termős fát látjuk. Díszfaként mindkét féle fa szép, a különbség közöttük jelentéktelen.

Levelei fényes sötétzöld színűek (a fonákján matt világoszöldek, enyhén szőrösek), elliptikusak, átellenesek, 20 cm hosszúak és 10 cm szélesek, hegyük rövid, szélük sima, ősszel sárgára színeződnek. A levelek erezete vékony. Egyike a legkésőbb levelet hozó fáknak.

Kétlaki növény.

Amerikai hópehelyfa (Chionanthus virginicus)
Amerikai hópehelyfa (Chionanthus virginicus)

Amerikai hópehelyfa  gyógyhatása

Ezt a régi gyógynövényt már az észak-amerikai őslakosok is alkalmazták szem- és ínygyulladások, vágott sebek, rándulások és fogfájás kezelésére.

Gyökerének külső részét időnként májerősítőként, valamint epekő kezelésére használják, míg az ágak kérgét emésztést segítő és étvágygerjesztő szerként vetik be.

A zúzott kéreg fekélyek kezelésére és sebekre használható.Ellenjavaslat/Jó tudni

Nem ismert.

Jogszabályi védettsége

Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Forrás: Wikipédia

Vissza a gyógynövényekhez